Vladimir Voronin: “Asta nu-i ciastnaia lavocika, aista-i stat”

Ieri, Ambasadorul României în R. Moldova a fost declarat persona non grata. Tot ieri, Guvernul a luat decizia de a introduce regim de vize pentru cetăţenii României. În acest sens, preşedintele Vladimir Voronin a făcut mai multe declaraţii, în faţa preşedinţilor de raioane, a Cabinetului de Miniştri, a deputaţilor şi a rectorilor, pe care i-a convocat la Guvern. În sală a fost prezent şi Mitropolitul Vladimir, care a ascultat cu atenţie discursul preşedintelui, fiind aşezat chiar din primul rând. Voronin a declarat că, de cele întâmplate, fără îndoială, este vinovată România.

“După independenţă, nu am trăit ani uşori”, şi-a început discursul Voronin, în faţa a sute de demnitari. “După ce am declarat ferm că R. Moldova merge pe calea integrării, am considerat că vom scăpa de aceste presiuni. Dar nu a fost să fie”, a mai spus el, referindu-se la numeroasele proteste care ar aminti de o potenţială Unire a R. Moldova cu România.

“În toate aceste lucruri şi în acest an mai mult ca niciodată este implicat statul vecin, România. Avem şi probe şi multe alte chestii. Azi Guvernul va introduce regimul de vize între R. Moldova şi România. Terminăm noi cu jocurile iestea. Şi o să plătească tot aşa cum plătim noi românilor (n.r.: România le acordă cetăţenilor R. Moldova vize fără plată)”, continuă preşedintele în timp ce demnitarii comunişti aplaudau declaraţia preşedintelui. “Azi, Ambasadorul României în R. Moldova va fi anunţat persona non grata. Aceasta nu înseamnă că noi constrângem relaţiile bilaterale. Aceasta înseamnă un pas politic şi românii să înţeleagă că avem statul nostru. Şi să nu îşi bage nasul acolo unde nu le fierbe oala. Frate, frate, dar brânza e cu bani”, a mai spus el. “Sunt fotografiaţi toţi care au luat parte la aceste procese. Eu v-aş propune să faceţi o excursie prin parc şi să vedeţi ce au făcut din Parlament… M-au ales preşedinte pentru patru ani. 90% noi finanţăm, 90% noi dăm ţâţă şi nici aceasta nu apreciaţi”, a continuat preşedintele.

“La 6 aprilie m-am imprimat în cabinetul preşedintelui pentru ziua de 7 aprilie, atunci când se împlinesc opt ani de când sunt preşedinte. Din senin, eu v-oi spune despre ce senin e vorba, se încep aceste măsuri. Astă noapte deja au fost arestaţi 118 persoane dintre organizatori. Pe mulţi noi i-am văzut. I-am filmat pe toţi şi îi vom găsi şi pe ceilalţi. Chiar dacă s-au urcat în trei automobile bronate cu 10 bodyguarzi şi au şterpelit-o din ţară. Îi vom găsi pe toţi care au finanţat aceste acte de vandalism. Alde Gabi Stati… Îi vom găsi pe toţi”, a mai spus Voronin fără să facă referire la alte nume.

“Nu garantez că situaţia nu va ieşi de sub control”

“Nimeni nu are nicio dovadă, dar spun că alegerile au fost fraudate”, a continaut preşedintele. “Cei care stau la paza ordinii publice sunt şi ei cetăţeni. Ei nu sunt roboţi. Şi ei au suflet, inimă, părinţi, copii. Situaţia ar putea ieşi de sub control, când îl maltratează şi îl fac invalid. Nu garantez că situaţia nu va ieşi de sub control”, a spus Voronin aruncând o privire pe geamul Guvernului, protejat de scuturile poliţiştilor.

“Răbdarea mea tot are margină. Noi am observat ieri când a fost rupt de pe clădirea Preşedinţiei şi dat jos flagul R. Moldova şi pus flagul României. Cunoaştem toţi organizatorii. Dar şi cei care au participat volens nolens, cu ştiutu cu neştiutu, cum spune Vladâca în rugăciunile lui, şi aceia vor fi traşi la răspundere. Ieri am fost la limita încercării şi răbdării. Eu vă spun să fiţi atenţi. Nu vă băgaţi în aceste afaceri. Peste o sută de colaboratori de poliţie au fost internaţi în spitale. Şi mulţi tineri au fost internaţi. Vom deschide fiecăruia în parte dosar penal. Vom duce totul până la capăt. Asta e datoria noastră. M-am întâlnit ieri şi cu Filat, şi Chirtoacă, şi Urechean. Le-am spus să fie atenţi ca în loc de Parlament să nu nimerească în altă parte”, a continuat Voronin cu mai multe avertizări.

Preşedintele a trecut în listă şi câteva restanţe pe care le are partidul de guvernământ.

“Avem probleme cu pensionarii. Acei ţicniţi care au fost la început în Parlament au făcut două legi de pensionare. Acum toţi ne zbatem şi nu putem scoate la capăt”, a spus el.

“Cel mai de regret fapt este că pierdem tânăra generaţie. În instituţiile superioare de învăţământ cuvântul patriotism este tabu. Mă întâlnesc cu rectorii. Separat îs oameni cumsecade. Dar în instituţiile pe care le conduc nu fac nimic pentru această dominantă a statalităţii noastre. Patrioţi fără ochi, fără urechi, fără minţi conduc aceste instituţii de învăţământ. Orice nebun poate să îi scoată în stradă”, a continuat Voronin.

Preşedintele şi-a amintit de evenimentele de acum 20 de ani, pe când era angajat al Ministerului de Interne. „Am experienţa din 1989, când ne-au aprins Ministerul de Interne din patru părţi şi am ieşit cu demnitate. Şi în 2002, când au stat în faţa Preşedinţiei în corturi, ca să nu se facă nebunii. Şi ieri cu mare greu am ţinut forţele de ordine publică”, a mai spus Voronin.

“O persoană cu cât mai puţin e pregătită cu atât mai multe posturi îşi doreşte. Cu atât mai mult se rupe. Cât nu m-am dus din Preşedinţie, vă invit să staţi o zi alături de mine. Vă pun într-un fotoliu tare simpatic, vă servesc cu ceai şi cafea, cât aţi vrea, numai staţi alături de mine şi vedeţi ce se întâmplă în cabinetul preşedintelui”, a mai spus preşedintele.

“Aceasta nu e ciastnaia lavocika, acesta e stat”, le-a mai spus în concluzie Voronin tuturor demnitarilor prezenţi în sală.

Anastasia NANI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

68 comentarii

 1. cioroianu

  nu toata lumea stie ce inseamna “ciastnia lavocika”,ar trebui ca ziarul sa traduca si pentru noi.

 2. Mihai (Valcea, Romania)

  Amenintarile acestui General Rus, tovarasul Voronin, sunt strigatoare la cer!

  Fratilor basarabeni, voi chiar nu realizati ce se intampla?

  Cat mai rezistati sa isi bata leprele astea comuniste joc de voi?

  Cum este posibil sa nu aveti drepturi elementare in democratia rosie promovata de acest vasal al Moscovei?

 3. Nicu

  Pentru Cioroianu. cistnaia lavacica in traducere din rusa ar suna cam aşa – Taraba privata. Sper ca ai inteles sensul. Bafta!

 4. zic si io (r)

  nicule,cu disperare te rog sa-mi zici si mie,ca mor de curiozitate..in basarabia,la voi,toti romanii stiu si ruseste?

 5. Nicu

  Pentru zic si io(r). In principiu, nu, pentru ca eu persoanl am avut un coleg de facultate care nu cunoaste o boaba in rusa. De alde el mai sunt multi, dar cred ca totusi majoritatea o cunosc, in special cei trecuti de 20 de ani, pentru ca limba rusa este obligatorie in scoala si, in plus, o groaya de vorbitori de rusa – pe la magazine, piata, transport etc. Uneori chiar si unuii moldoveni, desi cunosc romana, se adreseaza in rusa. E o politica lingvistica cam haotica la noi. De fapt e un fel de rusomumificare, impusa prin indiferenta statului care creeaza haos in acest domeniu.

 6. Loop

  Mai faceti un efort si puneti mana pe televiziune, fara sa o devastati, proclamati rasturnarea comunismului si cereti ajutorul celor din provincie !

 7. XX-eu

  Analfabetul asta de Voronin nici nu stie sa se exprime.Cum poti tu bre,cap de bou rusesc sa conduci o tara?Lavocika ai facut tu din tara asta,sau mai bine zis ti se pare ca e asa,la educatia pe care o ai…RUSINE pentu un stat sa aiba un presedinte asa!!!

 8. horia,closca si crisan (r)

  poate nu este nici o problema sa ai un partid comunist la putere,sau chiar sa fraudezi alegerile,sau chiar sa vandalizezi,sa omori,sa sodomizezi,sa zmulgi limbi sau sa arzi in iazul cu pucioasa,dar sa nu vorbesti tu,oficial al tarii tale fiind,in limba natiei pe care o reprezinti,care pe deasupra mai e si limba de stat,sau sa te rebotezi dezradacinandu-te,asta e tragedia unei natiuni.

 9. boris28

  Voronin asta, nici macar nu stie sa vorbeasca. Sa mearga la scoala mai intai!Asta arata la ce nivel gandeste. Libertate voua, moldoveni!

 10. CvaziPolitist

  De fapt Seful statului este oglinda poporului pe care al reprezinta, cu toata durerea in suflet dar asa este deocamdata… Inchipuitiva ca acei care l-au ales, sunt de zeci de ori mai prosti si mai intinecati…

 11. zic si io (r)

  nici io de aici din bucuresti nu-l mai inghit pe traian al nostru,dar il respect ca inainte de toate e de-al nostru,nu s-a vandut…stau si ma gandesc cum ar fi daca nea traian s-ar trezi ca la niste interviuri ,ceva,sa se apuce sa ciripeasca in ungureste …io cred ca s-ar prabusi cerul si toti stalpii de telegraf…

 12. mutulica1984

  La puscarie, Voronin la puscarie
  Asta imi doresc. Eu sant din Bucuresti si sant alaturi de toti fratii mei de peste Prut .Am cativa prieteni din Chisinau si le inteleg durerea fata de cei ramasi acasa.Orice ati face iesiti cat mai multi in strada . Santem in 2009 numai santem in 1989.Voronin sa intelega ca asta e vointa poporului moldoven si trebuie sa o respecte altfel v-a sfarsi precum Ceausescu.Oricum brovo pt.tot staff-ul de la Ziarul de Garda . Romania este alaturi de voi ca toti romani de peste tot.

 13. mutulica1984

  Deci Voronin se refera la “ciastnia lavocika” la felul cum conduce el Republica Moldova , nu ca altfel nu as face corelatia. El un comunist sarac “ca toti comunistii egali in drepturi” traieste in lux si poprul in “flux”. Ehe Voronine o sa vina si vremea “pay-Back” adica daca nu intelegi mai pe rusa ta de 2 bani ” ai sa mori, ai sa mori si din p..a bani de flori”

 14. Mihai (Valcea, Romania)

  English Translation:

  Title:
  Vladimir Voronin: “This is not ‘ciastnaia lavocika’ this is state ”

  Yesterday, the Romanian ambassador in Republic Moldova was declared ‘persona non grata’. Yesterday as well, the Government decided to introduce visas for Romanian citizens. In this light, president Vladimir Voronin made a few declarations, in the presence of presidents of counties, of the Cabinet of Ministers, of deputies and rectors, that the invited at the Government. In the room was present also the Mitropolite Vladimir (The religious leader of the Moldavian Orthodox Church), which carefully listened the president discourse, staying right in front. Voronin declared that Romania is without doubt guilty for everything that happened.

  Voronin started his discourse in front of hundreds of state officials saying: “After the independence we didn’t leave peaceful years”. “After we’ve firmly declared that the Republic of Moldova walks on the integration line, we’ve considered that we will escape from these pressings. But it wasn’t to happen” said him, referring to the numerous protests that would remind of a potential Union of Republic Moldova with Romania.

  “In all these things and in this year more than ever is involved Romania, the nearby state. We also have proofs and many other things. Today, the Government will introduce visas between Republic Moldova and Romania. We finish with these games. And they will pay in the same way we pay ourselves to the romanians” (redaction note: Romania accords free visas to the citizens of Republic Moldova), continued the president while the communist state officials were applaud his declaration. “Today, the Romanian Ambassador in Republic Moldova will be announced persona non grata. This doesn’t mean that we constrain the bilateral relations. This means a political step and romanians to understand that we have our state. And to not place their nose in our matters. Brother, brother, but cheese is for cash”, mentioned him. “We have photos of all those that took part in these processes. I will propose you to make a walk in the park and to see what they did with the Parliament… They chosen me president for four years. We finance 90%, 90% we give breast and neither this you don’t appreciate”, continued the president.

  “On April the 6th I’ve printed myself in the president cabinet for the day of April the 7th, when we reach eight years since I’m president. Suddenly, I will say about which suddenly is about, these measures are starting. Last night, 118 people among the organizers have been arrested. We’ve seen many of them. We’ve filmed them all and we will find also the other ones. Even if they tool three armored cars with ten body guards and escaped outside the country. We will find all those that financed these acts of vandalism. Like Gabi Stati… We will find them all”, added Voronin without mentioning other names.

  “I’m not assuring that the situation won’t escape out of control”.

  “Nobody has any proof, but say that the elections have been embezzled” , continued the president. “Those that are taking care of the public order are citizens as well. They are not robots. They have souls as well, heart, parents, children. The situation could escape the control, when they are maltreated and made invalids. I don’t assure that the situation won’t escape the control”, Voronin said taking a sight to the Government window, protected by the policemen shields.

  “My patience has margins. Yesterday we’ve noticed and the flag of Republic Moldova was broken and took off and the flag of Romania was installed. We know all the organizers. But also those that participated volens nolens, with known or unknown, as Vladâca says in his prayers, and those will be made responsible. Yesterday I was at the edge of trial and patience. I tell you to be careful. Don’t involve yourself in these businesses. Over one hundred of police collaborators were hospitalized. And many young people have been hospitalized. We will open for everybody a penal file. We will conduct everything till the end. This is our duty. I’ve met yesterday also Filat, and Chirtoaca, and Urechean. I told them to be careful so that instead of the Parliament not to go somewhere else”, continued Voronin with more warnings.

  The president mentioned briefly also some remainders that the government party has.

  “We have problems with retired people. Those nuts that were at the beginning in Parliament made two laws for pension. Now we are all making our best, but we cannot fix it, added him.

  “The biggest regret is that we lose the young generation. In the superior studying institutions the word patriotism is taboo. I am meeting the rectors. Separately they are good people. But in the institutions that they rule they don’t make anything for this important matter of our state. Patriots without eyes, without ears, without minds are ruling these studying institutions. Any mad person could bring them in the street”, Voronin continued.

