VACILE şi FRONTIERELE

Un vis pentru orice cosmar

 

Tudora este o localitate cunoscută mai mult datorită drumului spre Odesa, pe care îl parcurg cei care pleacă în această zonă prin postul vamal Palanca.

Dacă aveţi timp, puteţi coti de pe drumul principal, ca să mergeţi pe jos sau cu automobilul  până la Nistru, şi veţi descoperi un peisaj deosebit de frumos şi liniştit pe malul acestui râu: o luncă fertilă, o zonă de pădure care acoperă o curbă ascuţită a râului şi o vedere fantastică a arborilor aliniaţi pitoreşte pe partea ucraineană.

De asemenea, pot fi văzuţi şi stâlpii tricolori ce marchează o frontieră internaţională.

Mai târziu, am aflat că, în cazul trecerii ilegale a râului, până în partea cealaltă, pot fi aplicate amenzi de până la 3000 de lei.

Din fericire, această regulă pare să nu fie aplicată prea strict, inclusiv din cauza lipsei unor patrule. Pe partea ucraineană, care reprezintă o parte a raionului Beliaevskii, regiunea Odesa, nu există drumuri sau căi vizibile, doar un teren vast, aproape sălbatic, cu multe lacuri, mlaştini, copaci şi stufării care, de regulă, sunt arse într-un rug imens primăvara.

În schimb, locuitorii din Tudora se folosesc de această zonă verde. Ei pescuiesc caras, somn, biban şi raci de pe malul moldovenesc al râului. Dacă, însă, cineva foloseşte barca, atunci aceasta trebuie să rămână pe “partea noastră“, adică ţi se permite să ajungi doar până la mijlocul râului, dar nu şi până la alt mal, cel puţin aşa mi s-a spus.

Copiii par a fi singura excepţie: înotul, fără a ajunge pe celălalt mal, poate fi plictisitor – cel puţin pentru înotătorii mai buni, dar şi racii sunt mai uşor de găsit sub copacii mari care se aliniază pe partea ucraineană.

Am văzut chiar şi vaci pe cealaltă parte a Nistrului, iar sătenii din Tudora m-au asigurat că acestea le aparţin.

Aşa şi nu am aflat cum trec vitele de cealaltă parte – unii au spus că trec înotând, alţii mi-au spus că acestea sunt duse în ambarcaţiuni, atunci când sunt încă mici. Sunt lăsate pe teritoriul Ucrainei până când ating maturitatea, după care sunt aduse înapoi. Este bine că unele lucruri ramân învăluite de mister, deşi “vaci înotătoare” pot fi văzute şi în filmuleţele postate pe youtube.

În spatele arborilor masivi, pe partea ucraineană, sunt şi câteva lacuri, cel mai mare fiind Tudorove. Un bărbat mi-a povestit că acest teren cândva a fost parte a teritoriului R. Moldova, mai exact, a comunei Tudora, apoi cineva l-a vândut Ucrainei. Un alt bărbat, fostul preşedinte de kolhoz din Tudora, doar clatină din cap vorbind despre “noua” frontieră cu Ucraina, pe care el o regretă şi o consideră artificială şi nefirească.

Undeva, aproape, e şi Palanca, unde discuţiile privind frontiera cu Ucraina continuă. La Tudora, arborii măreţi demarchează linia pe partea ucraineană a Nistrului, reprezentând o parte inseparabilă a peisajului – pentru cei care pescuiesc, care înoată, care se plimbă de-a lungul malului şi chiar pentru stăpânii vacilor. Cel puţin aşa pare a fi.

Martin Wyss,
şeful misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM)

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. AVRAAM

    Pare a fi…In realitate e mult mai complicat.In 2001,cand au fost intordus serviciul de graniceri a RM pe Nistru a inceput calvarul satenilor de la Tudora si Palanca.Granicerii se comporta cu bastinasii ca politaii fascisti.Exista si partizani in sat,care se ocupa cu contrabanda.E ce e contrabanda?Aduc din Ucraina crupe,ulei de floarea soarelui,unt,haine,caci e cu mult mai ieftin.Si apoi pana la Chisinau sunt 120 de km,iar Ucraina iato,1km pana la Troitcoie.Cel mai culminant,ca oamenii din acesta zona nu cred in minciunile guvernantilor,fie Filat,Lupu ori Voronin.Filat a fost fugarit cu tot cu paza,lupu alungat cu tot cu politie,Voronin fluierat si suierat.Satenii mai mult sau deprins cu puterea de la Kiev.Si grivna ucrainenana neoficial circula aici mai mult decat leul moldovenesc.De facto teritoriu moldovenesc,de iure-ucrainenan.In 2001 primarul de Tudora Victor Dombrov,vazand ca granicerii au fost adusi de la Chisinau si lasati in voia soartei fara alimente,uniforme,apa si conditii de trai,imblau granicerii de ici colea fara adapost,ba ierau cazati in brigada de tractoare,ba la ferma de vaci fara conditii elementare,populatia din Tudora si Palanca numeau granicerii “dezertiri inarmati”,care le dadea o caldare de cartofi,care o paine,Dombrov le-a oferit un lagar bine amenajat,le-a creat conditii,le dadea alimente.Si intr’o buna zi primarul Dombrov a adus de la Maiaki(Ucraina) trei tone de motorina pentru gospodaria satului,iar granicerii au confiscat motorina spunand ca e contrabanda.Iata asa regululi de ospitaliere si multumire.Din 2001 incoace Tudora si Palanca lupta cu granicerii moldoveni,Un razboi nedeclarat.Toti comandantii granicerilor din zona au fost fugariti de sateni.Colonelul Kraevschii-un rus handicapat care umilea populatia,a demisionat.Colonelul Raţă-un nemernic care isi batea joc de sateni-a demisionat,maiorul-sadik Kulikovskii-a demisionat,generalul Calenov mai n-a fost ridicat in furci de sateni.Si pana la urma acest general de graniceri a fugit din RM de raspundere in Transnistreia.Caci puterea de la Chisinau a tradat nu o singura data Tudora si Palanca-au vandut terenurile si mosiile acestora Ucrainei si inca si graniceri inarmati le-au instalat in gradinile proprii.La prima vedere e liniste la Tudora.In realiate merge razboi nedeclansat,Guvernul RM vs Tudora@Palanca.

  2. dacul

    Domnu AVRAM si Ucraina va intra in Europa intr-o zi si atunci nu o sa mai fie granite si oamenii vor circula liberi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *