Principală  —  Ediţia PRINT  —  Stop Fals!   —   Dodon interzice militarilor să participe…

Dodon interzice militarilor să participe la un exerciţiu în Ucraina

Expert, despre argumentele lui Dodon: Se operează cu aceleaşi clişee, folosite încă pe timpul URSS

La începutul lunii septembrie, curent, Guvernul a aprobat o Hotărâre privind participarea a 57 de militari moldoveni la exerciţii militare în Ucraina. Ulterior, Igor Dodon a suspendat această decizie şi a interzis militarilor să meargă în Ucraina. Dodon a argumentat asta prin faptul că Guvernul ar fi încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, menţionând că „militarii moldoveni nu trebuie să participe la exerciţiile militare desfăşurate sub egida unui sau altui bloc militar”. Totuşi, atât ex-miniştri ai Apărării, cât şi experţi în securitate spun că aceste acţiuni nu afectează în niciun fel neutralitatea R. Moldova, iar neparticiparea militarilor moldoveni la aceste exerciţii este mai degrabă în defavoarea statului.

Pe 6 septembrie, preşedintele Igor Dodon anunţa despre decizia de a suspenda Hotărârea Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la exerciţii militare în Ucraina.

„Constat că Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, art.33, al.3, care prevede că „Participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate”. (…) R. Moldova este un stat neutru conform Constituţiei, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exerciţiile militare desfăşurate sub egida unui sau altui bloc militar”, spunea Igor Dodon.

Tot atunci, Dodon menţiona că forţele armate, inclusiv Ministerul Apărării, s-ar afla într-o stare deplorabilă „din cauza guvernărilor eurounioniste” şi că aceste structuri ar trebui reformate integral. În acelaşi context, şeful statului a ameninţat că cei care ar fi adus instituţiile într-o asemenea stare vor fi traşi la răspundere, inclusiv penală.

Speculaţii şi clişee folosite încă pe timpul URSS

„Vedem cum Guvernul încearcă să facă uz de diverse şiretlicuri juridice pentru a implica moldovenii în exerciţii militare ale NATO şi este evident că prim-ministrul profită de iresponsabilitatea unor conducători ai Armatei, infiltraţi de liberalii unionişti, antistatalişti şi antineutralitate. Este simptomatic faptul că foştii miniştri ai Apărării, propuşi cândva de PL şi PLDM, au creat front comun cu actualul Guvern. Ei pledează deschis pentru aderarea la NATO şi pentru renunţarea la statutul de neutralitate al R.Moldova. Retorica lor este coordonată din acelaşi centru militar aflat departe de hotarele ţării noastre”, adăuga Igor Dodon.

Pe de altă parte, expertul de la Institutul de Politici Publice, Iurie Pântea, spune că afirmaţiile lui Igor Dodon în legătură NATO şi ameninţarea neutralităţii R. Moldova prin participarea la aceste exerciţii militare nu sunt altceva decât speculaţii şi clişee, folosite încă pe timpul URSS. „Speculaţiile în legătură cu NATO nu sunt nimic mai mult decât speculaţii, eu nu prea văd în ele ceva care necesită argumente. Aici tot se operează cu aceleaşi clişee care au fost folosite de Uniunea Sovietică, fără niciun fel de schimbare, analiză sau verificare, fără a ateriza pe nişte argumente care ţin. S-au preluat aceleaşi clişee legate de faptul că NATO este ceva militarist-o împotriva tuturor şi ele sunt tot aşa folosite, cu gândul că acei oameni care credeau cândva în asemenea declaraţii vor crede şi acum. Noi din 1994 suntem într-un parteneriat cu NATO şi, în toţi aceşti ani, noi nu am primit de la NATO niciun fel de părţi negative sau presiuni, unicul lucru pe care l-am primit de la aceste state (membre, n.r.) este sprijinul şi suportul pentru securitatea naţională”, comentează Pântea.

Sursele media care aparţin persoanelor din anturajul lui Igor Dodon au titrat doar despre decizia lui Dodon, menţionând că „Preşedintele a interzis militarilor moldoveni să participe la exerciţiile din Ucraina”, fără a preciza detalii legate de relevanţa acestui exerciţiu. NTV a venit cu o ştire preluată de pe pagina bloknot-moldova.md care spune că „participarea militarilor moldoveni la exerciţiile NATO în Ucraina a indignat Uniunea Ofiţerilor din R. Moldova (Союз Офицеров Республики Молдова)”. Ştirea subliniază că ofiţerii ar fi de părere că „aceste acţiuni ale militarilor reprezintă un pericol pentru securitatea naţională”. O ştire cu acelaşi subiect a apărut şi pe pagina aif.md. Site-ul prorus sputnik.md a notat, citându-l pe Dodon, că „interesul guvernării este să facă pe plac SUA şi NATO. În ultima vreme urmărim mai multe acţiuni îndreptate contra Rusiei şi în favoarea Vestului”.

Exerciţiul nu afectează neutralitatea R. Moldova

Ex-ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, spune că tentativele lui Igor Dodon de a interzice participarea la exerciţiile militare din Ucraina sunt în afara legii. „Consider această acţiune a dlui Dodon în afara actului de legalitate, din considerentul că planurile de participare a R. Moldova nu sunt pur şi simplu nişte intenţii ale Ministerului Apărării, acestea sunt formulate în cadrul legii, în cadrul multiplelor angajamente. Acest exerciţiu nu afectează neutralitatea R. Moldova, toate ţările cu statut de neutralitate participă la el”, a precizat Cibotaru.

Totodată, alt ex-ministru al Apărării, Anatol Şalaru, consideră că acţiunile lui Igor Dodon sunt executate în beneficiul Federaţiei Ruse şi nu al R. Moldova. „Igor Dodon continuă să execute sarcinile primite din Federația Rusă, aducând Armata Naţională în stadiul de a nu putea să-şi îndeplinească sarcina de apărare a ţării. Oprirea militarilor de la exerciţiile externe este de natură să afecteze atât pregătirile de luptă ale Armatei Naţionale, cât şi relațiile externe ale R. Moldova. Este foarte bine că premierul Filip a luat decizia de a trimite soldaţii în aplicaţiile din Ucraina. Îi recomand premierului Filip ca în situaţia în care Igor Dodon va continua să respingă propunerile de ministru al Apărării să îşi asume conducerea interimară a Ministerului Apărării”, a comentat Şalaru.

Ministerul Apărării precizează că în cadrul stagiului „Rapid Trident 2017”, militari din 14 ţări vor lucra în comun la misiuni practice la punctele de comandă şi control, la misiuni de escortare a convoiului, de realizare a cordonului, operaţiuni de patrulare, dar şi de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate şi proceduri de evacuare medicală. La „Rapid Trident 2017” participă circa 1.800 de militari din 14 ţări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, R. Moldova, Norvegia, Polonia, România, Turcia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Statele Unite ale Americii.