  The president reminded the events from 20 years ago, while he was working at the Ministry of Interior. “I have the experience from 1989, when they fired the Ministry of Interior from four sides and we’ve came down with dignity. And in 2002, when they stayed in front of the Presidency in tents, to not make mad things. And yesterday I’ve hardly kept the forces of public order”, Voronin added.

  “A person the less prepared is, the more positions wants. The more it breaks. As I didn’t come out of the Presidency, I invite you to stay a day next to me. I put you in a very nice armchair, I serve you tea and coffee, as much as you want, just stay next to me and see when happens inside the president cabinet”, the president said.

  “This is not ciastnaia lavocika, this is state”, concluded Voronin for all the state officials present.

  Anastasia NANI

 15. COSTIN

  Voronin vaneaza oameni in Basarabia

  George DAMIAN

  Pana nu de mult Vladimir Voronin impusca mistreti la Condrita. Ca pentru orice dictator comunist stimat de aplaudaci, gonacii ii aduceau mistretii in bataia pustii,iar viteazul general KGB Vladimir Voronin ii executa cu sange rece. Poc! si mistretul cadea… Vieri, scroafe, godaci – nu conta, sezon de vanatoare sau nu – iar nu conta… Voronin trebuia sa se simta bine. Daca Voronin voia sa construiasca vreun monument inchinat Uniunii Sovietice la Chisinau si casele unor oameni stateau in drumul monumentului – atunci cu atat mai rau pentru case si pentru proprietarii lor. Voronin trebuie sa se simta bine…Acum, gonacii lui Voronin inghesuie in celule tinerii care au iesit in strada sa spuna nu comunismului si minciunii. Tinerii liceeni si studenti sunt fugariti prin Chisinau, urmariti de dube din care sar trei-patru haidamaci care ii trantesc la pamant, ii leaga si ii duc Dumnezeu si Voronin stiu unde… Alte huidume in solda lui Voronin merg prin licee si uni­versitati, mai ridica pe unul sau pe altul, mai impart doi-trei pumni preventivi si apoi se duc sa ra­porteze cat de curajosi au fost. Fara indoiala ca trebuie sa fie o mare satisfactie pentru Igor – de 1,80 metri si 100 de kilograme, lucrat intens la sala – sa dea de pamant cu niste studenti piti­felnici. Igor poate sa dea de pamant chiar cu trei studenti deodata! Igor este mare si puternic, iar Voronin se simte bine…
  Insa adevarata trufanda, vanatul de soi, trofeul de seama este jurnalistul. Studentii-pitigoi si studentele-veverite sunt totusi prea putin pentru pohta lui Voronin. Un jurnalist cu mainile sucite la spate, care a incasat cativa bocanci in cap, caruia i s-a zdrobit camera de filmat – cu asa ceva trebuie sa se laude Igor la Voronin. Jurnalistii romani care au transmis de la Chisinau ima­ginile revoltei anti-comuniste au fost haituiti, prinsi si aruncati peste Prut. Voronin poate sta linistit acum sa urmareasca fuga­rirea vanatului mic – studentii si liceenii…Pentru huiduma Igor nu conteaza ca judecatoriile nu au emis mandate de arestare – pana la urma un astfel de mandat mai mult incurca lucrurile, deoarece garanteaza anumite drepturi celui arestat. Asa, fara mandate, fara sedinte de judecata, fara acuzatii clare treaba merge mult mai bine: Igor poate sa bata, sa calce in picioare. Parintii copiilor nu au decat sa umble din usa-n usa si sa planga pana le seaca ochii. Ceea ce conteaza cu adevarat este ca Voronin sa se simta bine…Pe Voronin il deranjeaza imaginile cu politistii care au stat langa tinerii care au arborat pe presedintia de la Chisinau dra­pelul romanesc si cel al Uniunii Europene – si in general, pe Vo­ronin il deranjeaza orice fel de imagini care arata ca demonstra­tia pasnica de marti a fost ras­turnata de agitatori profesionisti. Pe Voronin l-ar fi durut mult mai mult daca zecile de mii de oameni adunati la Chisinau ar fi venit intr-un mars al tacerii si i-ar fi lasat cate o floare la usa presedintiei. Voronin a avut nevoie de un scandal enorm pentru ca mai apoi sa declanseze vanatoarea de oameni – cea mai placuta va­na­toare pentru orice bolsevic adevarat… Acum Voronin se simte bine, Igor ii fugareste pe ti­neri prin Chisinau si ii aduce in bataia pustii. Ramane o nela­murire: Zinaida Greceanai chiar este femeie? Ce femeie poate iesi la un post de tele­viziune sa faca un apel catre parinti de genul: tineti-va copii acasa, ca daca nu ii impuscam?Voronin se simte bine: diver­siunea i-a reusit si vana­toarea de oameni are un succes nebun. Acum Voronin va incerca sa santajeze Romania din toate pozitiile cu acuzatia de “tentativa de lovitura de stat”, va putea persecuta in voie basarabenii cu dubla cetatenie, va putea reintro­duce in scoli limba moldove­neasca, istoria moldoveneasca – totul va fi moldoveneste, asa cum ii place lui. Si mai am o nela­murire: Uniunea Europeana, NATO, Consiliul Europei chiar au ajuns la mana rusilor precum OSCE? Chiar nu vede nimeni cum sunt ridicati tinerii basarabeni de pe strazi, cum sunt agresati si expulzati jurnalistii? Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Carta Atlanticului – au ajuns chiar toate servetele pentru Putin? De patru zile huidumele de la Chisinau baga tineri la beci fara mandat de arestare. Alooo! Bruxelles? Strasbourg? Washing­ton? Londra? Paris? Berlin? Vo­ronin vaneaza oameni in Ba­sarabia!

 16. COSTIN

  REBELIUNE RUSEASCA LA BALTI ! CEREM PROCLAMAREA STARII DE URGENTA IN ORASUL BALTI .ACOLO SE COMIT ABUZURI GRAVE IMPOTRIVA POPULATIEI MOLDOVENE DE CATRE AUTORITATILE LOCALE RUSOFONE CARE DUC O POLITICA DE PURIFICARE ETNICA SI LICHIDARE A OPOZITIEI !

 17. Nikalia

  Si il corectez putin pe COSTIN tinerii care au participat la aceasta revolutie nustiu cine sunt sunt gata sa se vinda oricarui vecin cu care e mai bine Rominia a intrat in UE .Toti striga hai cu Rominia caci vrem In EUROPA(UE). sa nufost Rominia in UE SI sa nu fost haosul din ucraina si ucraina sa fost in UE atunci ei erau fratii nostri fiindca noi nu vrem sa fim PATRIOTI noi nu vrem sa intram cu capul sus in UE Independenti Cu tara noastra asa cum e asa cum noi am creato Ci nevindem Oricui Care e mai puternic si cu care e mai bine .Asta au demonstrato protestantii strigind nu numai jos comunistii dar si mai tare se auzea unire cu Romanii. VREM IN EUROPA??? hai sa fim demni de a purta numela de fii lui Stefan Voda

 18. Nikalia

  Bre rominilor ce treaba aveti cu R.Moldova Si nue Basarabia bre .Basarabia se numea acum 100 ani in urma si cese intimpla la noi in tara sa nu va intereseze noi nu ne bagam nasul in treburile voastre fiti buni si cautativa de treaba NOI SUNTEM INDEPENDENTI SI UNIRE NU VA MAI FI NICIODATA REPET NICI OOOODATA

 19. cmacan

  gresit se numea acum 50 de ani. Si mai lasa-l pe stefan voda ca nu cred ca l-ai cunoscut si prea multa istorie oricum nu prea sti.

 20. Mihai (Valcea, Romania)

  Nikalia, draga mea. Imi dau seama foarte bine ce IQ ai si din ce zona vii…

  Hai sa iti spun cateva lucruri!…

  Basarabia s-a numit Basarabia tot timpul!

  In perioada 1918-1940, Basarabia a fost unita cu Patria Mama si a continuat sa se numeasca ‘Basarabia’.

  Apoi, din 1941 (cand v-am recuperat batand la rusi ca la fasole) si pana in vara/toamna lui 1944, Basarabia a apartinut de Romania si a purtat acest nume.

  Denumirea de ‘Basarabia’ are rezonante istorice foarte vechi care nu pot fi sterse de pupinfundisti ai ideologiei staliniste oricat de mult si-ar dorii ei sa va tina in CSI (urmasa a URSS).

  URSS-ul a pus laba pe ‘Basarabia’ si a numit-o ‘RSS Moldova’. Acest stat nu a existat niciodata pana atunci, dar URSS-ul neputand falsifica si partea de istorie de pana atunci (deja scrisa in cronici) nu a putut-o ingloba in propriul teritoriu, asa ca au botezat-o ‘RSS Moldova’.

  In 1991, Basarabia a devenit ‘Republica Moldova’. Datorita faptului ca in Romania aveam o conducere neo-comunista (formata din lingaii Moscovei), nu s-a putut concretiza Unirea asa incat ati ramas ‘Republica Moldova’.

  Desi sper intr-o Unire pentru ca asa ar fi firesc si s-ar vindeco o rana din sufletul tarii mame, nu stiu daca este posibila in acest moment (pentru ca nu faceti inca fata standardelor europene, spre exemplu in materie de securizare a frontierelor).

  Cu toate acestea, militez pentru eliberarea de comunism cu toata puterea mea!

  In plus, doresc sa atrag atentia opiniei publice din Basarabia un amanunt important.

  Dupa cum cunoasteti (sau ar trebui sa cunoasteti), URSS-ul a alipit RSS Moldova regiunea ‘Trans Nistria’.

  De asemenea, dupa cum cunoasteti, Rusia are stationata armata a 14-a pe acest teritoriu ‘Trans Nistrian’.

  In opinia mea, singura cale de a putea scapa de influenta Moscovei ar fi renuntarea din partea Republicii Moldova la acel teritoriu care oricum nu a apartinut Basarabiei ci a fost alipit RSS Moldova.

  Este o opinie pur personala.

  Stiu ca vor sarii diversi cu gura (gen ‘antibiotic’ de la S.I.S.) care vor spune ca ma bag intr-o problema interna a Republicii Moldova…

  Am impresia ca se tine de acel teritoriu ‘Trans Nistria’ in mod voit din partea politicienilor de la Chisinau.

