Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vicepreşedintele SUA, la Chişinău prin…

Vicepreşedintele SUA, la Chişinău prin Moscova

Mâine vicepreşedintele SUA va ajunge la Chişinău. Este pentru prima dată când un vicepreşedinte american ajunge la Chişinău (un preşedinte american nu a fost în Moldova niciodată). Biden va petrece la Chişinău 6 ore, după ce a petrecut la Helsinki o zi, iar la Moscova – 2 zile.

Potrivit agendei, care a fost făcută publică de către oficialii de la Casa Albă, Joe Biden urmează să pună în discuţie la Chişinău problema transnistreană, dar şi starea economiei şi a democraţiei din R. Moldova.

NATO, Iran, Afganistan şi întreaga Asie

În cadrul unei conferinţe de presă din 4 martie, ţinută la Casa Albă, colegii de echipă ai vicepreşedintelui american au explicat scopurile acestei vizite în Finlanda-Rusia-Moldova.

Din răspunsurile date la întrebările reporterilor, reiese că vizita lui Biden la Moscova face parte din proiectul de relansare a relaţiilor ruso-americane, iniţiat  cu doi ani în urmă. Presa a intitulat în glumă proiectul „Reload-perezagruzka”, după ce, cu doi ani în urmă, Hillary Clinton i-a înmânat lui Serghei Lavrov  o machetă a unui buton nuclear pe care scria în limba rusă „Peregruzka”, în timp ce conducerea SUA avea în vedere „perezagruzka”.

Agenda actualei vizite la Moscova vizează relansarea relaţiilor moldo-ruse prin câteva chestiuni: viziunea celor două state asupra situaţiei din Iran, Afganistan, Libia şi întreaga Asie, apoi – relaţiile comerciale dintre cele două ţări şi, probabil nu în ultimul rând, relaţiile SUA şi ale Rusiei cu Georgia şi R. Moldova privind conflictele din zonele autoproclamate.

Situaţia din Asia şi, implicit, din Afganistan a fost pusă în discuţie de către Joe Biden la Helsinki, oraşul în care oficialul a făcut primul popas în cadrul acestei vizite. Biden a discutat situaţia trupelor NATO în Afganistan cu preşedinta Finlandei, deoarece Finlanda are câteva sute de militari în această ţară. Cu atât mai mult a fost importantă discuţia asupra problemei afgane cu liderii de la Kremlin, care au viziuni  exprimate anti-Nato, dar şi experienţa unui război de decenii ruso-afgan.

Un punct important ar putea uni interesele SUA şi ale Rusiei, din care ar reieşi atitudinea celor doi faţă de Moldova şi Georgia. Acest punct reiese din relaţiile comerciale bilaterale ruso-americane. Rusia încă nu este membră a Orgnaizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), deşi are nevoie să obţină această poziţie. Şeful Direcţiei pentru Rusia şi Eurasia de la Casa Albă,  Mike McFaul, a declarat în cadrul conferinţei din 4 martie că „noi vedem în interesul SUA ca Rusia să devină membră a OMC” .

Chestiune ruso-americană: carnea de găină

Ce ar alimenta interesul SUA penru un parteneriat cu Rusia în cadrul OMC? Schimburile economice, care au fost deja iniţiate în cadrul vizitei preşedintelui Medvedev la Washington, inclusiv la Silicon Valey. Un punct de atracţie pentru Biden la Moscova este  vizita la Skolkovo – cel mai mare centru de afaceri din Rusia. Înalţii demnitari vor discuta, în particular, şi despre chestiuni atât de mărunte, dar atât de importante cum ar fi carnea de pasăre şi reluarea exporturilor acestui produs din SUA în Rusia.

Tot McFaul a declarat în cadrul evenimentului citat: „Îmi face plăcere să declar că am consumat multe, multe ore, sute de ore pe această temă anul trecut, şi că acum nu avem divergenţe serioase pe acest subiect şi salutăm munca pe care a depus-o, în particular, prim-viceprim-ministrul rus Igor Şuvalov, pe subiectul negocierilor noastre la tema OMC , dar cred că am realizat şi un progres serios în problema importului de carne de găină în Rusia. Şi cred că această călătorie va fi de succes în acest sens şi nu va trebui să revenim la aceste chestiuni”.

Interesele Moldovei pot fi promovate de către SUA la Moscova doar în măsura progreselor pe chestiunile de bază ruso-americane. Totuşi, consilierul lui Biden pe probleme de securitate naţională, Tony Blinken, a declarat pentru presă că există un şir de chestiuni importante de care este interesat vicepreşedintele american în cadrul vizitei sale la Chişinău.

Pentru progresul Moldovei din ultimii doi ani

„Este prima vizită a unui vicepreşedinte american în R. Moldova şi acesta este un semnal  clar de susţinere a progresului pe care l-au înregistrat cetăţenii R. Moldova şi Guvernul acesteia în ultimii doi ani. Această vizită e în contextul celor 20 de ani de independenţă consemnaţi de Moldova în acest an, dar şi al muncii complicate depuse pentru a construi democraţia şi o piaţă liberă, succese care sunt de inspiraţie pentru întreaga regiune”. Blinken a mai spus că reformele pe care le-a început AIE sunt dificile, de aceea „vrem să fie clar că SUA va susţine Moldova în completarea acestor reforme”.

Cu referinţă la problema transnistreană, acesta a spus clar că „avem o oportunitate să semnalăm susţinerea pe care o acordăm soluţionării conflictului transnistrean, o soluţie în conformitate cu  suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”. Oficialul american nu a explicat dacă se va discuta despre retragerea celor 1500 de soldaţi ruşi din Transnistria.

Alina RADU