Transnistria — declarată oficial teritoriu ocupat

UE şi Rusia ar trebui să facă împreună“mult mai mult în soluţionarea conflictelor „îngheţate” din vecinătatea noastră comună, cum ar fi conflictul transnistrean din R. Moldova” (Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European).

Cât de influentă poate fi UE? Şi cât de receptivă Rusia? 

 

Oazu-NantoiOazu Nantoi, analist politic

Declaraţiile oficialilor UE sunt OK, dar problema e în noi. UE a mai făcut şi alte eforturi, să ne amintim de înţelegerile Merkel-Medvedev, 2010, însă n-au mers, pentru că Rusia e ostaticul abordărilor kgb-iste în această problemă. Altceva e că UE este conştientă că nu Tiraspolul, ci Rusia este parte în conflict şi face apel la ea pentru a o trece de la confruntare la parteneriat… Ca UE să poată interveni, trebuie să ne activizăm noi, societatea, să nu mai fim absenţi la nelegiuirile din Transnistria şi să ne punem guvernările la treabă… Problema transnistreană trebuie să devină prioritate naţională.

osmochescuNicolae Osmochescu, profesor universitar

UE poate fi influentă în problema transnistreană, cu condiţia că ar avea la negocieri statutul de mediator şi nu de observator. O altă condiţie ar fi cartea ruso-germană, care e o carte grea, însă, atât timp cât Germania va pleca urechea la vocea Rusiei şi nu viceversa, puţin probabil ca ruşii să devină mai receptivi la iniţiativele UE. Şi, nu în ultimul rând, avem nevoie de consecvenţa Chişinăului în afirmarea cursului pro-european al R. Moldova. Statutul de membru UE ar schimba esenţial situaţia. Ponderea UE va creşte. Vor fi altele şi responsabilităţile UE faţă de R. Moldova. Poziţia UE va conta mult.

Vitalia-PavlicencoVitalia Pavlicenco, preşedinte PNL

Nici una, nici alta. UE – pentru că nu a putut face mare lucru în 22 de ani, iar Rusia – pentru că nu a dorit. Eu nu împărtăşesc optimismul celor care cred că, dacă UE va avea statutul de mediator în formatul de negocieri, lucrurile s-ar putea schimba în bine. Iluzii, pentru că Rusia va rămâne aceeaşi. Soluţia ar fi să declarăm Transnistria teritoriu ocupat, să asigurăm securitatea frontierei pe Nistru şi să mergem în UE, iar dacă la Vilnius Ucraina va semna asocierea cu UE, Transnistria se va transforma într-o zonă gri şi atunci nu noi şi nu UE, dar Rusia va fi cea care va trebui să caute ieşire din situaţie.

Ion-CostasIon Costaş, ex-ministru al Apărării

Rusia, cu tot spiritul ei imperial, îşi dă perfect de bine seama că UE nu e un partener de neglijat. Moscova îşi are relaţiile sale pe plan ruso-comunitar. În plus, contează ce va fi la Vilnius. Rusia depinde de Ucraina în jocurile ei din Transnistria. Dacă Ucraina pleacă la UE şi nu va mai face joc dublu, UE ar putea deveni mai influentă. S-ar putea ca şi situaţia din Siria să influenţeze lucrurile, dar poziţia esenţială rămâne cea a Chişinăului: cu cât mai ferm va zice Chişinăul că alegerea noastră este UE, cu atât mai mult va creşte ponderea şi rolul UE în viaţa R. Moldova, inclusiv în problema transnistreană.

Mihai-CernencoMihai Cernencu, analist politic

Rusia e deranjată grav de Summitul de la Vilnius. Se plânge că îi sunt afectate interesele geopolitice, aşa că nu cred că ea va fi prea receptivă la iniţiativele UE. Din câte vedem, ruşii caută să-şi construiască propriul pol de influenţă — Uniunea Euroasiatică — şi nu-i exclus că vor deveni mai duri în relaţiile cu UE. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că Rusia este foarte implicată în relaţiile comercial-economice cu UE şi acest lucru ar putea-o, într-un fel, tempera. Greu de spus cum vor evolua lucrurile, dar este cert că UE ne va putea ajuta în măsura în care ne vom apropia şi nu îndepărta de Europa.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Deportatul

  Balticii fiind la graniţă cu Rusia nu au teritoriu ocupat de Rusia.
  Integritatea teritorială a RM depinde de noi, majoritatea cetăţenilor RM. Timp de 22 ani, dupa 1991, am ales să fim conduşi de slugile Moscovei, avansaţi la funcţii înalte pînă în 1991 de Moscova cu acordul KGB-ului – Snegur, P.Lucinskii, Voronin; dar dupa aceştea de urmaşii lor – Filat (Leancă), Diacov, Plahotniuc, Lupu (Corman)
  Toţi aceştea, votaţi masiv de majoritatea cetăţenilor RM, au fost împotriva Decretului Preşedintelui Intermar Dl Ghimpu cu privire la scoaterea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM.
  Dacă aşteptăm ca cineva “să facă curăţenie în ograda noastră”, fără ca noi să depunem efort – atunci nu va fi nici o dată “ograda curată”

 2. EXTREMA DREAPTA din RM

  Cine (rusia)a ordonat sa separe RM, mai tirziu tot prin ordin (chinezesc) va fi separata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *