Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Trei versiuni ale arestului milionarului…

Trei versiuni ale arestului milionarului Gabi Stati

Pe 21 iulie, Curtea de Apel Chişinău a decis arestarea, pentru 10 zile, a milionarului Gabriel Stati, patron al clubului FC Dacia, pe motiv că, la libertate, acesta ar putea influenţa martorii din dosarul penal intentat pe numele său pentru „huliganism”. Potrivit avocatului Vladislav Roşca, martorii despre care vorbesc procurorii şi judecătorii sunt bodygarzii omului de afaceri, prezenţi în timpul conflictului de la Comisariatul de Poliţie Botanica.

Arestul din 21 iulie s-a produs în urma cererii procurorilor care au contestat decizia primei instanţe despre anchetarea lui Stati în stare de libertate.

Despre motivele arestării lui Gabriel Stati circulă mai multe versiuni.

  1. Din considerente de concurenţă neloială, în R. Moldova nu încap doi milionari, fiind acceptabil doar unul singur.
  2. Organele de forţă din R. Moldova au decis, pe această cale, să „convingă” instituţiile internaţionale de incoruptibilitatea lor. Prin arestarea lui Stati poliţia vrea să spună: „Noi „rezistăm” chiar şi în faţa celui mai bogat cetăţean al R. Moldova”.
  3. Sunt vehiculate şi unele presupuse intenţii ale milionarului de a se lansa în politică. Sunt aduse argumente potrivit cărora acesta, la iniţiativa lui Anatol Şalaru, vicepreşedinte PL, ex-angajat Ascom, ar fi discutat cu actualul primar liberal despre o eventuală colaborare electorală. În acest caz, arestarea lui Stati poate fi interpretată drept o acţiune politică orientată împotriva unor potenţiali parteneri politici ai PL. Întrebat de Ziarul de Gardă despre această versiune, liderul PL, Mihai Ghimpu, a respins-o, precizând că ar fi una imposibilă.

Avocatul lui Stati spune că, în practica sa, nu a mai cunoscut cazuri când o persoană ar fi fost cercetată în stare de arest pentru comiterea unor acţiuni de huliganism.

Avocatul a mai precizat că clientul său nu are antecedente penale, acum fiind cercetat în baza art. 287, p.1., Cod Penal (CP), Huliganism. Potrivit CP, huliganismul, adică acţiunile intenţionate care încalcă grosolan ordinea publică şi exprimă o vădită lipsă de respect faţă de societate, însoţite de aplicarea violenţei asupra persoanelor sau de ameninţarea cu aplicarea unei asemenea violenţe, de opunerea de rezistenţă reprezentanţilor autorităţilor sau altor persoane care curmă actele huliganice, precum şi acţiunile care, prin conţinutul lor, se deosebesc printr-un cinism sau obrăznicie deosebită, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 700 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 2 la 5 ani.

Potrivit avocatului, „procurorii ar putea înainta în instanţa de judecată un demers pentru prelungirea mandatului de arest”. Vladislav Roşca susţine că, în R. Moldova, prelungirea tendenţioasă a mandatelor de arest a devenit o practică. „Voi pleda în continuare că Stati este  nevinovat, demonstrând că reţinerea sa în stare de arest este inoportună, deoarece sunt sigur că clientul meu nu a comis infracţiunea ce i se impută”, susţine avocatul Roşca, precizând că va depune o cerere la CEDO dacă instanţa naţională nu-l va califica nevinovat pe clientul său.

EdG