Un Bruxelles la patru ace

Este mai palpitant să vezi Bruxellesul de la Chişinău, decât să vezi Chişinăul de la Bruxelles. E şi normal, deoarece oamenii sunt diferiţi, formaţi într-un mediu diferit. Din acest considerent vreau să detaliez, în special ce ţine de Chişinău, vizita preşedintelui Nicolae Timofti la Bruxelles.

Orice oraş vizitat pentru prima dată este interesant şi impresionant. Bruxellesul e frumos mai ales pentru că aici se află nucleul Uniunii Europene. E interesant să vezi nu doar faţada instituţiilor europene, ci şi interiorul acestora. Cabinetele europarlamentarilor, discuţii şi întrevederi cu diverşi asistenţi europeni, purtători de cuvânt, europarlamentari, ambasadori, jurnalişti de la prestigioase instituţii media internaţionale. Aici poţi înţelege cum sunt luate deciziile în Plenul Parlamentului European, în Comisia Europeană. Arhiva Parlamentului este un loc la fel de impresionant.

La Bruxelles, poţi vedea zeci de mii de oameni: începând din ascensorul hotelului, metrou, taxi, în stradă, în magazine, localuri, PUB-uri, parcuri, până la instituţiile europene, oameni la costum sau, altfel spus, la patru ace, or, la Bruxelles, eticheta contează.

La patru ace a venit la Bruxelles şi preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti. Aflat la prima sa vizită oficială în străinătate, în prima seară, 26 aprilie 2012, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai diasporei din Regatul Belgiei. Preşedintele a rostit un discurs, relatându-le celor prezenţi despre cum a ajuns preşedinte. “Nu m-am luptat pentru funcţie. Mă mândresc chiar că am devenit preşedinte fără să cheltuiesc vreun bănuţ. Nu am râvnit niciodată să ocup un astfel de post, cu excepţia sistemului judecătoresc. Mi-am asumat o responsabilitate foarte mare. Am înţeles în ce situaţie se află R. Moldova şi eu personal. Ca cetăţean de rând, nefiind încă în funcţie, nu mai vizionam televizorul în ultimul timp. Nu aveam ce vedea. Toate posturile discutau acelaşi subiect: va fi sau nu ales preşedintele? Am înţeles că oamenii au obosit deja. Alt motiv, al nealegerii şefului statului, în condiţiile R. Moldova, putea fi deraierea acesteia de la cursul european. Am luat cunoştinţă de programul AIE şi l-am acceptat pe deplin”.

O paranteză interesantă, făcută de preşedintele Timofti, a fost declaraţia sa despre eliberarea din funcţie a Ambasadorului R. Moldova la Moscova, Andrei Neguţă. “Am semnat dispoziţia de eliberare a Ambasadorului Neguţă pentru că el lucra împotriva statului nostru. El nu făcea declaraţii în favoarea noastră, ci în favoarea altui stat”, a precizat preşedintele R. Moldova.

După discursul său, Timofti a ascultat mai multe offuri ale cetăţenilor şi le-a lăsat câteva speranţe de bine, precum au lăsat şi alţi preşedinţi.

Elena, din Orhei, stabilită la Bruxelles:

Sunt lucruri care te fac să te simţi prost în ţara ta natală, unde ai muncit şi ai activat 21 de ani. Nu e un secret că ţara noastră a pierdut foarte multe dosare la CEDO. Plăteşte statul. Oare nu e cazul ca să modificaţi legea, ca să nu mai plătească statul dosarele pierdute, ci să plătească unii oameni ai legii legat nemijlocit de dosarele care se pierd? Unele dosare sunt ticluite. Astfel cred că am face o mare economie în bugetul statului şi totodată s-ar face ordine mare în ţară. Pentru că fără disciplină nu putem avansa. Altceva, dacă e posibil, deschideţi o pagină de internet pentru a comunica cu cetăţeni R. Moldova, care să vă comunice cazuri de corupţie.

