“Sub acoperirea impunităţii”

Poliţiştii care au aplicat tortura trebuie suspendaţi din funcţie

Încă o persoană se mai află în detenţie după protestele din aprilie 2009. Tânărul este deţinut la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, fiind învinuit de dezordini în masă şi de furtul unui set de pahare. Cazul tânărului a fost făcut public în cadrul prezentării unui nou raport care dezvăluie încălcări flagrante ale drepturilor omului comise de poliţişti în aprilie 2009.

248-politisti«Sub acoperirea impunităţii», raportul lansat la 13 octombrie de Fundaţia Soros Moldova, documentează mărturiile mai multor persoane agresate de către colaboratori ai poliţiei ca urmare a participării lor la protestele din aprilie. «Cei care au aplicat rele tratamente sunt infractori şi trebuie deferiţi justiţiei», a declarat Victor Munteanu, directorul Programului de Drept de la Fundaţia Soros–Moldova.

Potrivit raportului, oamenii legii au bătut şi au supus relelor tratamente cel puţin 300 de protestatari paşnici din numărul total de 700 de persoane reţinute. În cel puţin 112 cazuri, tortura a fost aplicată în incinta comisariatelor de poliţie. «Metodele de tortură au inclus lovituri cu pumnii, picioarele, cu diferite obiecte», a precizat Clarisa Bencomo, expert internaţional în domeniul drepturilor omului şi autorul raportului. Potrivit expertului, deţinuţii au fost forţaţi să se dezbrace şi să facă exerciţii astfel încât organele lor genitale să atingă podeaua murdară. «Poliţia a continuat să bată deţinuţii chiar şi atunci când procurorii şi judecătorii erau prezenţi în comisariate, ceea ce sugerează că poliţiştii au admis că nu vor fi urmăriţi penal pentru aceste acte, fapt care s-a adeverit ulterior», a mai spus Clarisa Bencomo.
Experta consideră că, «în mod normal, în astfel de situaţii, în alte ţări, instituţiile ar da vina una pe cealaltă, încercând să se eschiveze. În R. Moldova au negat complet aplicarea torturii şi au recunoscut existenţa a doar câteva victime», a spus Clarisa Bencomo. Amintim că, în urma protestelor din aprilie 2009, un singur dosar penal a fost trimis în judecată pe motiv de tortură aplicată de oamenii legii.

Raportul «Sub acoperirea impunităţii» conţine şi o serie de recomandări pentru Guvernul R. Moldova, cum ar fi suspendarea imediată din serviciu a oricărui angajat suspectat că ar fi luat parte, a ordonat sau a supravegheat activităţi care au încălcat drepturile omului în legătură cu evenimentele din aprilie. Totodată, ar trebui făcută publică componenţa exactă, responsabilitatea de comandă, numărul şi manevrele tactice ale forţelor poliţieneşti implicate.

Documentul se adresează şi către UE şi SUA. Potrivit raportului, structurile internaţionale ar trebui să explice Guvernului R. Moldova că relaţiile acestor părţi depind de capacitatea autorităţilor de a demonstra angajamentul pentru statul de drept, respectarea drepturilor omului, precum şi pentru alegeri libere şi corecte.

Anastasia NANIPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Silvera

  In primul rand, este necesar sa fie suspendati din functii si trasi la raspundere sefii de politie si SIS, care au autorizat arestarile nelegitime, tortura, cele 3 omoruri, procesele formale de judecata, in incintele comisariatelor. Acum politistii cu grad mic, o sa zica , ca sunt simpli “soldati” si ca legea ii obliga sa execute ordinele superiorilor.

 2. SPQR

  Colaboratorilor organelor afacerilor interne le este interzis prin regulament sa execute ordine ce contravin legii .
  Iar daca observam cu cat exces de zel ele au fost executate, atunci nu mai ramane loc pentru “eu sunt mic nu stiu nimic”.

 3. STEFANITA

  Asa este,nu pot fi justificate de catre reprezentanti ai legii crime sau rele tratamente,motivate prin “ordin superior”.
  Cel care executa astfel de ordine raspunde solidar cu cel care a dat ordinul.
  Din pacate,justitia inca se mai face ca nu stie,protejand autorii crimelor si persecutiilor,devenind prin aceasta partasa …

 4. ludmila

  “Colaboratorilor organelor afacerilor interne le este interzis prin regulament sa execute ordine ce contravin legii” Ma intreb daca acesti colaboratori cunosc legea. Majoritatea celor din fortele politiei sunt cei care au ratat in valorile morale. Nu am deloc incredere in politie. Vom vedea daca Catan va putea sa restabileasca increderea.

 5. judecator

  Societatea trebue sa mai cunoasca ca la indicatiile lui Muruianu si Clima de la Consiliul Superior al Magistraturii, ilegal au fost fondate la 7 aprilie instante extraordinare,(judecator Mihai Drosu, coleg de serviciu multi ani cu V.Gurbulea) care examinau cazurile tinerilor retinuti chiar in incinta locurilor de detentie, ceea ce este o incalcare grava a Constitutiei RM, a legii privind organizarea judecatoreasca si a statutului judecatorului, cit si a Conventiei europene pentru drepturile si libertatile fundamentale (CEDO).

 6. Simona

  Guvernul va desecretiza mai multe hotărâri aprobate de comuniști
  La ultima şedinţă a Guvernului, care a avut loc în zilele de odihnă, premierul Vlad Filat a dat indicaţii în vederea desecretizării unor documente de stat, adoptate de fostul Executiv.

  Ministrul de Stat, Victor Bodiu, va efectua pregătirile necesare pentru demararea activităţii unei Comisii speciale ce se va ocupa de examinarea circumstanţelor în care au fost secretizate mai multe documente de stat.

  Amintim în context că, la 7 octombrie, Cabinetul de miniştri Filat a desecrizat o hotărâre guvernamentală prin care Guvernul Greceanâi a favorizat întreprinderile de stat „Franţeluţa” din Chişinău şi Combinatul de panificaţie din Bălţi. Acestor întreprinderi le-a fost acordat un lot de nouă mii de tone de grâu pentru a putea menţine preţurile la pâine pe motive electorale.

  În 2007, Guvernul Tarlev ar fi secretizat patru hotărâri, iar anul trecut Guvernul Greceanâi a procedat la fel cu cel puţin cinci hotărâri ce ţin de repartizarea banilor din Fondul de rezervă al Guvernului. (DECA-press)

 7. STEFANITA

  Încep negocierile între Chișinău și București privind privind micul trafic de frontieră, consulatele României în Republica Moldova și consulatul Republicii Moldova la Iași

  În ședința de azi, Guvernul Republicii Moldova a decis să răspundă invitației Guvernului României de inițiere a negocierilor asupra proiectului Convenţiei privind micul trafic de frontieră între Republica Mooldova și România.

  Guvernarea comunistă a respins oferta respectivă, condiționând semnarea Convenției privind micul trafic de fronieră cu semnarea tratatului de bază și a acordului privind frontiera de stat.

  După semnarea Convenției, cetățenii moldoveni care locuiesc în raioanele situate la frontieră vor primi permise de trecere a frontierei pe perioada unui an. Premierul Filat a cerut ca ministerul de Externe să negocieze un termen de valabilitate a permisului mai mare de un an.

  În cadrul negocierilor dintre Chișinău și București va fi abordată și chestiunea deschiderii consulatelor României pe teritoriul Republicii Moldova și a consulatului Republicii Molodova la Iași.(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *