Supărări? Împăcări?

Deşi toţi liderii AIE declară că nu vor anticipate şi că sunt dispuşi să caute o soluţie de împăcare, disensiunile rămân, tensiunile cresc, “războiul” continuă.

Cine i-ar putea împăca pe Filat, Lupu şi Ghimpu?

Anatol Ţăranu, analist politic

Încercări s-au făcut mai multe, dar părţile îşi menţin, deocamdată, poziţiile. PD şi PL vor un guvern fără Filat, în timp ce PLDM insistă doar pe candidatura acestuia. Din considerente instituţionale, preşedintele Timofti ar fi cel care ar avea un rol important în acest sens. Aşteptăm să vedem ce vor da consultările, dar mă îndoiesc că ponderea preşedintelui ar fi una prea mare. Europa? Europenii pot transmite mesaje, iar mai departe depinde dacă sunt, sau nu, acestea auzite. Rămâne Plahotniuc. El este cel care poate influenţa schimbarea poziţiei lui Lupu şi Ghimpu la negocieri.

Ecaterina Mardarovici, “Clubul Politic al Femeilor 50/50”

Nu-i poate împăca nimeni. Preşedintele Timofti nu are pârghii pentru a-i influenţa, pentru că, vă daţi seama, este ales chiar de ei. Societatea civilă nu este atât de puternică, încât să fie luată în seamă. Îi mai poate tempera strada, dar nu are cine scoate lumea în stradă. Mi-aş dori să existe cineva care să-i poată determina să guverneze până la sfârşitul mandatului, dar nu văd cine. Nu vor anticipate, dar nici nu cred că ei pot să mai rămână împreună. S-a mers prea departe. Pe ei nu-i supără nimic mai mult, decât atacul unuia asupra intereselor celuilalt. În acest caz – mai bine anticipate.

Anatol Plugaru, ex-ministru al Securităţii

Din punct de vedere al interesului nostru general, “drum bun şi cărare bătută”, să cadă toată AIE. Au compromis, inclusiv eurointegrarea, după ce şi-au scos ochii în faţa lumii că sunt mafioţi şi contrabandişti… Dacă nu vor anticipate, PD şi PL trebuie să-l roage pe Filat să revină în AIE, altfel îi “caput” cu banii din exterior… În caz de anticipate, Filat e cel mai favorizat, el e perceput de lume ca o victimă a complotului PD-PCRM. Şi mai e ceva: pe Filat nu-l costă nimic să-l debarce pe Lupu, împreună cu Voronin, comuniştii să preia Parlamentul, iar Filat să fie lăsat să-şi bată capul de guvern.

Ghenadie Vaculovschi, jurist

Greu de spus, cine. Preşedintele nu are destule prerogative. Ar putea să-i preseze cu un candidat propriu la şefia guvernului, dar asta complică lucrurile, pentru că nu are o altă majoritate parlamentară. Societatea civilă? E una partizană şi nu-i capabilă să genereze un curent de opinie care i-ar pune pe cei trei în gardă. Vilniusul? Nu cred că-i interesează. Demiterea lui Lupu de către Filat şi Voronin? Nu dă bine imaginii PLDM. Ar putea s-o facă, mai mult, partenerii noştri occidentali, deoarece s-a investit destul în R. Moldova cu această guvernare şi e păcat ca lucrurile să se termine aici.

Alecu Reniţă, Asociaţia “Primul Parlament”

Împăcarea vine, între oamenii certaţi, din interior. E mai greu să vină cineva din afară, mai ales că ei, şi cu un împăciuitor din afară, nu se vor împăca. Nu vor. Fiecare dintre ei caută acum un pretext, ca să poată da vina pe celălalt sau pe ceilalţi, în cazul în care se ajunge la anticipate. În opinia mea, singurul împăciuitor real, în situaţia care s-a creat, ar putea fi interesul naţional. Dacă ei se ghidează de acest interes naţional, atunci nu au altă soluţie decât de a se împăca, iar dacă nu se vor împăca, atunci lucrurile devin şi mai clare şi concluziile urmează să ni le facem noi – electoratul.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. vera

  EI, numai STIU!

  O minte – curata,
  Cu sufletul crestin
  N-ar accepta vre-o data
  In chinuri sa traim.

  Se cearta, se impaca
  De parc-ar fi copiii,
  Lasand, tara pe seama
  Coruptilor ce-s mii!

  Minciuna i-i distruge,
  Suflet au meschin,
  Cine sa-i impace?
  Ei, mai bine stiu!!

 2. lilica

  intii de toate se stie cà aceste persoane “importante” is la seviciu,deci ei au de muncà bine plàtità si cu posibilitatea de a esi bogati…cum? nu are importantà…ei sint bogati deja(faptele vorbesc de la sine)

  cauza,situatia care le-a dat posibilitate sà fie unde sint este NECESITATEA SOCIETàTII,deci lumea are nevoe de EI

  astai buba…ei au uitat de lume…au uitat pentru ce sint unde sint

  se joacà,se distreazà…isi aratà care ii mai de care in politicà,in pozitie,in opinii

  societatea e debolà,pentru cà conducerea sa ocupat de chestiunile si buzunarul propriu

  esirea din aceastà situatie rusinoasà si infantilà din punctul meu de vedere poate fi in fel urmàtor:::::::sà nu le dee atentie PRESA, deloc…de ignorat PE TOTI POLITICII CARE IS IN CEARTà ca persoane incapabili si iresponsabili, persoane care au uitat pentru ce sint unde sint,au uitat cà numai datorità la lume au pozitia care o au!!!!!

  PE PRIMUL LOC ei pun opinia,fiecare de unde nu ai lua au devenit INDIVIZI
  un personaj public nu poate sà isi permità starea de a fi a unui individ,aceastà stare e un lux contrarà la acea care o au EI

  cu o tara nu conduc inteleptii sau iluminatii ,la guvernare se oferà persoanele care stiu a juca,dar in orice joc SINT REGULE,aceste reguli sint uitate de EI

  POLITICII FàRà ATENTIA PRESEI VOR FI MULT MAI DEBOLI CA SOCIETATEA,presa ii alimenteazà

  importanta,atentia dà fortà

  INCEPEM A VORBI DE POPOR SI NUMAI DESPRE PERSOANE CARE ISI MERITà,gata cu jucàtorii politici buni la nimic

 3. lilica

  “Puterea nu este în Consiliul MUNICIPAL din PALERMO. Puterea nu este în Parlamentul Republicii. PUTEREA este întotdeauna în altă parte. STATUL pentru mine este Constituţia ,dar Constituţia nu mai există”(Leonardo Sciascia)

 4. lilica

  Oamenii originali sint întotdeauna bătaie de cap pentru societate. Nu sunt atât de ușor de manipulat, ei rămân ei înșiși. Ei nu vor să trăiască viața lor în conformitate cu un sistem, ci după îndemnurile viziunii lor.

  În cazul în care o persoană iubește muzica poate fi si un cerșetor, dar va continua să-și trăiască viața ca un muzician. Chiar daca i sa oferit șansa de a deveni prim-ministru, el va trăi ca un cerșetor și va insista cu redarea muzicii lui. Asta este inteligenta, pentru că numai atunci când îți trăiești viața conform luminii tale, în viziunia ta, conform vocii tale interioara, vei primi della viata fericire, mulțumire.(anonim)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *