Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Voronin şi aiureala - muza…

Voronin şi aiureala – muza caricaturiştilor

245-caricatura1Aproape fiecare declaraţie a fostului preşedinte Vladimir Voronin a fost bună de caricatură, afirmă mai mulţi artişti. Pe unii caricaturişti Voronin i-a inspirat ca niciun alt preşedinte, doar că lucrările lor despre politica PCRM aproape că nu au avut impact. Deşi cred că vor avea la fel de mult de lucru şi după instaurarea noii puteri, caricaturiştii speră ca politicienii să devină mai receptivi la acest gen de artă, care de cele mai multe ori satirizează anumite vicii, trăsături, situaţii.

Alex Dimitrov este cunoscut ca unul dintre puţinii caricaturişti care pun în lumină fenomenele politice din R. Moldova. Fiecare caricatură, spune el, reprezintă ceva important. Cum realizează artistul o astfel de lucrare? „Foarte simplu, ne spune el. Fiecare caricatură presupune să citeşti, să te informezi, iar apoi să desenezi. Nimic complicat”.

Niciunul ca Vladimir Voronin

„În cei opt ani de guvernare comunistă mi se părea că sunt ignorat, deşi mi s-a spus că acolo, sus, se urmăreşte foarte atent ceea ce desenez”, mai spune Alex Dimitrov. „Ei (n.r. – politicienii) consideră caricaturiştii o categorie neserioasă. Cred că acest gen de artă, totuşi, are impact asupra publicului. Caricatura poate reda un mesaj mai clar chiar şi decât un articol de presă. Ai văzut caricatura şi ai receptat imediat mesajul”, consideră caricaturistul.

245-caricatura12L-am întrebat ce politician l-a inspirat cel mai mult până în prezent. „Vladimir Voronin”, a urmat prompt răspunsul lui Alex Dimitrov. „L-am caricaturizat şi pe Mircea Snegur, şi pe Petru Lucinschi, dar numeni nu mi-a dat atâta inspiraţie ca Vladimir Voronin. Niciun preşedinte, niciun politician”, continuă artistul. „Cu intelectul său în ghilimele, cu apucăturile, grosolănia sa, acesta mi-a fost muză timp de opt ani”, mai spune Alex Dimitrov. Am încercat să aflăm de la el care a fost situaţia cu implicarea fostului preşedinte care merita caricaturizată. „Apucăturile acestuia de boier”, spune caricaturistul. El îşi aminteşte bine de sfinţirea unui lăcaş, unde Vladimir Voronin a participat şi la un iarmaroc. „Se plimba fudul pe lângă acei cetăţeni. La un moment dat, a vrut să cumpere o pălărie. Se întoarce către bodyguardul său şi îi spune: „Zaplati”. Acela a achitat, dar din banii cui? Din banii publici”, relatează cu amănunte Alex Dimitrov.

Caricaturistul este sigur că va avea mult de lucru şi în continuare, dar speră ca munca sa să fie una mai constructivă. „De fapt, şi până la comunişti făceam caricaturile lui Ghimpu, Filat, Lupu, Urechean. Un caricaturist nu poate servi unui partid sau unei tabere. Diferenţa este că dacă adresez critica mea PCRM, ştiu că nu va avea absolut niciun impact. Sper că actuala guvernare va fi mai receptivă”, mai spune Dimitrov.

Politicienii se tem de critică

Şi Margareta Chiţcatâi speră că situaţia caricaturistului din R. Moldova se va îmbunătăţi. „În aceşti opt ani presa a publicat foarte puţină caricatură. Probabil, nu se dorea. Nu se publica nici pe teme care ar supăra guvernarea, nici pe teme care nu au nimic cu politicul”, spune Margareta Chiţcatâi, care a abordat atât fenomenul corupţiei, cât şi pe cel al libertăţii presei.

Ea afirmă că s-a adresat chiar fostului preşedinte după ajutor ca să fondeze o revistă de caricatură care s-ar fi numit „Chipăruş”. I s-a promis ajutor, dar de atunci a rămas doar cu promisiunile. Caricaturista aminteşte şi despre un festival de caricaturi care a avut loc la Chişinău în 2005. „La eveniment au participat caricaturişti din 40 de ţări. Au fost prezenţi 300 de autori şi expuse mii de lucrări. Se întâmpla pentru prima dată în R. Moldova. A fost un eveniment cultural de o importanţă mondială. Îmi amintesc bine că am invitat toate autorităţile de la noi, dar nu a venit niciun politician”, spune Margareta Chiţcatâi, care consideră că oamenii politici de la noi se tem de critică.

Am întrebat-o şi pe ea care este politicianul care o inspiră. „Toţi îs frumoşi şi simpatici la desenat. Dar Vladimir Voronin are nişte trăsături ale feţei foarte bune pentru caricatură, iar din gura lui ies multe trăsnăi”, spune artista, care mai adaugă că artiştii caricaturişti vor avea mult de lucru şi în continuare, pentru că „aşa mereu se întâmplă când ceva nu este în regulă”.

Mişin, Stepaniuc şi aiureala – tot în top

Caricaturistul Sergiu Puică spune că cel mai mult îl inspiră în politica de la noi aiureala, apoi prostia. „Dar caricatura în R. Moldova nu este promovată”, consideră el. Păcat, pentru că, potrivit artistului, fiecare declaraţie de-a fostului preşedinte presupune câte o caricatură. L-am întrebat şi pe el despre politicienii preferaţi în caricatură. „Vadim Mişin şi Victor Stepaniuc sunt cel mai uşor de caricaturizat”, a urmat răspunsul lui Sergiu Puică. „Au trăsături fizionomice interesante, dar şi politica lor merită atenţie”, mai spune artistul.

Pentru pictorul Victor Crudu, caricatura este mai mult un hobby şi îşi expune lucrările peste hotare alături de alte sute de colegi din lumea întreagă. „Mă inspiră mai puţin politicul, domeniul meu fiind cel sociouman”, explică artistul, care şi-a expus lucrările în zeci de ţări. L-am întrebat care este ţara unde acest gen de artă este apreciat. „Turcia”, a urmat răspunsul lui Victor Crudu. „Acolo are loc unul dintre cele mai mari concursuri de caricatură din lume, fiind adunate mii de lucrări”, spune el.

Deşi este unul dintre cele mai complicate genuri de artă, artistul consideră că în R. Moldova caricatura nu este promovată, nu există o revistă a caricaturiştilor şi nici nu sunt bine remuneraţi cei care realizează astfel de lucrări.

„Noua guvernare nu va schimba prea mult”, spune Victor Crudu. „Niciun regim politic nu schimbă un artist”, consideră el. După 25 de ani de practicare a acestui gen de artă, artistul spune că vede lumea prin prisma caricaturii.

Anastasia NANI