  Cata vreme veti avea acel teritoriu cu armata a 14-a pe el, veti avea o problema fundamentala de a va alatura NATO sau U.E.

  Cred ca va dati seama si dumneavoastra ca ar fi inadmisibil pentru NATO sau pentru U.E. ca un stat membru sa aiba stationat pe teritoriul sau o armata a Rusiei…

  Inca o data, impresia mea este ca politica dusa la Chisinau este de a se preface sa vor sa se alature Europei, iar pretentiile legate de ‘Trans Nistria’ doar un paravan pentru a ramane in sfera de influenta a Moscovei.

 21. Nikalia

  cmacan bre acum cinzeci de ani era RSSM hitrule cit despre voda stiu destule mihai draga lui tata tu intreba jumatate din populatie care traeste in asa numita basarabie de voi citi din ei ar vrea unire. ei se roaga sa ridice barajul dintre noi si rominia de 7 metri inaltime . caci fratii nostri deste prut ii furau noapte tot ce aveau vaca ,cal si cerealele din pod. cit despre IQ ai grija tu nustii ce se intimpla la noi in tara si cit despre istorie voi sunteti cei care in al doilea razboi mondial ati fost ba cu germania ,cind astea perdeau razboiul ati trecut de partea URSS. de atunci inca se poate uita de fratie .

 22. Nikalia (Chisinau)

  Cu privinta la Vrem noi in europa Clar ca vrem dar fara partea noastra de tara tiraspolul na vem ce cauta in europa dar alaturi de voi nici atit. caci parintii nostri cind siau dat Viata pentru Independenta Moldovei La Tiraspol au luptat pentru ca noi sa fim stapinii pamintului nostru si sa nu cautam unire ba cu unul ba cu altul. Mihai hai sa fim seriosi noi nu ne bagam in politica voastra ceia ce cititi in ziare net sunt minciuni . adevarata viata o afla cel ce traeste aici

 23. Mihai (Valcea, Romania)

  Nikalia mama, mi-ar fi mult mai usor sa ma doara in cot de voi si sa-mi vad de firma mea. Cu toate astea, imi pierd vremea pe aici incercand sa va bag mintile in cap.

  Regret sa vad ca sunteti atat de indoctrinati de mizeriile turnate de comunisti si URSS…

  Vai de capul vostru!

 24. Mihai (Valcea, Romania)

  Am uitat sa te intreb Nikalia… Unde lucrezi? Plateste bine S.I.S.-ul?

 25. hameleon

  Mihai (Valcea, Romania) a scris (13 April 2009)
  ,,Basarabia s-a numit Basarabia tot timpul!-Spune-mi timpenie romineasca ce esti, cine primul a denumit acest spatiu,, Basarabia,,
  Si dece nu ati recunoaste termenul de Repubica Moldova, Moldovenism ca un fenomen existent si firesc?
  In perioada 1918-1940, Basarabia a fost unita cu Patria Mama si a continuat sa se numeasca ‘Basarabia’.-In perioada 1918-1940 Moldova a fost ocupata de Rominia prin fraude electorale la acel moment, ducindu-se in eroare populatia , uneori aplicindu-se forta pentru a teroriza si instaura triumful rominesc.
  Apoi, din 1941 (cand v-am recuperat batand la rusi ca la fasole) si pana in vara/toamna lui 1944, Basarabia a apartinut de Romania si a purtat acest nume.,,-din 1941 -1944 ati ocupat din nou acest spatiu tratindu-l nu ca pe un teritoriu echivalent fratesc ci ca pe un dominion sau provincie, rezultat al instaurarii un regim nationalist-fascist la bucuresti,Moldova fiind numita din nou cu un nume strain ce nu o reprezinta stirbindui-se sin integritatea si suveranitatea sa, indobitocind populatia cu niste valori straine si antagoniste natiunii moldovenesti.

 26. Milcov

  hameleon, ma baieti, nu mai repetati ca papagalii ce va baga rusii in cap. daca nu iti place termenul Basarabia, atunci Moldova (teritoriul dintre Carpati si Nistru) este parte componenta a Romaniei. Stefan cel Mare, pe care atat il invocati, avea capitala la Suceava, pe teritoriul actualei Romanii. urmasii lui, Cuza, Kogalniceanu, Alecsandri, au aprobat Unirea Principatelor Romane de la 1859 din toata inima. un alt moldovean, Eminescu a spus clar: “suntem romani si punctum”.

 27. zic si io (r)

  nikalia (vine de la kolea ?),tu ai dreptate atunci cand zici ca numai voi,cei din moldova,stiti care este realitatea locala..chiar daca unii moldoveni o percep intr-un fel,altii in alt fel..si conform democratiei,prin vot,voi veti decide care este linia de urmat de rep.moldova..doresc totusi sa fac si io cateva remarci,in legatura cu obs.tale..nu faci nici tu bine pt. ca te erijezi in reprezentantul neamului..si condamni vehement poporul roman sau politica statului dintr-un anumit moment al istoriei..in plus,stim si noi,cei din romania,ca in transnistria (si in general peste nistru,nu?)sunt multi moldoveni sau populatie de origine moldoveneasca,nu?..este o situatie delicata si voi,moldovenii,stiti cel mai bine ce aveti de facut..dar nu trebuie sa fii mare expert ca sa-ti dai seama ca intrarea unui stat in ue este conditionata poate nu atat de mult de sit.economica a acelui stat,cat de stabilitatea granitelor,lipsa conflictelor (fie ele chiar inghetate),stabilitatea democratiei,deci chestii d-astea mai de finetze…iar chestia cu asazisii “comunisti” la putere este chiar ridicola…de bratze ieftine de munca tot e nevoie..in sit. de fatza,ca o parere personala,rep.moldova nu va intra niciodata in ue ca stat de sine statator..dar bineinteles ca nu este nicio nenorocire..nu trebuie neaparat sa fii in ue ca sa-ti gasesti fericirea sau macar linistea sufleteasca..ajunge poate,cum spui tu,sa ridici un gard de 7m….

 28. Milcov

  trebuie sa completez ca la 1859, teritoriul Basarabiei (actuala Republica Moldova) nu s-a unit cu Principatele Romane pentru ca era alipit Rusiei inca de la 1812, si de fapt atunci a inceput drama voastra si ce ma doare este ca voi, fratii nostri, inca va lasati manipulati si acum.

 29. Mihai (Valcea, Romania)

  Hameleon tata, mare psihopat mai esti! Mai discutam pe tema asta zilele urmatoare. Acum am treaba si oricum vad ca esti cretin, asa ca ai nevoie de medicatie solida…

 30. Mihai (Valcea, Romania)

  Milcov drag, rusofonii astia te-ar sorbii numai ca sa te fure, nicidecum pentru o posibila Unire…

  Ca roman iti apreciez comentariile, desi nu cred ca ‘elementele’ (sau mai bine ‘excrementele’?) platite de S.I.S. si de ‘mama noastra Rusia’ vor intelege ceva…

  Sunt vai de capul lor. Au prea mult ‘bullshit’ in cap!

 31. cmacan

  Ptr. hameleon. Inca nu-mi dau seama daca voi chiar credeti ce spuneti sau doar bravati. Aveti cel putin un argument istoric ptr. ceea ce debitezi. teritoriul dintre Prut si Nistru s-a numit basarabia din sec14 este de altfel prima mentiune in care apare pe hartile istorice. Si despre fraude electorale in 1918 esti cam dus dus cu capu?

 32. Milcov

  Mihai, aici este marea mea nedumerire: ca nu stiu ce sentiment sa am fatza de un om pe care eu il consider frate bun, dar el ma uraste pentru ca asa a fost manipulat. pentru mine, un moldovean este conational, indiferent ca locuieste la Vaslui sau la Balti, la fel de conational cu romanii de la Oradea sau Pitesti.

 33. Nikalia (Chisinau)

  Baieti da Nikalia vine de la Nicolae Nare mare importanta. Da ma inferbintat cind am adus aminte de al doilea razboi mondial dar inteleg ca atunci altii erau la conducere . si nar fi bine de comparat vaslui cu balti sau de certat popoare deja unite . eu doar vreau sa menteonez ca unire nu poate avea loc. nu din cauza conducerei ci din cauza poporului noi neam rusificat am trait prea mult sub regimul rusesc . SA stiti majoritatea celor din Moldova stiu la perfectie limba rusa eu singur des o vorbesc poate prea des dar aceasta limba implace mai mult ca cea romina Nu va suparati asta e .DAR IN SUFLET SUNT ROMAN VA RESPECT PENTRU MULTE, DAR BAIETI SA RECUNOASTEM UNIRE NU POATE AVEA LOC.

 34. Nikalia (Chisinau)

  pentru zic si io Comunism e doar denumirea partidului daca nu crezi iti lamuresc situatia .De exemplu in R.Moldova pe lista de vot sunt multe partide dintre care Kistiga cel ma cunoscut DA? Bine atunci cum putea ca Voronin aparut pe lista cu alta denumire de partid de exemplu PDM. Nimeni nui opserva pe lista Poate un 1% .Dupa uniunea sovitica noi am duso cu tare mult mai rau lumea nustia pecine sa mai aleaga in aprilie anului 2001. LucinsCHi a saracit tara Poporul se gindea la trecut ca cu sovieticii in anii 80 era cu mult mai bine, de sar intoarce timpurile acelea. Dar uite cheia apare un partid cu denumirea PCRM Partidul comunist din republica moldova. sigur ca batrinii au votat acest partid si concluzia ei doar sau folosit de aceasta denumire Comunisti .Daca sai comparam cu ceilalti Conducatori Snegur,Lucinschi Voronin e un as .Da de sigur Nu e ceea ce vrem dar astae nu putem face nimic.

 35. Mihai (Valcea, Romania)

  Nikalia, ai citi ‘Niculaita Minciuna’? Ei, daca nu ai citit, eu ti-o recomand cu caldura.

  Vad ca esti acelasi ‘antibiotic’, dar cu alta… ‘palarie’…

  Puteti face multe Nicolae. Aveti in primul rand nevoie de libertate. Ceea ce aveti voi nu este libertate! Nu se respecta drepturile elementare ale omului. Economia este cu zeci de ani in urma Vestului s.a.m.d.

  Cat priveste Unirea, eu va consider frati ai nostri si mi-o doresc. Daca se va concretiza sau nu, ramane de vazut.

  Tin sa iti amintesc ca daca se va intampla, o sa ne costati o gramada de bani. Culmea, tot voi sunteti aia care spun ‘nu vrem unire’…

  Hilar. Daca nu ati fi exponenti ai sistemului comunist nu v-as intelege!

 36. Nikalia (Chisinau)

  Hamelon cum am inteles tu pe mine mai numit (timpenie rominaneasca)? daca e asa pot sa ti fac un compliment care il stiu mai bine tu esti un adevarat (чишуистый Пиздакрыл). cine stie ce e asta traducetii ca sa stie cum noi basarabenii numim asa persoane ca el. da si inca o intrebare pentru ZIC SI IO .ce insemna basarabia ?

 37. Nikalia (Chisinau)

  Mihai ai citit aceasta carte? daca da esti bravo SINCER SA VA SPUN LA TOTI DIN ROMANIA FRATILOR VOI SINCER NU STITI CE SE PETRECE IN MOLDOVA LA MOMENTUL PREZENT

 38. Nikalia (Chisinau)

  Daca va dati asa mari ca stiti tare multe o intrebare ,De ce nu mai sunt revolte ca aceia din 7 Aprilie?

 39. Hameleon

  Prin asemenea exprimari tu ai demonstrat apartenenta ta nationala , care n-are nici in clin nici in mineca cu rominismul basarabenesc.
  Basarabia – este o inventie a epocii moderne , si un tertip de evitare a termenului de MOLDOVA MOLDOVENISM pentru a sterge din constientul oamenilor perioada de glorie a moldovenilor care in istoria lor s-au demonstrat a fi mai puternici si mai abili.Asfel se regleaza niste conturi politice perdute anterior.
  STEFAN CEL MARE manifesta antipatie fata de domii romiini avea foarte mari rezerve fata de politica acestui stat haotic si de multe ori ia batut si ia injosit politic cerindu-le suzeranitate, iar faptul ca capitala istorica a Moldovei Mari e pe teritoriul roominiei e doar o chestie de timp.

 40. cmacan

  Pentru Nikalia _ Basarabia este denumirea sub care a fost pentru prima oara numit in istorie teritoriul dintre Nistru si Prut. Vine de la numele intemeietorului Tarii Romanesti – Basarab I care a cucerit (recucerit) acest teritoriu aungandu-i pe tatarii Hoardei de aur, si asta prin 1320 – deci cu vreo 30 de ani inainte de intemeierea statului Moldova. Care a fost intemeiat de unul Bogdan – de origine din Maramures – si cu sprijin cel putin politic din Tara Romaneasca. Dar asta in alta lectie. Daca mai aveti intrebari va stau la dispozitie.

 41. Hameleon

  Revolte ca pe 7 aprilie nu mai sunt deoarece , bulangii vostri de la bucuresti au primit-o peste cap de la noi si de la un sir de state ce condamna nationalismul fascist, si incercind a-si salva imaginea se gudura in fata Bruxelului pentru a nu fi penalizat.

 42. Mihai (Valcea, Romania)

  Hahaha! Nu mai pot de ras… Cat va da ma S.I.S.-ul? Poanta asta a voastra de doi lei a fost mai buna decat cafeaua de dimineata!

  Stii ce? Ar fi tare amuzant sa va alergam cu urzici dupa ce jucam Hora Unirii.

  Sper deosebire de cum actioneaza comunismul acum, eu n-as vrea sa va arestam. Aveti dreptul la exprimare. Drept fundamental.

  In schimb, v-as alerga cu un brat de urzici sa va umflu dosurile alea bolsevice!

 43. cmacan

  Hameleon esti bolnav rau trateaza-te. Arata-mi un singur document istoric – mai lasa-ne cu lozincile staliniste- in care Marele Stefan isi exprima antipatie fata de domnii romani. Din pacate stenograma discursurilor lui Stefan Cel Mare nu le avem, sau cine stie poate le aveti voi?, in schimb daca citesti Miron Costin si Grigore Ureche o sa ai o mare surpriza – ceva de genul ca Stefan cel Mare era mai constient de unitatea romanilor din spatiul romanesc.

 44. Nikalia (Chisinau)

  Stii cind voi intra in sauna iti voi trimite o invitatie ca urzicele o sa prinda de bine . Cit de spre hora unirii ramine doar sa visam.

 45. Hameleon

  Prostii si dezinformare ,Inaintea lu Bogdan Dragos este primul domn care cum spui tu a venit din Maramures pentru ca acolo a fost izgonit de boierii localnici si argumentul sustinerii tarii rominesti(si cu sprijin cel putin politic din Tara Romaneasca) nu este unul credibil ci o denaturare-lectii sa dai tincanilor roomi dar nu noua .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *