Principală  —  Ediţia PRINT  —  Stop Fals!   —   Vizita eșuată a lui Rogozin…

Vizita eșuată a lui Rogozin la Chișinău – în pagini de presă

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, urma să ajungă vineri, 28 iulie, la Chişinău, cu ocazia festivităţilor din regiunea transnistreană, dedicate celor 25 de ani de la lansarea misiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Deşi autorităţile de la Chişinău i-au recomandat să anuleze vizita, Rogozin nu a ţinut cont de rocomandare. Într-un final, planul său a eşuat, întrucât avionul la bordul căruia se afla, a fost redirecţionat de către autorităţile române către Minsk, fiindu-i interzisă traversarea spaţiului aerian românesc. Vizita eşuată a lui Rogozin în R. Moldova a servit drept motiv pentru speculaţii şi interpretări în presa rusă din R. Moldova, controlată de Kremlin.

La Aeroportul Chişinău Rogozin urma să fie întâmpinat de un grup de combatanţi care au luptat în războiul de pe Nistru, care au decis să protesteze împotriva vizitei vicepremierului rus la Chişinău. Pe portalul de ştiri kp.md (Komsomolskaya Pravda v Moldove), la rubrica „politic”, au apărut mai multe ştiri în care sunt vizaţi cei care au luptat pentru independenţa R. Moldova. În una din ştiri, autorul îi ironizează, luându-i în derâdere: „dacă ar fi luptat cu aceeaşi furie şi în lupta din ’92, nu ştiu dacă astăzi ar fi existat Transnistria ca stat separat, fie chiar şi nerecunoscut. Un bun prieten mi-a povestit cum luptau ei. Băuţi, la punctele de control împuşcau în sticle (de bere, desigur!). Parcă nimereau, dar nu întotdeauna, bineînţeles…”. Amintim că textul dat a apărut ca ştire, la rubrica politic.

O analiză a celor întâmplate cu Rogozin, intitulată „Interzicerea survolului lui Rogozin – ilegalitate şi <<muuuult #cretinism>>”, a apărut şi pe sputnik.md. În material, autorul condamnă acţiunile autorităţilor române şi susţine că sunt „o aberaţie”. Titlul analizei de pe sputnik.md este de fapt un citat din postarea unui jurnalist român de pe o reţea de socializare.

Igor Dodon i-a sărit în apărare vicepremierului rus, acuzând autorităţile de la Chişinău de acţiuni „rusofobe”, menite să distrugă relaţiiile moldo-ruse.

În acelaşi timp, Rogozin, probabil fiind supărat din cauza celor întâmplate, a declarat pentru un post TV din Federaţia Rusă că „cetăţenii R. Moldova sunt nişte ţigani”. Mai exact, vicepremierul s-a referit la o delegaţie guvernamentală care s-a aflat în vizită la Moscova, acum jumătate de an. „Cum să vă spun, un fel de ţigăneală, vă spun deschis. Şi au cerşit pentru ei tot felul de fleacuri: şi despre tranzitul mijloacelor de transport, în ceea ce ţine de livrarea merelor şi vinurilor, în problema migraţiei. Au încercat să obţină acordul nostru. Şi, evident că noi, ca oameni nobili, nu vrem ca acest lucru să afecteze interesele oamenilor simpli din Moldova. Le-am mers în întâmpinare. Iar când a venit timpul să fie rezolvate unele probleme principiale cu Guvernul Moldovei, s-au ascuns prin găuri, ca şoarecii”, a declarat Rogozin.
Amintim că Rogozin a publicat şi o postare pe Twitter, în care a scris: „Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!”. Ulterior însă, acesta a şters postarea.

Konstantin von Eggert, analist politic la TV Rain, considerată singura televiziune independentă din Federaţia Rusă, şi fost şef al biroului BBC de la Moscova, tot el şi fost coleg de universitate cu Rogozin, a acordat un interviu pentru DIGI24 (România). Fiind întrebat de reporter dacă ameninţările lui Rogozin la adresa României, deloc diplomatice, ar trebui luate în serios, Eggert a declarat:

„Cred că ameninţările în sine nu ar trebui luate foarte în serios, pentru că Rogozin nu le poate spune lui Vladimir Putin, Serghei Lavrov (ministrul rus de Externe, n.r.) ori altor decidenţi din Kremlin ce ar trebui să facă în privinţa României. Nu-i poate forţa să pedepsească România. Dar interesant e că, dacă Putin decide că e în interesul lui să-i amintească României că Rusia e cu ochii pe ea, atunci ar putea fi consecinţe. Nu dintre cele extrem de grave, desigur. Dar poate recurge la reţinerea la graniţă a unui diplomat român, poate decide deschiderea corespondenţei diplomatice româneşti, interdicţie de intrare în Rusia a unui parlamentar român, asta în cazul în care vrea vreunul să vină în Rusia”.