Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Banii partidelor la control

Banii partidelor la control

Pe 30 octombrie, la Chişinău, cu participare internaţională, au fost lansate dezbateri publice la subiectul finanţării partidelor politice din R. Moldova. Proiectul de lege, supus dezbaterilor, prevede finanţarea partidelor, inclusiv, din bugetul de stat.

Finanţarea publică a partidelor politice: Da sau Nu?

Mihai Godea, Partidul Acţiunea Democratică

Partidele ar trebui finanţate din bani publici şi nu ar trebui să ne speriem de faptul că, o anumită sumă din bugetul de stat, care nu va fi una foarte mare, de circa 42 milioane de lei, va fi alocată partidelor politice. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că banii murdari, care vin sub formă de donaţii partidelor politice, sunt mult mai mulţi decât 42 de milioane şi sunt tot ai cetăţenilor, doar că nu ajung în buget. Finanţarea partidelor nu va fi o povară grea pentru buget. Partidele şi aşa sunt finanţate. Întrebarea e de cine, din ce bani, cu ce condiţii? Este foarte important să ţinem cont de acest lucru. Există o veche vorbă populară: cine plăteşte, acela comandă muzica. Atât timp cât nu vom avea o finanţare de la buget, nu vom putea vorbi despre partide ale cetăţenilor în R. Moldova… Cu cât mai repede excludem problema, cu atât mai bine şi pentru clasa politică de la noi, şi pentru cetăţeni.

Visarion Ceşuev, expert PCRM

Nu se pune la îndoială, e nevoie ca partidele să fie finanţate de la buget. În primul rând, ar fi o soluţie pentru contracararea coruperii partidelor politice şi pătrunderii banilor crinimali în politică. Se ştie că banii mari, care vin în politică, cer recompensă. Şi asta creează dependenţă. În R. Moldova, acest lucru devine tot mai vizibil de la un scrutin la altul. Banul public ar putea diminua influenţa banului murdar din politică. Asta ar constitui un mare plus. Un alt beneficiu ar fi că, prin finanţarea de la buget, partidele vor fi puse în condiţii egale, mai ales la alegeri. E foarte important. Altfel, piaţa politică niciodată nu se va reînnoi. În faţă vor fi mereu aceleaşi partide, care se schimbă doar cu liderii. Banul public ar putea influenţa aici situaţia. Eu sunt sceptic, însă, că se va reuşi depăşirea dependenţei partidelor de banul murdar din politică. Nu este în interesul partidelor de la guvernare.

Victor Popa, Comisia juridică a Parlamentului

Da sau nu? Noi vorbim de corupţie în politică, de banii murdari din politică, de lipsa de transparenţă a acestor bani, şi atunci, clar că trebuie să căutăm o soluţie. Toată lumea se întreabă dacă vom găsi sau nu bani în buget. În opinia mea, nu asta e problema, bani se vor găsi. Problema e în cultura folosirii acestor bani. Şi nu doar a banilor publici, ci a tuturor banilor intraţi pe mâna partidelor. Întrebarea e cine şi cum va monitoriza aceşti bani? Cu cei publici e mai simplu, aici lucrurile sunt mai la vedere. Mai complicat e cu banii care vin din sectorul privat, care nu totdeauna sunt declaraţi şi care, de regulă, sunt bani condiţionaţi. Dacă vom rămâne la condiţia de finanţare a partidelor doar din donaţii neclare, înseamnă că partidele nu vor mai putea exercita puterea în numele poporului, ci în numele celor care sunt cu banii… Noi trebuie să scăpăm de această dependenţă.

Sorin Mereacre, Fundaţia Est-Europeană

Nu se pune la îndoială – “da”, dacă vrem să scăpăm de corupţie şi de intransparenţa care există în jurul banului politic. Eu aş vrea să ating, însă, un alt aspect al acestui subiect. Legea privind finanţarea partidelor politice a fost iniţiată încă în perioada Voronin. Până la urmă, termenul de implementare a legii a fost amânat. Şi guvernările ulterioare au făcut la fel, amânând termenul pentru 1ianuarie 2015. Motivele ar fi criza, deficitul bugetar…Opinia mea, însă, e că partidele, după ce ajung la putere, pierd interesul pentru această lege. În primul rând, se proteajază de concurenţii lor politici, inclusiv electorali – în cazul nostru ar putea fi vorba de alegerile-2014. Iar în al doilea rând, legea s-ar putea să nu convină. Un control serios din partea statului şi nişte sancţiuni severe, tot ce-i posibil să nu placă multora, în situaţia în care în poitică se învârt, necontrolaţi, bani foarte grei.