Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Voronin, pe un divan cu…

Voronin, pe un divan cu Muruianu

La finele săptămânii trecute liderul comunist, Vladimir Voronin, a decis să iasă cu tobe şi trâmbiţe în faţa jurnaliştilor, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a declarat că refuză, de acum înainte, orice colaborare cu AIE şi că PCRM a început deja să adune semnături pentru a organiza referendumul de acordare a votului de neîncredere coaliţiei de guvernare. Acesta nu a ezitat să atace noua guvernare, să ia apărarea lui Muruianu şi să complimenteze jurnalistele. Iată cum comentează experţii declaraţiile lui Voronin din cadrul conferinţei.

1. Muruianu, de fapt, a vrut să apere jurnaliştii

„Muruianu a vrut să vă apere, dar voi nu aţi înţeles şi nu l-aţi apărat. Printre jurnalişti chiar sunt câini turbaţi, nu le voi spune pe nume. Câinii devin agresivi de la viaţa de câine. De vină sunt patronii voştri. Trebuie să vă majoreze salariile, sa vă dea transport, să nu alergaţi ca Bobik prin oraş”,  a explicat Voronin declaraţia lui Ion Muruianu, preşedintele CSJ, prin care acesta numea jurnaliştii „câini turbaţi, periculoşi pentru societate”.

Petru Macovei, Asociaţia Presei Independente:

„Cred că o fi avut intenţii frumoase Muruianu, cum a avut şi Voronin intenţia de a aduce ţara la bunăstare, dar nu a adus-o. Probabil, şi intenţia lui Muruianu a fost de aceeaşi natură. Ea nu a existat în realitate. Omul a expus, într-un moment de înaltă emotivitate, tot ce credea despre presă. Cu siguranţă, declaraţiile lui Voronin urmăresc doar să-l prezinte ca pe o persoană care expune perseverent aceeaşi idee, fără a şi-o schimba. Cred că declaraţiile lui Voronin nu mai merită comentate, pentru că sunt atât de hazardate şi anapoda”.

2. Noi nu suntem partidul celor săraci

Voronin a declarat că nu există nici o contradicţie între faptul că el este liderul comuniştilor din R. Moldova, iar feciorul său, capitalistul Oleg Voronin, este miliardar: „Noi nu suntem partidul celor săraci, ci al tuturor. În rândurile noastre sunt mulţi businessmeni. Contradicţie în acest domeniu nu există”.

Petru Bogatu, analist politic:

„Această declaraţie e ca şi toate celelalte ale lui Voronin, care demonstrează că este un personaj politic rupt de realitate. Situaţia în care fiul preşedintelui devine miliardar sub guvernarea tatălui e una extraordinară, ce trezeşte mari suspiciuni, iar în condiţiile în care au apărut şi informaţii confirmate practic de anchetă, ce atestă o evaziune fiscală, sigur că e o problemă gravă pentru R. Moldova. E o schemă mafiotică care trebuie demolată. Schimbarea la vârf încă nu rezolvă lucrurile”.

3. A fi sau a nu fi această guvernare

Voronin a mai declarat că, începând cu 9 martie, Moldova nu se află în rândul statelor democratice, „spre marele nostru regret”, a degradat esențial libertatea de exprimare, a fost lichidată peste noapte independenţa judecătorească.

Sergiu Ostaf, Centrul de Resurse al ONg-urilor pentru Drepturile Omului:

R. Moldova, din fericire, se află foarte clar pe făgaşul construirii democraţiei şi instituţiilor democratice. Nu a deraiat, deocamdată, de pe acest drum. Într-adevăr, unele acţiuni ale actualei guvernări prezintă o anumită îngrijorare. Incapacitatea de a alege un preşedinte al R. Moldova şi, ulterior, evaluarea situaţiei în direcţia propunerii unei soluţii, ar fi o problemă. Guvernarea actuală nu ar trebui să urmeze stilul de a guverna caracteristic conducerii precedente: de a nu negocia, discuta, intra în dialog.

4. Cu prikidul, bog s nim

Întrebat de jurnalişti de ce refuză să participe la emisiunea „În profunzime”, Vladimir Voronin a declarat că nu-i place cum se îmbracă prezentatoarea, Lorena Bogza. „Cu prikidul, bog s nim, dar trebuie să mă sune Lorena şi să convenim la telefon nişte condiţii. Eu nu am să vin să mă aşez cu Ghimpu şi toţi aiştia pe un divan. Prima condiţie este ca acolo să se schimbe mobilierul”, a declarat amuzat preşedintele comunist. „Tot la Pro TV eşti? Mi-ai promis că treci la NIT”, a întrebat-o Vladimir Voronin pe jurnalista Angela Gonţa de la Pro TV Chişinău. „Eu ţi-am spus de mai multe ori lucruri serioase, dar tu nu vrei să mă înţelegi… pentru mine, tu eşti cea mai bună”, a mai adăugat Voronin.

Svetlana Rusnac, şefă catedră psihologie, ULIM

Se poartă, de parcă ar fi stăpân peste toţi şi toate. Este un comportament autoritar, de autocrat* în oarecare măsură, prin care dictează cine şi ce să facă, cu ce să se îmbrace. Este un fel de apreciere de sine hiperbolizată**. Vorbeşte de pe poziţie de forţă. Are tendinţa de a diminua din importanţa celorlalţi. Vorbesc despre un fel de autocratism, care s-a manifestat în toţi aceşti ani şi nicidecum nu vrea să renunţe la comportamentul dat. Asta vorbeşte despre incapacitatea sa de a se vedea într-un partid de opoziţie, care nu deţine majoritatea. Aş mai zice că este un comportament bine planificat, care să transmită că este sigur şi convins că oricum, mai devreme sau mai târziu, va reveni la putere. Poate că într-adevăr aceasta este o strategie comportamentală, pe de o parte învăţată, pe de altă parte, destul de bine jucată.

Autocrat* – conducător cu puteri absolute, despot, dictator, tiran
Hiperbolizat** – care este foarte exagerat

Pentru conformitate, Tatiana Eţco