Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vocea UNIRII din 27 martie…

Vocea UNIRII din 27 martie 1918

Aniversarea a 95-a de la Unirea Basarabiei cu România este marcată prin numeroase evenimente, organizate pe ambele maluri ale Prutului.

Manifestările din R. Moldova sunt organizate de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Platforma Acţiunea 2012 şi cu Centrul Pro-Europa. Aceste acţiuni au debutat pe 26 martie, printr-un concert extraordinar al Formaţiei Direcţia 5, desfăşurat la Palatul de Cultură din Cahul.

Pe 27 martie, Direcţia 5 a ajuns la Chişinău, unde, la Teatrul “Eugen Ionesco”, împreună cu Paralela 47, au susţinut un spectacol de excepţie.

Ambasada României în R. Moldova, ICR “Mihai Eminescu” şi Compania Teleradio Moldova au organizat, la 27 martie, la Sala cu Orgă din Chişinău, un eveniment muzical extraordinar, o reeditare a concertului simfonic desfăşurat, acum 95 de ani, sub bagheta lui George Enescu. Evenimentul a fost inaugurat de Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni.

La 25 martie, la Biserica “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău, a avut loc un parastas în memoria deputaţilor Sfatului Ţării care au votat Unirea.

Pe 29 martie, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi va găzdui piesa de teatru „Podu’”, a marelui actor şi regizor Horaţiu Mălăele.

Apogeul evenimentelor dedicate Zilei Unirii îl va constitui un spectacol inedit „Lecţia de Istorie: DACII şi ROMANII”, care se va desfăşura la Chişinău, pe 30 martie, în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet, începând cu 14:00. Asociaţia Terra Dacica Aeterna va reconstitui, cu acest prilej, o pagină de istorie vie, una dintre cele mai importante în istoria poporului român.

Platforma Civică Acţiunea 2012 anunţă că evenimente similare au loc şi în dreapta Prutului. Pe 24 martie, la Iaşi, în Parcul Copou, va avea loc un eveniment festiv.

Pe 26 martie, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, sala Constantin Brâncuşi, a avut loc o dezbatere la acest subiect cu participarea unor personalităţi din R. Moldova şi din România.

La 27 martie, la Craiova, la Teatrul „Marin Sorescu”, Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova a organizat un amplu eveniment festiv.

În aceeaşi zi, 27 martie, la Suceava, la Colegiul Naţional „Petru Rareş” a avut loc un concurs de artă discursivă dedicat Basarabiei.

La Buzău, pe 27 martie, pe Platoul “Dacia”, a fost organizat flash-mobul „Hora Unirii”, iar la Bacău, în aceeaşi zi de semnificaţie istorică, s-a desfăşurat festivitatea de premiere a celor mai inspirate eseuri dedicate Basarabiei, prezentate în cadrul proiectului “Uniţi sub Tricolor”.

Fundaţia Culturală “Doina şi Ion Aldea Teodorovici” a organizat, la Piteşti, în ziua de 27 martie, o acţiune de comemorare a tuturor eroilor martiri care şi-au dedicat viaţa Unirii. Acţiuni festive sau comemorative au mai avut loc, la 27 martie, la Balş, Galaţi, Alba-Iulia.

La Bucureşti, la Clubul “Ţăranului Român, sub auspiciile Asociaţiei “Românie Vie”, a avut loc seara festivă “Unire şi nu numai”, iar la Restaurantul-muzeu “Vatra Neamului”, în organizarea Uniunii Culturale a Românilor Basarabeni, s-a desfăşurat un eveniment dedicat făuritorilor Unirii.
Cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la Actul Unirii, la Paris, pe 27 martie, s-a desfăşurat Conferinţa ştiinţifică “Rolul Franţei în realizarea şi recunoaşterea Unirii de la 1918”.

Participanţii la eveniment au abordat subiecte legate de misiunea militară franceză de la Iaşi (1916-1918), personalitatea Generalului Henri Berthelot şi rolul său în procesul decizional premergător Unirii Basarabiei cu România, precum şi rolul Franţei în recunoaşterea internaţională a Unirii.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Connexions Moldavie, Asociaţia Doctorilor şi Doctoranzilor Basarabeni din Franţa, Asociaţia Toţi Românii şi Asociaţia Clubul Liberal Franţa.