Unii deputaţi, dispuşi să renunţe la imunitate

446-deputat-voronin50 de deputaţi din cadrul Coaliţiei de Guvernare pro-europene şi-au dat, săptămâna trecută, acordul pentru a renunţa la imunitatea parlamentară. Urmează şase luni în care aleşii poporului vor dezbate acest proiect, iar ca luna mai, cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare, să-l supună votului.

Coincidenţă sau nu, deputaţii sunt dispuşi să renunţe la imunitatea parlamentară, care-i salvează de problemele cu justiţia, cu doar un an înainte de alegerile parlamentare ordinare din toamna anului 2014, exact atunci când mai toate partidele au dat, neoficial, startul campaniei electorale.

50 din 53 de deputaţi au semnat

Actuala Constituţie, prin alineatul trei al articolului 70, spune că “deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”. Cu alte cuvinte, pentru ca un deputat să fie tras la răspundere, este nevoie ca ceilalţi colegi să-şi dea acordul.

În istoria recentă a R. Moldova, asemenea cazuri însă nu au fost înregistrate, chiar dacă, în 2010, s-a cerut retragerea imunităţii fostului preşedinte, Vladimir Voronin, dar şi a colegului său, Anatolie Păpuşoi, fost şef la Moldsilva. Chiar şi în 2012, în toiul mai multor scandaluri politice, Valeriu Zubco, fostul procuror general, într-un raport prezentat în Parlament, făcea aluzie la faptul că unii deputaţi sunt salvaţi de dosare penale doar de imunitate.

Săptămâna trecută, Valeriu Streleţ, Andrian Candu şi Ion Hadârcă, exponenţii celor trei partide din Coaliţia de guvernare, au apărut în faţa opiniei publice prezentând acest proiect de lege, care prevede excluderea din Constituţie a alineatului trei, articolul 70, dar şi a articolului 71, care se referă la declaraţiile deputaţilor: “deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului”.

Cei trei au precizat că proiectul a fost semnat de 50 de deputaţi din cadrul coaliţiei, inclusiv de Valeriu Guma, deputat PD, căutat de Interpol. Ei, însă, nu au specificat cine sunt ceilalţi trei deputaţi, care au evitat, din diverse motive, să semneze proiectul, Coaliţia de Guvernare Pro-Europeană fiind constituită din 53 de deputaţi.

Solidaritatea din Parlament

“Acest proiect derivă din aspiraţiile noastre europene. Vrem ca imunitatea să nu se transforme într-o incapacitate de a pedepsi deputaţii, sau să ducă la faptul că deputaţii să se afle deaasupra legii chiar şi în cazul în care au acomis încălcări, pe motiv că Parlamentul ar putea să nu voteze începerea urmăririi penale pe numele lor. Ridicarea imunităţii va duce la excluderea tentaţiilor corupţionale din activitatea de zi cu zi a persoanelor publice, în special a deputaţilor”, a motivat necesitatea modificării Constituţiei Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM.

“Este inadmisibil ca un deputat care comite acţiuni ori contravenţii administrative sau are un comportament prin care încalcă legea, chiar dacă e deputat, să nu poată fi pedepsit, să aibă privilelgii”, a menţionat şi Andrian Candu, deputat PD şi vicepreşedinte al Parlamentului. “Intrăm în procedură specială de examinare în Parlament. Urmează unele proceduri, cum ar fi crearea unei comisii speciale, se vor obţine toate avizele necesare, astfel încât, începând cu 1 mai 2014, să fim în legalitate pentru a face modificări la Consituţie. Evident, avem nevoie şi de voturile colegilor din afara coaliţiei şi de voturile celor din PCRM, iată de ce, facem un apel către ei să avem o solidaritate în Parlament pentru a modifica Constituţia şi pentru a exclude imunitatea absolută”, a punctat Candu.

Ce şanse are proiectul?

“E o iniţiativă şi în contextul dezbaterilor care au avut loc recent la Bruxelles, cu Stefan Fule, comisar european pentru extindere şi politică de vecinătate, prin care s-a cerut transparentizarea actului guvernamental, a deciziilor politice şi a reformelor în justiţie”, a menţionat şi Ion Hadârcă, lider al liberalilor-reformatori.

Pentru a modifica art. 70 şi 71 din Constituţia R. Moldova sunt necesare 67 de voturi. Dat fiind faptul că deputaţii PCRM au anunţat repetat că nu vor vota pentru acest proiect de lege, pe care-l consideră îndreptat împotriva lor, iniţiativa are şanse infime de reuşită. Şi aşa cum în Parlament comuniştii au 34 de mandate, pentru ca deputaţii să rămână fără imunitate e nevoie de voturile tuturor celor 67 de deputaţi necomunişti din Legislativ, inclusiv voturile grupurilor Dodon sau Mişin, lucru care pare greu de realizat.

Amintim că o iniţiativă similară a fost lansată de deputaţii PLDM în iulie 2011, fiind avizată pozitiv de Curtea Constituţională. Limitarea imunităţii parlamentarilor e inclusă şi în programul de activitate al Guvernului R.Moldova “Integrare Europeană: libertate, democraţie, bunăstare”, care a fost votat de 59 de deputaţi, membri ai fostei Alianţe pentru Integrare Europeană.

V.M.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

  Inițiativa e buna. Proiectul de lege l-au semnat 50 de deputati. Cel al 51 va fi proaspatul deputat PDM, Stratulat. DOAR CA CÂND SE V- A AJUNGE LA VOTAREA SECRETA A LEGII IN CAUZA MULȚI DIN ACEȘTI 51 de FARAONI V-OR VOTA CONTRA!
  NEMAIVORBIND DE CEILALȚI FARAONI , DINAFARA GAȘTII CpE !
  IAR PE COMUNIȘTI DIN MOLDOVA NICI FARAONI NU-I POT NUMI. EI SUNT PUR SI SIMPLU NISTE NIMERNICI PT CA S-AU MASCAT SI S-AU BARICADAT CU (SUB) IDEILE LIU MARKS SI ENGHELS , DAR SUNT HOTI LA DRUMUL MARE, MILIONARI IN VALUTE STRĂINE, CAPITALISTI- CRIMINALI BUNI DE PUS IN PUSCARII FĂRĂ A FI JUDECATI,- imediat si necondiționat!

 2. victor

  Vlad Plahotniuc a demonstrat ca imunitatea e un fleac, care in politica nu are ce exista,deputatii nu sunt cei ce ar trebui sa se ascunda de dupa imunitate.

 3. Deportatul

  Ideia e bună, dar …!?
  Pe cetăţean ce a-l doare mai tare? – Declararea de “imunitate”, sau dezvoltarea economică a RM şi bunăstarea ctăţenilor, viitorul copiilor asigurat!?
  Dupa ce avem oligarhii “trei Vlazi” = Voronin+Filat+Plahotniuc (cu averi de sute milioane de Euro dupa ce au guvernat RM şi însărăcit cetăţenii) – patronii PCRM+PLDM+PD şi colaboraţioniştii lor, acuma au organizat circul, acuma în Parlament “refuză” de imunitate (averea e scrisă pe “mătuşa”)
  Gata s-a uitat de “prihvatizarile” prin care şi-au făcut averi foarte mari, cu Bănci Comerciale – Fincombanc+BEM+VictoriaBanc, inclusiv şi recentele “prihvatizări” – cu BEM şi Aeroportul Chişinău
  Aşa se prostesc cetăţenii şi cu ideia de deputaţi pe circumscipţii, “uninominali” – mai uşor de cumpărat aparte cîte un deputat (Această practica a fost probată la Comrat), mai greu a fost să dezbini PL cu Ghimpu şi Chirtoacă prin trădările grupului Hadîrcă
  Filat l-a trădat pe Diacov, Lupu pe Voronin, Hadîrcă pe Ghimpu – sunt aceştea de crezut!?
  Cînd va fi informaţia: – “UNII DEPUTAŢI RENUNŢĂ SĂ MAI TRĂDEZE CETĂŢENII ŞI RENUNŢĂ LA AVERILE LOR DE SUTE MILIOANE DE EURO” !?????????????

  “Fiecare popor îşi merită Guvernul său”. Ei, guvernanţii, vorbesc frumos!
  Oameni buni!!! Nu va plîngeţi că trăim greu! Noi, majoritatea cetăţenilor, fiind MANIPULAŢI prin mass-media, îi votăm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *