Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Tarif special pentru campania electorală

Tarif special pentru campania electorală

Politica tarifară în sectorul energetic este una nejustificată, protecţionistă şi politizată. Despre aceasta a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Vladimir Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova. Acesta consideră că Guvernul nu vine cu acţiuni concrete de susţinere a populaţiei, ci din contra, sporeşte presiunea financiară asupra consumatorului şi generează supravenituri pentru monopoliştii din domeniu.

Economistul Veaceslav Negruţă, unul dintre membrii PLDM, a menţionat că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a admis abateri de la metodologia stabilită şi „în baza unor calcule şi premise denaturate în mod deliberat” a decis majorarea tarifelor la gazele naturale, la agentul termic şi la energia electrică.

Acesta a menţionat că numai pe parcursul ultimilor 2 ani tariful la gazele naturale a crescut de trei ori (de la 1330 lei la 3523 lei), la agentul termic de două ori (de la 233 lei la 524 lei), iar tariful la energia electrică – cu 30 la sută (de la 0,78 lei la 1,1 lei), iar ultimele majorări ale tarifelor la gaz şi lumină arătă că această tendinţă periculoasă se menţine.

Negruţă a menţionat că, în cazul majorării tarifului la gazele naturale, ANRE nu a luat în calcul aprecierea continuă a monedei naţionale, „ce diminuează realmente preţul de achiziţie” a produsului.

„La stabilirea tarifului pentru prima jumătate a anului 2008 a fost pusă la bază rata de schimb a dolarului SUA de 12,2, rata reală fiind de 10,7 lei pentru un dolar. Iar stabilirea tarifului pentru următorul an a avut la bază rata de schimb de 10,78 lei pentru un dolar SUA, de moment ce cursul real este de 9,7 lei, iar tendinţa de apreciere a valutei naţionale se menţine”, a declarat economistul.

Liberal-democraţii susţin că, numai în baza diferenţei de curs, „Moldova-Gaz” SA a câştigat în primele 6 luni ale anului curent aproximativ 180 mil. lei, în timp ce în pe întreaga perioadă a anului trecut, aceeaşi companie, în baza aceluiaşi criteriu, ar fi obţinut un supraprofit de circa 600 mil. lei.

„Consumatorul creditează agentul economic”, explică situaţia, Veaceslav Negruţă, deoarece „tariful e aplicat pentru perioada rece a anului”, or, „e riscant să faci prognoze într-o zonă incertă, adică la capitolul achiziţii de gaze naturale”.

Vladimir Filat crede că banii respectivi au fost planificaţi din timp ca să servească drept rezervă financiară pentru o eventuală majorare de tarif în perioada campaniei electorale, astfel încât statul să aibă cu ce compensa diferenţa de tarif.

Potrivit lui Negruţă, la stabilirea tarifelor pentru consumatori s-a luat în calcul şi prognoze greşite privind livrarea gazelor naturale în Moldova. Economistul consideră prevederile „Moldova-Gaz” SA, precum că, în 2008, consumul urma să fie mai mic, în comparaţie cu anul trecut, ca fiind „greşite”. El susţine că, rezultatele primelor 6 luni demonstrează contrariul şi s-a arătat nedumirit de faptul că distribuitorul de gaz nu a ţinut cont de faptul că „2007 a fost un an excepţional, încât în ianuarie puteai să cultivi flori, iar iarna din 2008 a fost severă şi, respectiv, consumul s-a majorat”.

„În primul rând, toată povara greşelilor de prognoză este pusă pe umerii consumatorilor”, spune Negruţă. Acest lucru va duce, în opinia lui, la reducerea capacităţii populaţiei de cumpărare şi, respectiv, sărăcia acestora. Asta deoarece creşterea substanţială a cheltuielilor pentru întreţinere va provoca deconectări benevole de la reţele de distribuţie. În acest sens, economistul se întreabă de ce s-au investit banii publici şi ai cetăţenilor în proiectul de gazificare a Moldovei, dacă reţelele riscă să rămână fără consumatori.

Nicolae CUŞCHEVICI