Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vehicule militare transportate în Libia…

Vehicule militare transportate în Libia sub tricolor moldovenesc

O navă sub pavilion moldovenesc, cu denumirea „Amazon” a fost depistată transportând echipamente militare către Tripoli, Libia. Comunitatea internațională este îngrijorată de consecințele războiului civil care afectează viața cetățenilor, iar Republica Moldova a declarat la scurt timp după scandal că a retras drapelul moldovenesc de pe această navă.

Nava „Amazon” de tip ro-ro a fost filmată transportând echipamente militare din Turcia către Tripoli, Libia, inclusiv vehicule blindate. Forțele GNA (Guvernul Acordului Național, Libia) au publicat fotografii a mai mult de 12 vehicule BMC Kirpi II, rezistente la mine, în portul Tripoli, la 18 mai, notează ediția on-line maritimebulletin.net. Imagini cu echipamentele militare a publicat și jurnalistul libian Moftah Mosbah. „Aceste imagini aparent prezintă momentul în care vehiculele blindate și armele au ajuns din Turcia în Libia cu vaporul „Amazon Giurgiulești”, purtând drapelul Republicii Moldova”, a spus Mosbah.

Nava „Amazon”, care era înregistrată în Registrul maritim al Republicii Moldova a părăsit Tripoli pe 20 mai și s-a întors în Turcia, pe 27 mai, în portul Samsun, Turcia. Comunitatea internațională a reacționat critic la această tranzacție, dat fiind faptul că Libia a semnat un acord de embargo vizând echipamentele militare și armele încă în 2011, însă acest acord ar fi fost încălcat de mai multe ori, iar încărcătura militară din luna mai curent transportată de nava cu tricolor moldovenesc încalcă din nou sancțiunile impuse. Despre acest incident au scris cele mai mari agenții de presă ale lumii, inclusiv Reuters, AFP, Washington Post, Bloomberg.

La 27 mai, Agenția Navală a R. Moldova a publicat o notă informativă referitor la nava „Amazon”, declarând că a retras drapelul moldovenesc de pe acest vas maritim.

Agenția Navală susține că proprietarul și operatorul navei au transportat prin intermediul navei „Amazon” sub pavilionul R. Moldova 50 de unități de autovehicule militare de tip Kipri 4×4 din portul Samsun (Turcia) în portul Tripoli (Libia). Kirpi 4×4 sunt vehicule militare de infanterie protejate împotriva minelor și blindate, fabricate de către compania BMC pentru guvernul turc.

Și alte pagini web, specializate în echipamente militare, descriu încărcătura transportată de nava „Amazon” drept nouă și performantă. Primele exemplare ale blindatelor Kipri ar fi apărut cu doi ani în urmă, au greutatea de circa 20 de tone și capacitatea de a transporta până la 15 militari, având viteza maximă de până la 100 km pe oră. Vehiculele sunt dotate cu unități de ghidare electronică a proiectilelor. Complexitatea echipamentelor necesită instruiri speciale pentru exploatare.

Agenția Navală a R.Moldova a confirmat că a avut loc o încălcare a rezoluției 1973 (2011) Adoptată de Consiliul de Securitate la cea de a 6498-a reuniune, din 17 martie 2011.

Instituția afirmă că nu a deținut informații privind încărcătura navei și destinația acesteia, precum și că nu a fost informată despre intenția proprietarilor navei de transportare a încărcăturii și nu a dat nici un acord/autorizație de transportate a acestor autovehicule blindate militare.

Conform prevederilor convențiilor și tratatelor internaționale, pentru transportarea legală a încărcăturii date, era în mod obligatoriu a fi înștiințată Agenția Navală și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru acceptarea/neacceptarea autorizației de transportare și acceptul organizației Națiunilor Unite pentru transportarea acestora, înștiințarea din partea autorităților turcești și acordul acestora.

Astfel, Agenția Navală în baza ordinului intern și în urma anchetei interne efectuate, a decis radierea forțată a tuturor navelor deținute și/sau operate de proprietar/operator și anume AMAZON, BERIL și MIRA din Registrul de Stat al navelor conform Hotărârii Guvernului Nr. 855 din din 30.07.2007 cu privire la aprobarea Regulilor de înregistrare a navelor maritime în R. Moldova.

ONU și liderii mondiali depun efort pentru a stopa luptele din Libia, care afectează populația civilă. Războiul civil din Libia a început în 2014 și durează până în prezent.

Sursa foto: pbs.twimg.com