Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Voronin a reconstruit mănăstirea Condriţa…

Voronin a reconstruit mănăstirea Condriţa cu promisiuni

245-condritaLa sfârşitul săptămânii trecute, pe pagina electronică a PCRM a fost publicată o ştire despre mulţumirile aduse ex-preşedintelui Vladimir Voronin de către măicuţele de la Mănăstirea Frumoasa. Printre multiplele laude aduse lui Voronin, se spune că renovarea mănăstirii Condriţa a fost posibilă cu suportul acestuia.

Mănăstirea Condrita se află la 26 km de Chisinău şi la doar câteva sute de metri de reşedinţa prezidenţială de la Condriţa. Deşi Voronin s-a aflat, în cei opt ani, cât a fost preşedinte, foarte mult timp la reşedinţă, a trecut dealul spre manastire doar de două ori şi de fiecare dată a promis susţinerea şi contribuţia sa. Cu toate acestea, în opt ani de guvernare, statul a alocat pentru renovarea reşedinţei preşedintelui aproximativ 33 de mil. de lei, iar pentru reconstrucţia Mănăstirii Condriţa cam tot atâtea promisiuni.

Cine a vizitat, în ultimii doi ani, Mănăstirea Condriţa s-a convins că lucrările de reconstrucţie a complexului monahal decurg destul de anevoios. În prezent, se munceşte, în paralel, la turnul de la intrarea în mănăstire, la reconstrucţia bisericii de vară şi la construcţia chiliilor. În zilele de lucru, mănăstirea poate fi confundată cu un şantier. Părintele Vladimir spune că se încearcă restabilirea armoniei arhitecturale de odinioară, construcţiile noi fiind ridicate în locul celor care fuseseră distruse. Deşi au muncit din greu, până în iarnă nu vor reuşi să slujească în biserica nouă, care are geamuri termopan şi va avea încălzire autonomă.

Preotul Veaceslav Şpac, administratorul complexului monahal Condriţa, nu ştie cu ce l-a ajutat Voronin la reconstrucţia mănăstirii, dar ar vrea să afle de la fostul preşedinte care este, totuşi, contribuţia. Preotul susţine că a început lucrările de renovare acum trei ani, când a venit în calitate de administrator la mănăstire. „Manăstirea era vai de ea. Atunci am început reconstrucţia şi toţi banii necesari până acum eu i-am dat. Am fabrică de produs lumânări, de acolo am banii. Contribuie şi enoriaşii, dar puţin, pentru că nici ei nu sunt mulţi. Doi ani la rând, o companie de telefonie mobilă ne-a donat câte o sută de mii de lei, dar nu-s aşa mulţi bani. Mitropolia nu are cu ce să contribuie, că nu are aşa buget”, a explicat Veaceslav Şpac. Singurul ajutor din partea statului l-au primit în urma unei vizite a lui Vasile Tarlev, pe când era premier. „Acesta a dat o dispoziţie la Moldsilva să ne dea 15 m.c. de stejar, pe care a trebuit din banii nostri să-l aducem de la Glodeni, Teleneşti, Soroca. Cât am cheltuit pentru transport, mai bine cumpăram singuri de aici, că se tăiau stejari în jurul mănăstirii. Acesta a fost tot ajutorul”, îşi aminteşte părintele Şpac.

Ultima oară, preşedintele Voronin a fost la mănăstire în luna iulie 2007. A plecat încolo nu pentru a soluţiona starea critică în care se afla mănăstirea, ci pentru că era nemulţumit de rezultatele alegerilor locale. El i-a convocat aici pe protopopii şi secretarii de eparhii din Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, în prezenţa Mitropolitului Vladimir. Voronin i-a mustrat că nu s-au implicat suficient în a convinge oamenii să-i voteze pe comunişti şi le-a cerut să-i susţină în alegerile din 2009. Tot atunci, preşedintele a declarat că „Iisus Hristos a fost primul comunist”. Nici la acea întâlnire Voronin nu a uitat să le promită ajutorul său. „Pe atunci se duceau tratative cu Guvernul Greciei, care vroia să construiască în R. Moldova o mănăstire, şi era vorba că ne vor ajuta la reconstrucţie, cel putin aşa a spus preşedintele, dar au fost doar promisiuni”, a declarat Veaceslav Şpac.

„De unul singur este foarte greu s-o scot în capăt cu reconstrucţia, mai ales că preţurile sunt tare mari. Doar Dumnezeu ştie când vom termina. Avem multe planuri, dar nu prea se îndeplinesc. Câţi bani s-au cheltuit până acum, nu ştiu şi nici nu vreau să număr, dar sunt foarte mulţi. Din partea statului nu am aşteptat şi nici nu aştept ajutor, pentru că ştiu că sunt doar vorbe”, a încheiat administratorul mănăstirii.

Tatiana EŢCO