Un milion de euro, pe apa sâmbetei

Peste 15 milioane de lei, adică aproape 1 milion de euro, au cheltuit în această campanie electorală partidele care nu au acces în Parlament. Lider la capitolul cheltuieli dintre partidele extraparlamentare a fost Partidul Umanist, care a investit peste 3,5 milioane de lei. Un vot pentru partidul condus de fostul şef al SIS-ului, Valeriu Pasat, l-a costat pe acesta aproape 300 de lei.

Dintre cele 39 milioane de lei cheltuiţi oficial de partidele politice în campania electorală pentru alegerile din 28 noiembrie, peste 15 milioane de lei au fost cheltuiţi de partidele care nu au acces în Parlament. PCRM, PLDM, PD şi PL au cheltuit împreună 24,5 milioane de lei.

PUM nu comentează

Partidul Umanist din Moldova (PUM), condus de fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), care a cheltuit peste 3,5 milioane de lei, a acumulat la scrutinul de duminică, 28 noiembrie, 0,9 % din voturile cetăţenilor prezenţi la urne, adică 15 mii 452 de voturi. Din aceste date, rezultă că pe Valeriu Pasat fiecare vot l-a costat 226 de lei.

Solicitat de ZdG, Pasat a menţionat că nu ar dori să facă declaraţii vizavi de suma de bani cheltuită în campania electorală. „Nu pot discuta despre bani când încă nu am avut şedinţa biroului, şedinţa Consiliului Naţional al partidului. Nu am ieşit din limita permisă de Comisia Electorală Centrală (CEC). O să facem o analiză mai serioasă şi atunci mă voi pronunţa. Nu pot acum să-i critic pe colegi că nu au cheltuit banii normal până nu ne vom întruni cu toţi membrii”, a punctat Valeriu Pasat.

AMN — fără surse şi fără voturi

În topul partidelor care au cheltuit cei mai mulţi bani, dar care nu au acces în Parlament se mai află Alianţa Moldova Noastră (AMN),care a risipit 2,81 milioane de lei. La alegerile de duminică, AMN a fost partidul cel mai aproape de a accede în Parlament, fiind votat de 35 mii 221 alegători, echivalentul a 2,1 % din voturile total exprimate. Fiecare vot i-a costat pe liderii AMN 79 de lei.

“Noi am cheltuit puţini bani. Nu avem multe surse financiare. AMN nu a mers la cumpărarea alegătorilor, la cadouri… Nu ştiu dacă ar fi trebuit folosiţi altfel aceşti bani. I-am folosit doar în scopuri mediatice”, a menţionat Serafim Urechean, care a mai spus că ceea ce s-a întâmplat duminică nu este o dramă.

MAE vrea mai mult

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) a irosit şi ea 2,02 milioane de lei în încercarea de a accede în Parlament. Această sumă investită le-a adus lui Untilă şi compania 21 mii 098 de voturi, adică 1,2 % din electorat. Un vot pentru MAE a costat 96 de lei.

Iurie Colesnic, vicepreşedintele MAE, a menţionat că suma cheltuită de MAE nu a fost prea mare pentru voturile acumulate. “Întotdeauna este loc de mai bine, dar pentru efortul pe care ni l-am propus, trebuia de cheltuit mai mulţi bani, dublu sau triplu. MAE-ul nu este promovat suficient, asta e problema noastră. Dacă investeam mai mulţi bani, luam mai multe voturi”, a spus Colesnic.

PPNŢ — mulţumit

Cel puţin 1,2 milioane de lei a cheltuit în actuala campanie şi Partidul Pentru Neam şi Ţară, condus de Sergiu Mocanu. Pentru Mişcarea Antimafie au votat însă doar 5 mii 197 de alegători, echivalentul a 0,3 % din numărul de voturi valabil exprimate. 231 de lei i-a costat pe liderii PPNŢ un singur vot.

Sergiu Mocanu a declarat prntru ZdG că “suntem o formaţiune în construire, iar pentru noi votul nu că n-ar fi contat, dar rezultatul cel mai mare e că am tăiat poftele foarte mari ale mafiei din R. Moldova. Ea nu are cum să fie la ora actuală atât de puternică cum a crezut că va fi. Lupta pentru noi continuă, acesta pentru noi a fost un exerciţiu foarte bun, iar noi nici nu ne-am apucat să numărăm voturile, pentru că am avut alt scop în această campanie electorală. Vom demonstra în scurt timp că curajul nu poate fi înlocuit cu nimic”, a menţionat Mocanu. Acesta consideră că banii formaţiunii din campania electorală au fost cheltuiţi eficient. Cei care s-au ocupat de bani i-au gestionat foarte bine”, a conchis Mocanu.

Gabriel Stati — un vot = 250 de lei

Unul dintre marii perdanţi ai scrutinului de duminică a fost Gabriel Stati. Miliardarul avea nevoie să acumuleze 2 % pentru a fi primul candidat independent din istoria R. Moldova care accede în Parlament. Pentru a-şi atinge acest scop, omul de afaceri a investit 2,06 milioane de lei. Pentru Gabriel Stati au votat duminică însă doar 8 mii 178 de oameni, adică aproximativ 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate. Astfel, un vot l-a costat pe acesta 252 de lei.

Alte partide care au pierdut bani

Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) a investit 885 mii de lei, fapt ce le-a adus adepţilor lui Iurie Roşca cam acelaşi număr de voturi câte şi lui Gabriel Stati, adică 9 mii 050 de voturi, 0,5%. Aproape 100 de lei i-a costat pe PPCD-işti un singur vot. Partidul Social Democrat, condus de Victor Şelin, a investit 775 mii de lei, adică 76 de lei pentru un vot, Moldova Unită – 56 de lei pentru un vot, iar Victor Stepaniuc – 112 lei pentru un singur vot.

240 mii de lei, fotoliul de deputat

Investiţiile par să fi avut acoperire doar în cazul celor patru partide care au acces în Parlament. Cel mai ieftin i-a costat un vot pe comunişti, care au investit 4,32 milioane de lei pentru 676 mii 291 de voturi, adică doar 6,5 lei pentru un vot. Totodată, un mandat de deputat i-a costat pe comunişti 106 mii de lei. Pe democraţi, un vot i-a costat 53 de lei, iar un mandat de deputat 780 de mii. Pe cei de la PLDM un vot i-a făcut să cheltuie 8 lei, iar un mandat – peste 126 mii de lei. Pe liberali, un singur vot i-a costat 22 de lei şi 318 mii de lei un mandat de deputat. În total, partidele care au acces în Parlament au cheltuit 24,5 milioane de lei, iar un mandat de deputat ar costa astfel în jur de 300 mii de lei.

Ce poţi face cu un milion de euro

Cele 15 milioane de lei cheltuite sunt echivalente cu pensia medie a peste 21 de mii de moldoveni. Tot cu această sumă s-ar fi putut construi peste 200 de case pentru sinistraţii din lunca Prutului, inundaţi în această vară, s-ar fi putut cumpăra peste 2500 de hectare de teren agricol. Totodată, această sumă ar putea ajuta peste 11 mii de moldoveni să trăiască în limita coşului mediu de consum sau ar asigura cu cele necesare pentru întreaga viaţă 15 oameni.

“Sistemul electoral trebuie schimbat”

“Faza cu aspectul financiar al partidelor politice este una dintre cele mai netransparente şi coruperea clasei politice din R. Moldova începe din campania electorală, deoarece acest sistem electoral pe care îl avem a degradat total”, crede Oazu Nantoi. “Acum, când există un lider carismatic, un sac de bani, în spatele acestui lider poate veni oricine în Parlament… Sigur că acest sistem trebuie schimbat. Dar pentru aceasta societatea trebuie să exercite presiuni asupra clasei politice şi împreună să ne gândim cum să procedăm ca sistemul electoral să fie unul adecvat normelor democratice”, a mai spus Nantoi.

Cum îşi scot partidele investiţiile?

Analistul este de părere că mijloacele financiare anunţate în campania electorală de partidele politice sunt mult mai mici decât cheltuielile reale. “Nu cunosc de unde se găsesc bani pentru campania electorală şi cum îşi scot aceştia banii. Ce înseamnă “îşi scot banii?”. Înseamnă să fii corupt şi să promovezi nişte politici în interes personal”, consideră Nantoi.

Acesta nu crede că partidele care nu au acces în Parlament ar fi trebuit să cheltuie aproape 1 milion de euro în campania electorală. “Depinde, dacă vrei să fii aratăt la televizor… Sigur că nu este justificată această sumă. Mai bine i-ar fi folosit în scopuri caritabile”, a conchis analistul.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. europa

  Trebuie de votat o lege, partidele care n-au avut acces in parlament 12 ani de scos in afara legii.

 2. mara

  europa,democratia asa nu zice,e dreptul omului de a alege si a fi ales.treaba e cà moldoveanul a prins gustul de treucà de vreo 20 ani.treuca le prmite sà fie patroni,nu slujitorii celor ce le pun in treucà.sunt liberi sà comità orice nemernicie fàrà sà dea socotealà,cà legea e de partea lor.de aia la treucà au acces de cele mai multe ori cei,dupà care plànge puscària.

 3. europa

  Prea multe partide formeaza un haos la alegeri. PCRM cere CC sa discrimineze alegatorii care au votat pe foi A4. Constitutia declara ca orice cetatean are dreptul la vot. Partea tehnica cum s-a votat, are mai mica importanta decit dreptul la vot

 4. farg

  Nu e asa rau ca se cheltuie banii astia in compania electorala. O data ce banii astia se duc in buzunarul oamenilor shi a companiilor de publicitate astfel creste puterea de cumparare a cetatenilor shi banii astia se duc mai apoi la agentii economici care astefel progreseaza ridicand economia RM.
  In SUA se dau ajutoare populatie in jur de 3000$$ pentru a spori capacitatea de cumparare a cetatenilor shi a da un impuls economiei SUA.
  Asadar acest fapt la noi se face in timpul alegerilor
  La toate acestea mai adaugam ca

 5. AVRAAM

  mara/BRATAN,esti prima binevenita la treuca demnitarilor,caci si tu ta ghienile te hranesti cu resturile de pe masa patronilor.Din cand in cand iti mai arunca si tie osul ca sa-l lingi.Caci doar a linge stii…

 6. AVRAAM

  Buna Dimineata ZDG!Omeneste mii mila si mie de AIE.Totusi,a facut ceva Filat cu Ghimpu intr’un an de zile.A stapanit Filat politia,pe cea rutiera si cea economica.E mai liber de circulat prin Chisinau,pan’la Filat la orice colt de strada vedeai doar politie rutiera,care strangea “dijma” din soferi si rutiere.Politia economica peste o zi era la Piata centrala,cu propuneri de “protectie” comerciantilor? colectand “procentele”.Vamesii hapsani nu permiteau gastarbaiterilor moldoveni veniti acasa din UE sa intre in RM cu masini mai vechi de 7 ani daca nu le “ungeai” laba minimum cu 300/500 euro.Totusi e meritul AIE pentru ordinea si schimbarile parvenite.Acu la alt capitol.A fost campanie electorala.Bravo PLDM,practic si-a indoit numarul simpatizantilor.A lucrat PLDMul,evident.N-au atacat colegii din AIE,au fost corecti.PDul a avut mai multa publicitate cu artisti si in ziare: LUPU presedinte!!!Acu artistii regreta,chipurile,ca au votat PDul.Dar nu observ sa regrete si un ziarist, XXXX. In orice zi pe prima pagina al ziarului XXXX vedeai cu litere mari, colorate publicitate: MARIAN LUPU-PRESEDINTE RM! Cum de inteles asta?Respect ZDG ca n-a facut publicitate lui PCRM in campanie. Sunt icrezut ca nici cele mai fabuloase sume oferite de PCRM ZDG, nu avea sa impuna colectivul ZDG sa calce pe principii. Altii, contra bani, au facut-o! Iubeste omul banii! Reese ca unii “inteligenti-intelectuali” romani, clarvazatori socotiti de cititori, au muls doua “vaci”? XXXXX Asta deja nu e ziaristica, ci biznes!

 7. mara

  avraama,are dreptate lumea sà fie indignatà de unele neghiobii puse pe aici.mai ales tu,indignatà la culme de atàta spam,vulgaritate,needucatie,atac,zici tu dincolo,toate incluse in mara.am deschis o paginà oricare (nu mai caut,incepànd de la natasa,eva etc.),mai sus mara are un comentariu,tu ai 2.primul: pe cine tàbàràsti? este cumva si plin de decentà,educatie,maniere,bun simt? ti-a cerut cineva pàrerea? al doilea: cenzura isi face datoria,am impresia cà dupà fiecare 2 cuvinte,urmeazà si trei litere.apoi bàrfà,adicà spam ca text.dar nu pot trece cu vederea,cànd dai lectii de romànà numai ca sà-ti aràti suprematia càt priveste litere mari sau mici,insà de niste norme si reguli se va ingriji mamaia. “i(n)crezut” in romànà inseamnà ingàmfat,infumurat si ai fàcut bingo.pentru cà l-ai tradus din rusà si o slavà n-are treabà cu o latinà.deci,cunosti romàna sau maldafneasca?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *