Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Termocom-ul a reacţionat

Termocom-ul a reacţionat

Ca urmare a publicării propunerii cetăţeanului Leonid Buzatu, în numărul trecut al ziarului, cu privire la unii coeficienţi speciali de facturare a consumului de energie termică pentru consumatorii care au efectuat lucrări de termoizolare a pereţilor locuinţei din cont propriu, SA „Termocom” a remis la ZdG un comunicat prin care şi-a argumentat poziţia vizavi de acea problemă.

Amintim că în numărul trecut al ZdG, în articolul intitulat „Termocom-ul în vizor”, Leonid Buzatu s-a declarat nemulţumit de faptul că lucrările de termoizolare a pereţilor blocurilor de locuit, efectuate din banii locatarilor cu scopul de a economisi agent termic, aduc beneficii doar celor de la „Termocom”. Chişinăuianul a propus să fie luate în calcul aceste cheltuieli în vederea reducerii tarifului la căldură pentru aceste persoane. Astfel, din ce în ce mai mulţi cetăţeni vor executa asemenea lucrări, iar fondul locativ va fi racordat la standardele europene.

Termocom-ul fără vină?

Aceeaşi scrisoare a fost remisă şi Guvernului, Preşedinţiei şi Parlamentului R. Moldova. Autorul scrisorii spera să-i fie auzite doleanţele şi să se facă dreptate. Tot în numărul trecut al ziarului, SA „Termocom” ne-a cerut timp pentru a ne putea oferi „un răspuns pertinent”.

Astfel, în comunicatul semnat de către administratorul SA „Termocom”, Dionisie Antocel, se spune că aceasta este o întreprindere termoenergetică care furnizează energie termică Fondului locativ al mun. Chişinău. „Furnizarea energiei se face până la hotarul de delimitare a apartenenţei de balanţă. Cheltuielile legate de producerea, transportarea şi distribuirea energiei termice până la hotarul de delimitare a apartenenţei de balanţă sunt suportate de SA „Termocom”. Energia termică livrată pentru încălzirea blocurilor locative este destinată pentru încălzirea aerului în interiorul spaţiilor de locuit şi acoperirea pierderilor de energie în întregul bloc prin pereţi, geamuri, scările blocurilor, demisol şi acoperiş. Aceste elemente trebuie să corespundă cerinţelor indicate în actele normative în construcţie şi să fie menţinute la nivel corespunzător pe durata întregii perioade de exploatare. Această obligaţiune este pusă în sarcina proprietarului sau a gestionarului fondului locativ.”

„Termocom”-ul mai susţine că măsurile întreprinse de proprietarii apartamentelor în vederea economisirii energiei contribuie la reducerea pierderilor de căldură în bloc, însă doar în condiţiile efectuării acestor lucrări în întregul bloc locativ şi de către toţi proprietarii de locuinţe. „Termoizolarea parţială a pereţilor exteriori a doar câtorva apartamente nu dă, practic, nici un rezultat”, au afirmat cei de la „Termocom”.

Acuzaţiile sunt absurde

„Efectuarea măsurilor de economisire a energiei în întregul bloc poate duce la o reducere cu 15—17% a volumului de pierderi ale energiei termice”, susţine „Termocom”. Totodată, responsabili din cadrul societăţii au mai declarat că reducerea pierderilor de căldură semnifică faptul că respectivul bloc, în aceleaşi condiţii, diminuează volumul consumului de energie termică pentru încălzire şi, respectiv, se diminuează şi suma facturată pentru serviciu. „În asemenea situaţie, SA „Termocom” nu-şi însuşeşte nici un fel de venituri nejustificate”, au afirmat cei de la „Termocom”.

În concluzie, responsabilii de la „Termocom” sunt de părere că solicitarea cetăţeanului Leonid Buzatu cu privire la compensarea cheltuielilor financiare şi materiale legate de termoizolarea apartamentelor, suportate de proprietarii acestora, este nefondată. În acest caz, pe adresa SA „Termocom” proprietarii de locuinţe ar putea înainta pretenţii de compensare a cheltuielilor pentru repararea şi restabilirea uşilor de la intrarea în scară, pentru repararea acoperişului şi a spaţiilor de la demisol, ceea ce este absurd.

V.M.