TVR revine în R. Moldova de la 1 decembrie

447-tvrTeleviziunea Română revine în R. Moldova începând cu 1 decembrie 2013, de Ziua Naţională a României, cu programe speciale, dedicate realităţilor din R. Moldova. “De la 1 decembrie vom fi din nou în casele telespectatorilor de peste Prut, cu o grilă specială care va conţine emisiuni culturale şi de divertisment, informaţii despre România, dar şi programe care să acopere realităţile din R. Moldova. În acest sens, ne propunem ca, într-o perioadă cât mai scurtă de timp, 30% din grilă să fie dedicată emisiunilor autohtone şi să colaborăm cu televiziunea publică Moldova 1”, a declarat Claudiu Săftoiu, director general al TVR.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a transmis Televiziunii Române că a luat act de semnarea Acordului de soluţionare amiabilă a Cererii nr. 36398/08, depusă de TVR împotriva R. Moldova la CtEDO, la 1 august 2008. Ca urmare, litigiul dintre cele două părţi a fost stins la Curtea Europeană. “Curtea a consfinţit astfel Acordul de soluţionare amiabilă pe care l-am semnat cu Guvernul R. Moldova, un document esenţial, care a înlăturat cel mai dificil obstacol în calea prezenţei programelor TVR în R. Moldova. Salutăm decizia CEDO şi ne bucură faptul că suntem tot mai aproape de momentul în care telespectatorii din R. Moldova vor urmări din nou emisiunile TVR”, a mai spus Claudiu Săftoiu.

Acordul de soluţionare amiabilă a Cererii depuse de TVR împotriva R. Moldova la CEDO a fost semnat, la 12 septembrie 2013, de Claudiu Săftoiu, director general al TVR, şi Lilian Apostol, agent guvernamental la CtEDO al R. Moldova, după ce autorităţile de la Bucureşti, prin secretarul de stat, Bogdan Aurescu, şi cele de la Chişinău au finalizat negocierile privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici. Conform Acordului, Guvernul şi autorităţile R. Moldova vor asigura atribuirea către Televiziunea Română a unui segment din primul multiplexor cu acoperire naţională în noul sistem digital, aflat în etapa de introducere.

Potrivit deciziei CtEDO, reintrarea TVR pe piaţa media din R. Moldova se va face prin preluarea imediată, în maxim30 de zile de la cererea formală a TVR, a programelor TVR dedicate R. Moldova de către operatorii de cablu din R. Moldova; alocarea imediată către TVR a unui slot din proiectul-pilot pentru transmisia digitală terestră, amplasat în Chişinău; alocarea unui slot din viitorul multiplexor digital cu acoperire la nivelul întregii R. Moldova şi eliberarea unei licenţe de emisie în favoarea TVR, fără obligativitatea participării la un concurs, la momentul trecerii la televiziunea digitală în R. Moldova.

Pentru o revenire efectivă în spaţiul media şi în considerarea caracterului reparator al acordului, autorităţile de la Chişinău şi-au asumat respectarea de garanţii aplicabile direct şi în mod excepţional faţă de dreptul intern care vizează protecţia împotriva retragerii licenţei iniţiale pe perioada primei alocări, precum şi împotriva suspendării emisiei sau a interferării cu conţinutul programelor TVR, dar şi scutirea de la plata de taxe, comisioane, alte costuri pentru revenire.

Amintim că, în 2007, când R. Moldova era guvernată de PCRM, TVR 1 a fost scos de pe frecvenţele terestre. Retransmisia postului public de la Bucureşti a fost discutată la Chişinău şi de premierii Iurie Leancă şi Victor Ponta.

Pentru prima dată, programele TVR 1 au fost retransmise în R. Moldova la 1 octombrie 1990, în baza Ordonanţei Ministrului Comunicaţiilor al RSS Moldoveneşti.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. cimaron

    O parte din medici,precum şi anumite spaţii din diferite spitale,să fie pregătiti pentru interventii de urgenţă,privind variate cazuri de comoţii cerebrale,preinfracte,starări de schizofrenie şi sinucideri în rîndul conducerii partidelor de tip bolşevic,precum şi adepţilor acestei ideologii ,ce au rămas spre nesuferire cu mintea spălată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *