Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   "Vor să vorghiascî mult"

„Vor să vorghiascî mult”

216-protestCu căşti de protecţie pe cap şi înarmaţi cu pancarte şi lozinci, peste 50 de persoane au protestat în faţa Procuraturii Generale (PG), cerând respectarea dreptului la libera întrunire. Ziua aleasă pentru acest eveniment a fost vineri, 13 februarie, ora 13.00 şi 13 minute. Deşi e considerată o dată ghinionistă, protestul s-a desfăşurat fără incidente, astfel încât nu a fost nevoie de implicarea poliţiştilor aflaţi în preajmă.

Marşul în sprijinul întrunirilor paşnice şi a Legii privind întrunirile a fost organizat de un grup de ONG-uri. «Noi nu vrem ca această zi de vineri, 13 februarie, să fie marcată ca o zi neagră în construcţia şi dezvoltarea libertăţii de întrunire şi a democraţiei în această ţară», a declarat Sergiu Ostaf, preşedinte CreDO.

Înarmaţi cu pancarte pe care erau inscripţionate mesaje de genul «Impunitatea încurajează fărădelegea», «O mână spală pe alta», «Ilegalităţile ştirbesc imaginea ţării», protestatarii au strigat «Libertate» şi au fluierat în semn de dezacord faţă de inacţiunile procuraturii. Aceştia solicită ca organul de urmărire penală să investigheze cazurile când poliţia a reţinut nejustificat demonstraţii paşnici şi nu au venit în apărarea lor, atunci când aceştia au fost atacaţi. Amintim că, în timpul unui marş similar din 3 februarie 2009, un grup de persoane cu măşti pe faţă au încercat să oprească manifestaţia folosind spray-uri lacrimogene, iar poliţia nu a intervenit în altercaţii.

Igor Grosu, preşedintele Consiliului Amnesty International Moldova, susţine că ONG-urile vor exersa, prin intermediul protestelor paşnice, până când poliţia nu se va obişnui să asigure ordinea publică în timpul acestora.

Organizatorii mitingului au adus cu ei şi «o petiţie« de circa 1,5 metri lungime, pe care erau imprimate două bile – una albă şi alta neagră. Potrivit organizatorilor, prima bilă este un simbol al respectării legii, iar cea de-a două, drept un simbol al încălcărilor care au avut loc în timpul întrunirilor paşnice. Înainte de a fi transmisă PG, petiţia a fost semnată de toţi doritorii.

Practic acelaşi scenariu a fost repetat, după un marş organizat, şi în faţa Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Se cere de menţionat şi faptul că, pe traseul PG-MAI, protestatarii au fost însoţiţi, la distanţă, de câţiva poliţişti în uniformă. În timp ce manifestanţii se deplasau de la PG spre bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, mai multe vânzătoare de la Piaţa de Flori din str. G. Bănulescu Bodoni se amuzau la vederea mesajului – «Procuratura + MAI = LOVE», inscripţionat pe o pancartă. Între timp, un poliţist care mergea pe lângă piaţă a fost întrebat de un bărbat «ce vor ăştia (demonstranţii – n.r.)?». «Vor să vorghiascî mult», a fost răspunsul omului legii.

PS Poliţiştii vor fi instruiţii suplimentar pentru a cunoaşte la perfecţie Legea cu privire la întruniri. La această concluzie au ajuns reprezentanţii forţelor de ordine de comun acord cu reprezentanţii societăţii civile în cadrul unui seminar organizat la tema respectării dreptului la întrunire în R. Moldova. Petru Corduneanu, şef direcţie la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a declarat în cadrul discuţiilor că poliţiştii vor continua să fie instruiţi cu scopul a reduce numărul cazurilor de încălcare a dreptului la întrunire, dar şi acum cei care încalcă legea sunt sancţionaţi disciplinar.

Şi viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, recunoaşte că în R. Moldova au fost şi va fi încălcat dreptul la întruniri, iar pentru a redresa lucrurile propune investigarea cazurilor şi pedepsirea persoanelor responsabile.

Potrivit viceministrului, cele mai dese încălcări ale legii apar atunci când protestatarii urmăresc o modalitate mai deosebită de a-şi exprima opinia, dedându-se la jigniri la adresa forţelor de ordine.

«Poliţia ar trebui să înveţe din jurisprudenţa naţională şi să evite prejudiciile materiale aduse statului în momentul în care nu acţionează în conformitate cu legislaţia în vigoare. Instanţele de judecată demonstrează că anumite acţiuni din partea poliţiei nu sunt justificate, ele aducând pagube şi statului» – a menţionat Sergiu Ostaf, directorul CReDO.

Nicolae CUŞCHEVICI