Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Unii deputaţi, dispuşi să renunţe…

Unii deputaţi, dispuşi să renunţe la imunitate

446-deputat-voronin50 de deputaţi din cadrul Coaliţiei de Guvernare pro-europene şi-au dat, săptămâna trecută, acordul pentru a renunţa la imunitatea parlamentară. Urmează şase luni în care aleşii poporului vor dezbate acest proiect, iar ca luna mai, cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare, să-l supună votului.

Coincidenţă sau nu, deputaţii sunt dispuşi să renunţe la imunitatea parlamentară, care-i salvează de problemele cu justiţia, cu doar un an înainte de alegerile parlamentare ordinare din toamna anului 2014, exact atunci când mai toate partidele au dat, neoficial, startul campaniei electorale.

50 din 53 de deputaţi au semnat

Actuala Constituţie, prin alineatul trei al articolului 70, spune că “deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”. Cu alte cuvinte, pentru ca un deputat să fie tras la răspundere, este nevoie ca ceilalţi colegi să-şi dea acordul.

În istoria recentă a R. Moldova, asemenea cazuri însă nu au fost înregistrate, chiar dacă, în 2010, s-a cerut retragerea imunităţii fostului preşedinte, Vladimir Voronin, dar şi a colegului său, Anatolie Păpuşoi, fost şef la Moldsilva. Chiar şi în 2012, în toiul mai multor scandaluri politice, Valeriu Zubco, fostul procuror general, într-un raport prezentat în Parlament, făcea aluzie la faptul că unii deputaţi sunt salvaţi de dosare penale doar de imunitate.

Săptămâna trecută, Valeriu Streleţ, Andrian Candu şi Ion Hadârcă, exponenţii celor trei partide din Coaliţia de guvernare, au apărut în faţa opiniei publice prezentând acest proiect de lege, care prevede excluderea din Constituţie a alineatului trei, articolul 70, dar şi a articolului 71, care se referă la declaraţiile deputaţilor: “deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului”.

Cei trei au precizat că proiectul a fost semnat de 50 de deputaţi din cadrul coaliţiei, inclusiv de Valeriu Guma, deputat PD, căutat de Interpol. Ei, însă, nu au specificat cine sunt ceilalţi trei deputaţi, care au evitat, din diverse motive, să semneze proiectul, Coaliţia de Guvernare Pro-Europeană fiind constituită din 53 de deputaţi.

Solidaritatea din Parlament

„Acest proiect derivă din aspiraţiile noastre europene. Vrem ca imunitatea să nu se transforme într-o incapacitate de a pedepsi deputaţii, sau să ducă la faptul că deputaţii să se afle deaasupra legii chiar şi în cazul în care au acomis încălcări, pe motiv că Parlamentul ar putea să nu voteze începerea urmăririi penale pe numele lor. Ridicarea imunităţii va duce la excluderea tentaţiilor corupţionale din activitatea de zi cu zi a persoanelor publice, în special a deputaţilor”, a motivat necesitatea modificării Constituţiei Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM.

„Este inadmisibil ca un deputat care comite acţiuni ori contravenţii administrative sau are un comportament prin care încalcă legea, chiar dacă e deputat, să nu poată fi pedepsit, să aibă privilelgii”, a menţionat şi Andrian Candu, deputat PD şi vicepreşedinte al Parlamentului. “Intrăm în procedură specială de examinare în Parlament. Urmează unele proceduri, cum ar fi crearea unei comisii speciale, se vor obţine toate avizele necesare, astfel încât, începând cu 1 mai 2014, să fim în legalitate pentru a face modificări la Consituţie. Evident, avem nevoie şi de voturile colegilor din afara coaliţiei şi de voturile celor din PCRM, iată de ce, facem un apel către ei să avem o solidaritate în Parlament pentru a modifica Constituţia şi pentru a exclude imunitatea absolută”, a punctat Candu.

Ce şanse are proiectul?

„E o iniţiativă şi în contextul dezbaterilor care au avut loc recent la Bruxelles, cu Stefan Fule, comisar european pentru extindere şi politică de vecinătate, prin care s-a cerut transparentizarea actului guvernamental, a deciziilor politice şi a reformelor în justiţie”, a menţionat şi Ion Hadârcă, lider al liberalilor-reformatori.

Pentru a modifica art. 70 şi 71 din Constituţia R. Moldova sunt necesare 67 de voturi. Dat fiind faptul că deputaţii PCRM au anunţat repetat că nu vor vota pentru acest proiect de lege, pe care-l consideră îndreptat împotriva lor, iniţiativa are şanse infime de reuşită. Şi aşa cum în Parlament comuniştii au 34 de mandate, pentru ca deputaţii să rămână fără imunitate e nevoie de voturile tuturor celor 67 de deputaţi necomunişti din Legislativ, inclusiv voturile grupurilor Dodon sau Mişin, lucru care pare greu de realizat.

Amintim că o iniţiativă similară a fost lansată de deputaţii PLDM în iulie 2011, fiind avizată pozitiv de Curtea Constituţională. Limitarea imunităţii parlamentarilor e inclusă şi în programul de activitate al Guvernului R.Moldova “Integrare Europeană: libertate, democraţie, bunăstare”, care a fost votat de 59 de deputaţi, membri ai fostei Alianţe pentru Integrare Europeană.

V.M.