Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Transnistria nu va fi rusească

Transnistria nu va fi rusească

Rusia nu renunţă la presiuni. Vicepremierul D. Rogozin a avertizat UE că dacă Chişinăul nu se va dezice de proiectul Vilnius-2013, „vagonaşul transnistrean… s-ar putea desprinde de R. Moldova”. Ameninţări de „divorţ civilizat” cu Chişinăul a lansat şi omul lui Putin la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

„Divorţ” sau şantaj? Este gata Rusia să se lase de Basarabia?

 

anatol-petrencuAnatol Petrencu, istoric

Nu cred că Rusia şi-ar dori să piardă Basarabia, oricât de mult s-ar consolida ea în Transnistria. Basarabia a contat întotdeauna pentru politica rusă în regiune. „Divorţul” cu care ameninţă Şevciuk sau Rogozin este o nouă manevră a Rusiei. Acum o lună, Putin ameninţa şi Ucraina că mai degrabă o rupe în două, decât să-i dea voie în UE. Până la urmă, a ales altă cale… Poziţia Rusiei nu e nouă: ea insistă că spaţiul ex-sovietic e zona ei de influenţă şi că nu ar vrea s-o împartă cu nimeni. Pentru Chişinău rămâne important să pledeze integrarea R. Moldova în UE în graniţele recunoscute pe plan internaţional.

Valentin-DolganiucValentin Dolganiuc, analist politic

Interesul Rusiei pentru Basarabia rămâne, ca şi pentru Transnistria. Atât doar că Rusia îşi schimbă tacticile. Ea vrea să-şi ascundă imaginea de jandarm şi caută să facă impresia de stat civilizat, care se conformează rigorilor dreptului internaţional cu privire la autodeterminare – că asta trebuie să însemne „divorţ civilizat”. În realitate, este aceeaşi, cu aceleaşi pretenţii faţă de R. Moldova: să nu iasă din câmpul intereselor ruseşti, să renunţe la Vilnius. Asocierea Ucrainei la UE ar fi simplificat lucrurile, acum, însă, după ce Kievul a naufragiat, Rusia va continua să-şi facă jocurile în Transnistria.

Ecaterina-MardaroviciEcaterina Mardarovici, Clubul Politic al Femeilor 50×50

Chiar dacă Rusia va reuşi să scoată Ucraina din joc, nu cred că se va ajunge la divorţ. Un „divorţ civilizat”, după cum pretinde Şevciuk, nu se poate întâmpla fără acordul Chişinăului, iar desprinderea abuzivă a Transnistriei (aluzia lui Rogozin) ar fi o catastrofă pentru Transnistria, care nu are o frontieră directă cu Rusia. În plus – distanţele. Unde e Rusia şi unde e R. Moldova? Ce va fi cu lumea şi relaţia dintre maluri? Nu cred că are Rusia de câştigat de pe urma unor noi aventuri separatiste, mai ales că Ucraina îşi are interesele sale în Transnistria şi nu cred că va fi adeptul unei Transnistrii ruseşti.

Alecu-RenitaAlecu Reniţă, Asociaţia „Primul Parlament”

Nu, nu e gata. E şantaj, într-un context politic foarte clar: Summitul de la Vilnius. Rusia încearcă noi scenarii pentru R. Moldova. Cu vinurile nu a mers, cu gazul – nu, cu relansarea agresiunilor la Nistru – nu. Moscova înţelege că ceea ce şi-a permis în Georgia în 2008 nu o poate face în R. Moldova în 2013 şi caută soluţii noi, de genul „divorţului civilizat”, care e, de fapt, „modelul Kaliningrad”. Numai că pentru acest gen de „divorţ” trebuie să existe acordul Chişinăului… Orice iniţiativă din partea Rusiei trebuie analizată în raport cu standardele dreptului internaţional şi interesul naţional al R. Moldova.

Mihai-CernencoMihai Cernencu, analist politic

Nu trebuie să ne mire aceste declaraţii, în situaţia în care ştim că Rusia vrea cu orice preţ să scoată R. Moldova din proiectul Vilnius-2013. Problema, de fapt, nu e Rusia, ci Ucraina. Renunţarea Ucrainei la Vilnius ar fi un bun prilej pentru Rusia să preseze lucrurile în Transnistria, dar la divorţ nu se va ajunge. Lipsa unei frontiere directe cu Transnistria este o problemă pentru Rusia, mai ales că Ucraina, chiar dacă nu va semna la Vilnius, va rămâne, oricum, sub auspiciile UE… Nu e chiar aşa după cum vrea Rusia. Ameninţările cu Transnistria, cu Găgăuzia, cu marşul comuniştilor sunt manevre.