Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Traian Băsescu: "Integrarea europeană a…

Traian Băsescu: „Integrarea europeană a R. Moldova este o prioritate a României”

261-basexu1Preşedintele României, Traian Băsescu, este de două zile într-o vizită oficială în R. Moldova, asistat de de mai mulţi miniştri şi secretari de stat. Vizita are loc la invitaţia preşedintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu şi este prima în străinătate de la preluarea celui de-al doilea mandat prezidenţial.

«Obiectivele vizitei sunt apropierea R. Moldova de UE, având ca finalitate integrarea Moldovei în UE. Un alt subiect este utilizarea celor 130 milioane de euro pentru proiecte comune cu R. Moldova şi Ucraina. Vom discuta şi sprijinul direct, pe care România îl poate acorda R. Moldova. Nu este vorba doar de un sprijin politic, ci şi unul direct.” Este prima declaraţie publică, legată de vizita în R. Moldova pe care Traian Băsescu a făcut-o pe aeroportul Henri Coandă de la Bucureşti, înainte de decolarea spre Chişinău. Potrivit «Unimedia», Băsescu a definit această vizită la Chişinău drept «una de interes», care a devenit posibilă «după ce l-a Chişinău s-a produs o clarificare a opţiunii pentru UE». «Avem 12 acorduri în curs de negociere. Vom afla ce trebuie să facă România pentru a moderniza R. Moldova, ca să devină ca şi Balcanii de Vest”, a mai adăugat preşedintele român înainte de zbor.

Sosit la Chişinău, Traian Băsescu s-a întâlnit cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, primul-ministru Vlad Filat, primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, liderii partidelor parlamentare, iar la finalul vizitei a mers la Universitatea şi Consulatul României de la Cahul.

«Sunteţi omul de suflet al multor români»

«Dumneavoastră, Domnule preşedinte Traian Băsescu, sunteți omul de suflet al multor români din R. Moldova (aluzie la o declaraţie anterioară a preşedintelui României, care susţinea că integrarea europeană a R. Moldova „este pentru mine personal un proiect de suflet”). Adresarea aparţine preşedintelui M. Ghimpu şi a fost rostită în cuvântul de deschidere de la întrunirea delegaţiilor oficiale ale R. Moldova şi României, în care Băsescu şi-a anunţat disponibilitatea de a pune în normalitate relaţiile de colaborare cu R. Moldova. La sugestia preşedintelui Ghimpu «îmi doresc ca toţi cetăţenii moldoveni să poată circula liber în România şi, ulterior, aceste prevederi să se extindă pe tot teritoriul UE”, Băsescu a reacţionat cu „este foarte important acum să ne bucurăm de prevederile Acordului privind micului trafic la frontieră”, iar „obiectivul major al României este integrarea europeană a R. Moldova,…Acolo ne este locul.”, a spus Băsescu, ca ceva mai târziu, la întrevederea cu premierul Filat, să reia subiectul şi să precizeze: «O ţară europeană prin tradiţii nu poate fi în afara Europei».

Nu vom semna Tratatul de frontieră

La întâlnirea cu presa, M. Ghimpu i-a cerut scuze lui Traian Băsescu pentru scandalizarea relaţiilor cu Bucureştiul din ultimii ani de către guvernarea comunistă de la Chişinău şi şi-a exprimat convingerea că Chişinăul şi Bucureştiul vor putea recupera aceşti ani printr-o abordare mult mai sinceră şi pragmatică a problemelor bilaterale existente. Din declaraţiile pentru presă făcute de Băsescu este important să reţinem: Unu: România nu va semna niciodată un nou Tratat de frontieră cu R. Moldova, acesta urmând să fie respectat aşa după cum a rămas de la URSS. «Nu e nevoie. Ceea ce e necesar să facem e să semnăm un Acord de valorificare a acestei frontiere, aşa ca ea să fie în folosul ambelor state şi cetăţenilor noştri», a spus Băsescu. Doi: la sfârşitul acestei săptămâni la Bucureşti va fi creată o Agenţie pentru acordarea cetăţeniei române, care va putea procesa anual 100—150 mii de cereri. Trei: Acordul privind micul trafic de frontieră va intra în vigoare de pe 30 martie. Patru: pentru perioada 2010—2013 România va acorda un sprijin financiar nerambursabil R. Moldova de 100 milioane euro pentru educaţie şi modernizarea şcolilor. Şi cinci: România va continua să rămână «avocatul R. Moldova pe plan internaţional, chiar dacă acest lucru s-ar putea să nu placă tuturor», a precizat Băsescu.

În semn de respect reciproc, cei doi preşedinţi au făcut un schimb de decoraţii. Pentru Băsescu, «Ordinul Republicii», cea mai înaltă distincţie în stat – «aprecierea sprijinului acordat R. Moldova în procesul de integrare europeană», şi către Ghimpu, „Steaua României” în grad de Colan, cea mai înaltă distincţie a României, «în semn de respect pentru democraţia din R. Moldova şi pentru Dvs, ca şef de stat».

Asistaţi de delegaţiile oficiale, cei doi preşedinţi au depus coroane de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, după care Băsescu a mers şi s-a lăsat purtat în urale de valurile de lume, care scandau «Băsescu, Băsescu…», «Unire», «Vrem în Europa».

În partea a doua a zilei Traian Băsescu s-a întâlnit la guvern cu premierul Vlad Filat şi la Primărie cu Primarul general Dorin Chirtoacă. „Bine aţi venit în R. Moldova şi cred că aţi fost întâlnit pentru prima dată aşa cum se cuvenea. Vă felicit pentru înalta distincţie cu care aţi fost decorat şi pe care aţi meritat-o”, sunt cuvintele de salut ale prim-ministrului, la care Traian Băsescu a răspuns reciproc: „Pentru că suntem în zona felicitărilor, doresc să vă felicit pentru începerea negocierii Acordului de asociere la UE. Vreau să vă felicit şi pentru acţiunea de la Bruxelles din 25 ianuarie, când a avut loc o şedinţă la care 16 ţări europene au fost interesate de evoluţia Moldovei către UE.”

Azi de dimineaţă delegaţia română, însoţită de preşedintele M. Ghimpu, a plecat spre Cahul.

Petru Grozavu