Preşedintele Nicolae Timofti:

Mi-i uşor să răspund la întrebare pentru că vin din domeniu. Referitor la dosarele pierdute la CEDO, în toate ţările, când pierde statul, plăteşte statul. Statul nu poate face asemenea acţiuni pentru că se încalcă un principiu important al justiţiei. Dacă judecătorul va sta cu gândul că eu pot să plătesc, trebuie să duc responsabilitate, în felul acesta, el nu ar putea fi judecător. Însă, referitor la această întrebare, se discută acum despre reforma justiției. Eu personal cu această reformă nu sunt de acord, după cum sunt puse multe probleme. Trebuie reformată justiţia, dar altfel. La noi în ţară o adevărată reformă a fost efectuată în anii ‘90.

Corupţia se datorează mai multor factori. Un judecător începător, care primeşte 2800 – 3000 de lei, şi are familie, copii, sunt sigur că nu va rezista. Am fost şi preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor, timp de 10 ani. S-a apropiat o doamnă judecător, vorbind despre majorarea salariului. Asta s-a întâmplat în 1999-2000. La o întâlnire cu judecătorii, mi-a zis: domnule Timofti, eu, cu salariul acesta, nu ştiu cât am să mai lucrez, pentru că nu ştiu cât am să rezist. Chiar din prima zi de lucru mi s-a propus mită. De un an şi jumătate, de când lucrez, tot aştept să mi se mărească salariul, dar nu se măreşte. Recunosc, poate aş rezista încă un an de zile. Dacă nu – voi pleca sau voi lua mită… Ştiu că nu a plecat…

O doamnă angajată la o tabără de copii în Belgia:

Noi vrem să revenim acasă. Suntem întâlniţi la vamă cu atâta ură. Vrem să faceţi o lege ca să fim întâlniți ca niște oameni normali. Când văd procedura asta urâtă, că suntem întorşi înapoi, 2 mii de kilometri, pentru că nu avem asigurare… Ar trebui să fie un ghişeu la vamă care să se ocupe de aceasta. Când vedem cu ce ură ne întâlnesc vameşii, mă gândesc să nu îmi arunce ceva în maşină. E un mesaj pentru şeful Serviciului Vamal.

Nicolae Timofti:

La vamă vom schimba lucrurile, după cum e prevăzut de lege: şi modul de trecere a frontierei, şi atitudinea, mai cu seamă a lucrătorilor de la frontieră faţă de cetăţeni. Sper că va fi mai bine, pentru că şi eu m-am aflat în asemenea situaţii.

Preşedintele R. Moldova s-a întâlnit la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Timp de câteva ore, drapelul R. Moldova a fost arborat printre cele 27 de drapele ale UE, din faţa Comisiei Europene. După plecarea lui Timofti de la Bruxelles, drapelul a fost retras.

Iurie SĂNDUŢĂ, de la Bruxeless

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. eu

  doamna cu vama, lasati-o mai moale si nu va plingeti, ori voi faceti adevarata contrabanda si corupere a vemesilor, trimitind cu microbuzele frigidere, masini de spalat, mobila, verificati codul vamal si ve-ti vedea cat ar trebui sa platiti si ce acte ar trebui sa aveti, aducand atatea bunuri fara taxe, pentru asta vreti inca si vamesi sa va dea cafea? aratati-mi tara, unde poti intra fara asigurare?

 2. MAREA ROMANIE

  Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti,
  in vizita la Bucuresti:
  “Subiectul unirii Moldovei cu România
  nu e de actualitate, dar rămâne deschis”
  ———————————————————
  Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova:
  “Să lăsăm unirea pe seama poporului”
  —————————————–
  4 mai 2012:
  NTERVIUL ZILEI.
  Potrivit preşedintelui Republicii Moldova,
  orice discuţie despre românism
  stârneşte pasiuni la Chişinău.
  autori: Ana Bâtca, Paul Ciocoiu
  —————————————
  – Interviu > EVZ.ro
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/nicolae-timofti-presedintele-republicii-moldova-sa-lasam-unirea-pe-seama-poporului-979755.html#ixzz1tzE0Giru
  EVZ.ro

 3. Columbus

  tovarasu vamist, se vorbeste despre atitudinea vamesilor. stai la coada cu orele, in jur misuna vamesii si nici unul nu face controlul. Nu se pune problema taxarii bunurilor, care se rezolva simplu, are omul trei televizoare sau masini de spalat, se face la vama factura, primesti scrisoare acasa si in timp de o luna se achita. In codul vamal nu este specificat ca achitarea se face numai in cash si numai la postul vamal. de ce cardul nu merge la vama???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *