Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Viaţa şi dreptatea în rmn

Viaţa şi dreptatea în rmn

Cazul unui tânăr de 24 de ani, Ilie Cazac, care pe 19 martie a plecat de la serviciu acasă şi, pur şi simplu, a dispărut, rămâne neelucidat până astăzi. Câteva zile mai târziu, părinţii acestuia, aflaţi la Odesa cu probleme de serviciu, au fost sunaţi de fiul lor mai mic, care le-a spus că, în toiul nopţii, casa lor a fost vizitată de mai mulţi bărbaţi înarmaţi, veniţi cu automobile de lux. Aceştia au percheziţionat locuinţa şi au „confiscat”, potrivit familiei, mai multe lucruri, unele dintre care nici nu aparţineau fiului mai mare.

Ilie Cazac era şi el prezent, fiind adus în cătuşe în propriul apartament. Cu toate că nu i se permitea să vorbească, acesta a reuşit să-i spună fratelui mai mic: „Transmite-i mamei să meargă la procuratură, am fost minţit (меня подставили)”.

Tânărul lucra de un an la Inspectoratul Fiscal al Transnistriei şi ocupa, la momentul arestării, funcţia de inspector-şef pentru răuplatnici. Potrivit părinţilor acestuia, implicarea sa, voluntară sau involuntară, în vreun joc al aşa-ziselor autorităţi de la Tiraspol este exclusă. După cum spune tatăl vitreg al lui Ilie, Alexandru Viniţki, „fiul nostru lucra acolo doar de un an, el încă nu a reuşit să înţeleagă ce-i viaţa. Da, avea dreptul să verifice aşa-numitele obiecte „strategice”, dar nici nu a apucat să o facă, nu există nici o însemnare în jurnalul său de lucru potrivit căreia conducerea inspectoratului i-ar fi cerut să cerceteze anumite obiecte, nici că ar fi verificat vreo activitate dubioasă, nu cred că cineva i-ar fi permis. Cred că i-a trecut cuiva drumul”.

Rudelor lui Ilie Cazac nu le-a fost comunicat locul aflării sale. Până în prezent, familia nu ştie exact unde se află tânărul. Nu există nici un act de arest, nici un act de percheziţie, iar primul avocat al acestuia lucra împotriva propriilor clienţi. Mama tânărului spune: „Ni s-a dat avocat de la Tiraspol, l-am plătit, dar simţeam că lucrează împotrivă, ne ameninţa. Avocatul Irina Pirojenco ne-a spus că, dacă vrem ca ea să se ocupe de caz, să nu ne adresăm nicăieri şi să nu spunem nimic, pentru că, oricum, nu-i vom face dreptate, ba chiar îi vom face mai rău fiului. Tot ea ne-a comunicat că fiul nostru este arestat pentru înaltă trădare, pentru că ar fi conlucrat cu Moldova. Este absurd”. Al doilea avocat al lui Ilie încearcă zadarnic să i se permită accesul la dosar. Până în prezent, nu se ştie locul detenţiei tânărului, iar familiei nu i se permit vizitele.

În urma arestului fiului mai mare, toată familia a ajuns să fie persecutată. Stela Solticean, mama lui Ilie Cazacu, a spus că pe stradă s-au apropiat de ea nişte poliţişti transnistreni şi i-au propus să o ajute în cazul fiului său. Când a refuzat, unul dintre ei i-a băgat mâna în geantă şi a spus că, în acest mod, pot fi găsite multe lucruri şi că ar putea avea probleme. Mai târziu, de fiul minor s-au apropiat doi poliţişti şi i-au cerut actele de identitate, pe care, evident, un elev nu le avea cu sine. Nu deţinea niciun buletin, dar le-a prezentat carnetul de elev. Apoi aceştia l-au percheziţionat. În prezent, tatăl băiatului îl conduce la şcoală şi înapoi, dar, oricum, oameni în uniforme transnistrene continuă să îl persecute. Alexandru Viniţki spune că nu înţelege ce vor ei de la copil. „L-am rugat pe un poliţist să se legitimeze, pentru că aşa scrie în codul lor. El mi-a spus să-i dau pace, că are de lucru şi fără mine”, afirmă bărbatul.

Între timp, persoane necunoscute i-au spus Stelei Solticean că, dacă fiul său şi-ar recunoaşte cel puţin parţial vina, familia va fi lăsată în pace. „Mi-au spus că, peste un an jumate – doi, băiatul va ieşi şi totul va fi bine”, a precizat ea.
În prezent, situaţia acestui tânăr din regiunea separatistă este neclară. Asociaţia Promo-LEX apără interesele lui Ilie Cazac şi a familiei sale la Curtea Supremă de Justiţie, urmând să apeleze la CEDO. Părinţii tânărului au lansat un apel către preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, către premierul Vlad Filat, către preşedintele şi prim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin, cu rugămintea de a soluţiona acest caz.

În regiunea separatistă fiecare a doua persoană este sau a fost deţinută. Înaintea următoarelor alegeri din Transnistria se preconizează o aşa-zisă „amnistie de aur”, în urma căreia vor fi eliberaţi mulţi deţinuţi, în special tineri.

Eduard Butnaru