Tricolorul, sărbătorit oficial peste 20 de ani

Al treilea an consecutiv va fi sărbătorită Ziua Drapelului în R. Moldova. Cu această ocazie, în faţa Guvernului, va fi instalat un tricolor de dimensiuni mari. Peste o mie de tricoloruri vor fi distribuite, timp de trei zile, în instituţiile publice din R.Moldova.

La 27 aprilie este marcată Ziua Drapelului de Stat al R.Moldova. În conformitate cu indicaţia Guvernului, în această zi, în toate instituţiile de învăţământ din ţară, la prima oră va fi adus în atenţiea elevilor acest eveniment, discutându-se despre tricolor.

File din istoria Drapelului de Stat

Academia de Ştiinţe a Moldovei a elaborat şi un material didactic la această temă în baza cărţii “Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova”, capitolul “Drapelul de Stat”, autor Silviu Andrieş-Tabac.

Potrivit lucrării, cele mai  vechi drapele păstrate ţin de domnia lui Ştefan cel Mare. Două drapele militare, cu chipul Sfântului Gheorghe, au ajuns până în zilele noastre, datorită conservării acestora la mănăstirea Zografu de pe Muntele Athos. Un al treilea drapel apare pe o gravură ilustrând lupta de la Baia din 1467, inclusă în ediţia din 1488 a Cronicii lui Johannes de Thurocz. Tricolorul naţional românesc albastru-galben-roşu, cel din care s-au născut drapelele de stat contemporane ale României şi Republicii Moldova, este creaţia secolului XIX şi, mai exact, a Revoluţiei de la 1848.

Elevii vor avea posibilitatea să cunoască istoria Drapelului de Stat a R.Moldova în baza deciziei prim-ministrului Vlad Filat: “Solicit ministerului Educaţiei ca, în toate instituţiile de învăţământ, de ziua Tricolorului, prima oră de studii să fie dedicată drapelului de stat şi simbolurilor naţionale”. De asemenea, cu această ocazie, Guvernul R. Moldova va transmite tuturor instituţiilor de învăţămînt câte un exemplar al ediţiei enciclopedice “Simbolurile naţionale ale Republicii Moldova”.

Un miting şi un steag imens

Partidul Liberal Democrat din Moldova, la rândul său, a lansat campania “Arborează Drapelul”. Astfel, peste o mie de tricoloruri vor fi distribuite, timp de trei zile, către instituţiile publice: şcoli, grădiniţe, primării etc. La Bălţi, unde alături de tricolor, pe instituţiile publice a fost arborat drapelul bicolor, la ora 13.00, va fi organizat un miting al studenţilor de la Universitatea de Stat “Alecu Russo”, consacrat Zilei Drapelului, care va continua cu un marş în Piaţa Independenţei din acest municipiu.

Potrivit dispoziţiei prim-ministrului Vlad Filat, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Capitală, în faţa Guvernului va fi instalat un steag imens de 7 metri lungime şi 3,5 m lățime, care va rămâne în acel loc pentru totdeauna. Steagul Republicii Moldova a fost desemnat oficial Drapel de Stat pe 27 aprilie 1990 de către deputaţii primului Legislativ. Abia peste douăzeci de ani, Parlamentul de la Chişinău a declarat această zi, 27 aprilie, sărbătoarea Tricolorului.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. AVRAAM

  Drapele///Mercedese///Deplasari in strainatate////Makaroane pe urechi poporului plebei!!!!!Milioane/milioane///milioane spalate!!!!Reparatia Parlamentului,Presedintiei,reforma MAI a justitiei= miliarde furate de la cetatenii RM!!!!!!!!!!

 2. vera

  CE FOLOS?

  Ce folos, ca Tricolorul
  L-au facut inca mai mare,
  Cheltuind trei milioane?
  Omul simplu viata n-are,
  Nici dreptate,de loc, nu-i,
  Fiindca legea-i violata,
  Precum Dreptul Omului:
  Pe hirtie-i insirata,
  Dar in viata,de loc, nu-i!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *