Unde-s banii gastarbaiterilor?

Din 600 de mii de moldoveni care, potrivit datelor oficiale, lucrează peste hotare, doar 2% îşi deschid propriile afaceri în R. Moldova (Din studiul Asociaţiei Hilfswerk Austria International în Moldova şi Centrului de Investigaţii Sociologice şi Studii de Marketing CBS-AXA)

De ce moldovenii “din afară” nu investesc în afaceri în R. Moldova?

 

Ion-DronIon Dron, avocat, preşedinte CIMAP

Nu doar moldovenii, dar şi marii investitori străini nu îndrăznesc să deschidă afaceri în R. Moldova. Nu e simplu deloc. R. Moldova este o zonă de risc sporit pentru afaceri curate. Explicaţiile ar fi cel puţin trei: 1. În R. Moldova legea nu e una pentru toţi. Doi: regulile de joc în R. Moldova nu le fac legile, ci clanurile de partid şi de la guvernare, iar asta înseamnă că nu avem supremaţia legii în stat. Şi trei: nu funcţionează mecanismele de protecţie a proprietăţii… Instituţiile judecătoreşti din R. Moldova s-au transformat, în ultimii ani, în mecanisme prin care tot mai multă lume e lipsită de proprietăţi. Cum să investeşti?

Alexandra-CanAlexandra Cann, director “Artima”

Cu “veniţi acasă, măi copii” în afaceri nu merge. Trebuiesc garanţii. Din păcate, la noi statul te jupoaie, justiţia te dezbracă, mafia te mănâncă. Doamne fereşte să treci calea „cuiva” ori să nu te împaţi cu “cineva”. De garanţii – nici vorbă. Uitaţi-vă ce se face cu cursul valutar, cu preţurile, cu tarifele. Nimic stabil. Cum să faci afaceri? Există acest fond Phare de cofinanţare a proiectelor de afaceri, 1+1, dar după un an rămâi unu la unu cu afacerea: plăteşte taxe, salarii, mită, întreţinere şi, în plus, dezvoltă-ţi afacerea. Nu avem politici fiscale stimulatorii şi oamenii nu vor să rişte, pentru că banul lor nu e din privatizări ilicite.

Ecaterina-MardaroviciEcaterina Mardarovici, Clubul politic “50×50”

Cunosc lume care a vrut şi chiar a pornit nişte afaceri, dar a pierdut banii, s-a descurajat şi a plecat înapoi… Facilităţi pentru afaceri există, dar mai mult pe hârtie. Statul are politici de încurajare a micului business, însă corupţia e prea mare şi lumea nu răzbate sau răzbat doar cei care au pe cineva “la partid” sau “la primărie”. Şi mai e ceva – Fiscul. La noi Fiscul, dacă ai greşit ceva, te îngroapă, în loc ca amenzile să fie măsuri de corectare şi de încurajare în afaceri. E complicat, e foarte complicat şi oamenii aleg să investească acolo unde riscă mai puţin sau deloc: în educaţia copiilor, în imobile, în sănătate, numai nu în afaceri.

Sergiu-ChircaSergiu Chircă, economist, profesor universitar

În primul rând, climatul de afaceri nu e unul benefic: corupţie, mafie, birocraţie… De fapt, totul se rezolvă la nivelul clanurilor politico-mafiote. Există, însă, şi componenta neomogenă a celor plecaţi. Una sunt cei care au muncit în Vest şi au avut de unde prelua nişte experienţe, şi alta sunt cei plecaţi în Rusia, de unde nu ai ce lua – iar aceştia sunt majoritatea. Însă, indiferent de asta, R. Moldova, repet, nu are un mediu investiţional benefic, lipsesc facilităţile fiscale, nu avem o egalitate a şanselor. Majoritatea sferelor de afaceri sunt monopolizate, corupţie e peste tot, iar creditele sunt scumpe. E destul de complicat.

Valentin-DolganiucValentin Dolganiuc, analist politic

Nu investesc, pentru că majoritatea au mers să facă un ban pentru consum – să-şi întreţină casa, familia, să-şi poată da copiii la şcoală, să le facă o casă etc. Dintre cei plecaţi, cel mult 5% au mers cu gândul la afaceri. Şi aici ajungem la problemă: pe de o parte, nu toţi cei 5% ştiu cum să facă acest lucru, iar în cazul în care ştiu, vine statul cu măciuca peste ei. Avem un mediu investiţional mai prost decât în anii ‘90. Banditismul de la drumul mare a fost adus în instutuţiile statului. E foarte greu să răzbaţi şi, mai ales, să-ţi poţi apăra afacerile într-un mediu în care nu există justiţie. Asta-i marea problemă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Dan

  Oricum se pun niste baze acum care pe viitor vor schimba aceste lucruri, sa nu uitam ca in perioada comunista totul era mult mai complicat ,acum cel putin se vad careva schimbari spre bine, e si normal ca nu toti schimba un sistem construit de decenii in 3-4 ani, perioasa asta de tranzitie e una complicata si trebuie sa intelegem asta, dar speranta oricum este.

 2. lilica

  SPUN CA EXEMPLU OKULAR 🙂

  1.Coruptia,desigur e pe primul lok cauza…nu cred cà o persoanà serioasà si responsabilà va fi de acord sà facà afaceri in moldova,deoarece va fi constrinsà sà dee MITà,dacà dai azi o mie,mine trebue douà si asa mai departe

  2.Cine a tràit in EUROPA si a vàzut stilul de viatà MAI civilizat,MAI responsabil,MAI mult respect reciproc MAI MAI MAI din toate punctele de vedere iti convine sà mergi peste nostalgie si mucii care te trag acasà… sà tràesti UNDE BOJIKA SI DUMNEZEU ITI Dà DOAMNE AJUTà

  un pik de crestere la calpak si esti fiul pàmintului

  drept sà spun eu nu am avut nici odatà bani de investit,am avut doar pentru a trài normal si stil moderat
  a intretine casa,masina si toate alte cheltueli tràesti exact ca in socialism:de la leafà la leafà…MULTUMESC Cà ESTE DE MUNCà !!!

  ACEI RàMASI LA OFICIU CENTRAL care se chiamà “”MOLDOVA”” AVETI BANI,noi tràim simplu si cinstit 🙂

 3. lilica

  «Unde-s banii gastarbaiterilor?»

  ràspund:”Ei tràesc pe banii chistigati”.

  Nu,stiu de ce trebue sà tràesti in o tarà,dar sà investesti in alta…eu cred cà e o prostie,doar persoanele infantile vor face acest pas…pàrerea mia

 4. Lelea

  Daca guvernul si parlamentul ar avea putina constiinta citind parerile de mai sus-s-ar DEMITE imediat…

 5. lilica

  ” Cât de adânc ai împinge intelectul nu poate ajunge la granitele sufletului. ”
  (Heraclit)

  chite diplome si candidati nàusi vor fi si VOR COMANDA asta nu inseamnà cà ei au suflet…au avut la nastere,dar la pàpat lupul coruptiei, minciunei…………

 6. lilica

  cuvintele lui Goethe:”Care e lucru cel mai comlicat? Acel care crezi cà e mai usor: a vedea cu ochii acel care iti este in fata ochilor”.

  ati vedea mucul sub nas…ati vedea parul tàu in ochi,dar nu tandura altuea…a ràspunde pentru tine…ati lua toate responsabilitàtile vetii,fàrà a invinui pe cineva

  TOT CE ESTE MAI SIMPLU,SE CONSIDERà COMPLICAT

 7. ion-ion

  Fiindca banii lor sunt chastigati prin sudoare si munca cinstita, si pe urma stand mai multi ani pe afara acei moldoveni nu vor sa mai fie fraeriti de “raketii” din guvern si parlament si isi gestioneaza ei banii cum socot ei ca e mai bine pentru sufletul lor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *