Vardanean, Cazac, CEDO

283-sotii-cazacÎncălcare flagrantă a drepturilor omului, în cazul lui Ilie Cazac şi al lui Ernest Vardanean, reţinuţi de autorităţile separatiste din stânga Nistrului şi acuzaţi de spionaj şi înaltă trădare – aceasta este concluzia avocaţilor din Moldova care au înaintat demersuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a soluţiona eliberarea deţinuţilor.

Ilie Cazac are 24 de ani şi a absolvit Universitatea Liberă Internaţională de la Chişinău. Tatăl lui adoptiv, Alexandru Viniţchi, spune că el a revenit la Tighina pentru a munci şi a fi alături de familie. “Aici, la Chişinău, trebuia să plătească foarte mult”. La Inspectoratul Fiscal de la Bender, Ilie ar mai fi făcut practică în timpul facultăţii şi cunoştea lumea de acolo. S-a angajat prin concurs şi lucra foarte bine, susţine mama lui, Stela Sochircean.

Tatăl lui Ilie zice că în partea stîngă a Nistrului demnitarii şi miliţia au afaceri importante, iar Ilie lucra cinstit şi nu lua mită. Aceasta este şi cauza pentru care, cred cei doi, Ilie Cazac a fost reţinut. “Cuiva nu i-au convenit informaţiile pe care le-a descoperit fiul nostru”, zic părinţii băiatului, care nu l-au văzut deja de două luni.

“Avocata lui Ilie, care a fost plătită de noi, a dispărut după ce a luat banii” spune Stela Sochircean. “Fiul vostru va sta mulţi ani, eu vă promit asta”, le-ar fi spus femeia care trebuia să-l apere pe Ilie Cazac. Părinţii au înţeles că au plătit degeaba şi că niciun avocat din Transnistria nu se va apuca de acest dosar.

Colegii lui Ilie de la fostul loc de muncă nu vorbesc de teama de a fi ascultaţi, spune mama lui. “Ei scriu pe hârtie şi apoi o rup în bucăţele şi o aruncă, iar şeful lui, în general, a dispărut din oraş”.

Săptămâna trecută părinţii au primit o veste bună – fiul lor este în viaţă. Şeful misiunii OSCE în Republica Moldova, Philip Remler, l-a vizitat în închisoarea din Hlinaia şi le-a transmis părinţilor că Ilie este bine, dar deprimat. Anterior, avocata din Transnistria ar fi sunat-o pe sora Stelei Sochircean şi i-ar fi zis că Ilie este sănătos, chiar vesel. “Cum poate un tânăr, în cele mai rele condiţii de detenţie, să fie vesel?” se întreabă Alexandru Viniţchi.

Acum părinţii lui Ilie Cazac încearcă să se restabilească după cele 20 de zile de greva foamei. Mama lui Ilie a stat internată în spital şi spune că toate bolile cronice i s-au agravat, dar încearcă să reziste. “Picioarele ne dor foarte tare şi nu avem gust de mâncare. Ieri am mâncat o bucată de ceapă, ca să prind gust”, spune Stela Sochircean.

Cei doi părinţi îşi leagă toate speranţele de promisiunea făcută de autorităţile de la Chişinău de a fi însoţiţi la Hlinaia, la o întrevedere cu fiul lor. “Ne-a venit acasă citaţie de la procurorii transnistreni, însă eu cred că ei vor doar să ne pună cătuşele imediat ce păşim în Transnistria”, zice Alexandru Viniţchi.

De asemenea, cei doi susţin că scrisoarea primită recent de la fiul lor nu i-a liniştit deloc, mai ales că Ilie recunoaşte că ar fi colaborat cu SIS-ul în anul 2004. “La 18 ani să lucrezi pentru SIS? El doar a mers în Ucraina, ca observator la alegeri, împreună cu alţi colegi de facultate. Nu credem că a fost scrisă de Ilie, iar dacă aşa a fost, atunci el a fost drogat sau ameninţat rău”, spune tatăl lui.

Asemenea lui Ilie Cazac, jurnalistul Ernest Vardanean este reţinut de autorităţile transnistrene, fiind acuzat de trădare şi spionaj în favoarea Moldovei. El a fost arestat pe 7 aprilie, iar în luna mai a apărut pe postul transnistrean de televiziune cu o declaraţie că ar fi colaborat cu SIS-ul de la Chişinău încă din anul patru de facultate.

Recent, Ernest Vardanean a fost vizitat de Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Philip Remler, care a declarat că din punct de vedere fizic, el arată bine.

Vineri, 2 iulie, mandatul de arest al jurnalistului a fost prelungit cu 30 de zile. Nici avocatul său, nici soţia şi nici un reprezentant la misiunii OSCE nu au fost anunţaţi despre şedinţa de judecată, desfăşurată iarăşi cu uşile închise.

Contactată telefonic, Irina Vardanean a spus că nu mai ştie la ce să se aştepte şi cine ar trebui să se implice pentru eliberarea soţului său. Ea mai susţine că avocatul din Transnistria o informează că Ernest se simte bine şi nu este maltratat în închisoare. La rândul său, avocatul organizaţiei Promo-Lex, Pavel Postică, a declarat că acţiunile autorităţilor din Transnistria sunt raportate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi vor fi discutate în cadrul dosarului lui Ernest Vardanean.

Dacă ancheta se va finaliza până la 5—6 august, atunci se va emite o hotărâre, în caz contrar este posibil că mandatul de arestare să fie prelungit, a mai spus avocatul.

Natalia DabijaPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *