Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vocea străzii

Vocea străzii

„Majorarea pensiilor anual cu cel puţin 25 %” – PD; „Creşterea veniturilor populaţiei, astfel ca salariul să se dubleze în următorii patru ani” – PL; „Majorarea pensiei minime pe ţară până la nivelul minimului de existenţă” – „Moldova Unită”; „Asigurarea unui ritm de creştere cu cel puţin 17 % anual a pensiilor. Majorarea anuală cu minimum 15 %  a salariului mediu pe economie” – PCRM; „Vom mări pensia minimală la 1300 de lei” – PLDM; „Echivalarea salariului minim pe economie, a îndemnizaţiilor sociale a pensionarilor la coşul minim de existenţă – 1800 de lei” – Mişcarea Romilor din R.Moldova.

Ce ar trebui să le dea politicienii cetăţenilor ca aceştia să-i aleagă?

Elena Caracaş, Chişinău

Eu apreciez un politician după fapte, fiindcă, este ştiut, promisiuni toţi pot să facă. Şi foarte mult mai contează pentru mine dacă el este patriot sau nu. Cel care cere introducerea limbii ruse, ca a doua limbă de stat, sigur că nu este patriot, chiar dacă mulţi dintre ei spun că sunt plini de patriotism. Sunt şi alte criterii care mă determină să votez pe unul sau altul. Oamenii trebuie doar să gândească şi să analizeze faptele lor de până acum, fără a asculta cu atenţie listele cu promisiuni.

Sergiu Malcoci, Chişinău

Salarii adecvate exigenţelor acestei realităţi. Cu asta, orice politician poate atrage nu doar  un singur vot. Eu aş dori să am un salariu de minimum zece mii de lei. În prezent, lucrez la Moscova, în calitate de şofer. Un şofer acolo trăieşte mult mai bine decât orice şofer din R. Moldova sau chiar decât vreun manager. Nu ştiu cu ce ar mai putea fi motivaţi cei plecaţi. Ştiu că mulţi, după chinurile prin care au trecut, nu mai vor să audă de Moldova. Ei s-au împăcat cu condiţiile străinătăţii şi au ales între sărăcia de acasă şi suferinţa pe care o suportă fiind printre străini.

Claudia Carauş, Chişinău

Un politician, dacă vrea să ajungă la putere, trebuie să ne ofere pensii şi o viaţă cât mai liniştită. Aşa ar trebui să fie. Dar după cum înţeleg eu, aici puţini se gândesc la problemele noastre, dar mai mulţi luptă doar ca să ajungă în Parlament. Nu se gândesc deloc la suferinţa celor mulţi şi neasiguraţi. Nu avem nevoie de cadouri sau de pomeni din partea politicienilor. Dar dacă ei încearcă, totuşi, să ajungă la putere, înseamnă că îşi închipuie că pot rezolva problemele noastre. Cred că e simplu de memorizat că vrem să avem o viaţă mai bună, mai demnă.

Marcel Scutaru, Chişinău

Trebuie să ne promită o viaţă mai bună şi salarii mai mari. Din păcate, după ce ajung sus, uită de noi.  Personal, m-ar putea convinge prin oferirea unui salariu bun, în jur de 20 de mii de lei. Atunci aş pleca la votare. Cu un salariu de 2000 de lei, e imposibil de trăit. Niciodată nu am participat la alegeri şi  nu ştiu dacă voi vota şi de astă dată. Nu mai am încredere în politicieni. Toţi au promis câte ceva, dar, din 1991, nu s-a rezolvat nimic. Doar soţia a mers la alegeri, şi la ce bun? De 20 de ani, nu s-a schimbat nimic.

Alexandra Timofei, Chişinău

De obicei, politicienii conving oamenii prin vorbe. Ei promit că vom avea salarii, pensii şi multe altele. Însă timpul e singurul care ne poate arăta dacă cineva ne-a îndreptăţit încrederea. Eu încă nu m-am gândit pe cine anume să votez. Trebuie să mai cântăresc, să analizez cine şi ce a făcut până acum. Este foarte greu să decizi, deoarece toţi politicienii vin cu promisiuni frumoase, dar nimeni nu ne poate garanta că acestea vor fi şi realizate. Ei trebuie să-şi îndeplinească promisiunile făcute oamenilor în timpul campaniei. Dar după ce-i votezi, uită.