“Sperăm ca în aprilie sau mai 2014, Acordul de Asociere dintre R. Moldova şi UE să fie semnat”

439-mignonJean-Claude Mignon, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a efectuat o vizită de lucru în R. Moldova în perioada 17—19 septembrie 2013. Acesta a avut întrevederi cu Igor Corman, preşedintele Parlamentului, cu şeful statului, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă, dar şi cu alţi oficiali. Joi, Mignon a ajuns şi la Tiraspol.

Miercuri, 18 septembrie, Mignon s-a întâlnit cu deputaţii membri ai delegatiei parlamentare la APCE, condusă de vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, dar şi cu reprezentanţii fracţiunilor parlamentare.

În cadrul întrevederii cu Igor Corman, cei doi oficiali au abordat subiecte referitoare la agenda europeană a R. Moldova, perspectivele Summitului de la Vilnius, din noiembrie, curent, cooperarea cu Consiliul Europei şi APCE, dar şi evoluţiile înregistrate în soluţionarea conflictului transnistrean.

Preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon, a declarat că APCE şi CoE susţin plenar demersurile R. Moldova de integrare europeană şi de semnare a Acordului de Asociere R. Moldova-UE. “Summitul de la Vilnius e foarte important pentru R. Moldova, dar şi pentru ţările din regiune în ansamblu. Sperăm să fie găsită o soluţie rapidă în privinţa liberalizării regimului de vize”, a subliniat preşedintele APCE.

Potrivit lui Mignon, Comisia de monitorizare a CoE elaborează un raport de progres care vizează R. Moldova. Acesta urmează a fi dezbătut în cadrul APCE, la început de octombrie. Preşedintele APCE a precizat că o bună parte din angajamentele R. Moldova faţă de CoE au fost îndeplinite.

Miercuri seara, în cadrul unei conferinţe de presă, Mignon a vorbit despre vizita sa în R. Moldova. Acesta a precizat că speră ca Acordul de Asociere dintre R. Moldova şi UE va fi parafat la Vilnius, iar în aprilie sau mai 2014 acesta să fie semnat.

“Am luat prânzul cu preşedintele Timofti, m-am întâlnit cu dl Carpov, cu dl Lupu. Toţi au spus că trebuie să avansăm pe calea integrării europene. Singurii care păstrează un fel de status quo sunt cei din PCRM. Nu pot spune că reprezentanţii opoziţiei sunt apărători înflăcăraţi ai vectorului european. E dreptul lor, dar şi al meu să am o părere diferită”, a punctat Mignon, recunoscând că a fost frapat de tinereţea politicienilor din R. Moldova “care e sinonimă cu dinamismul. Am fost surprins de competenţa lor politică”, a spus acesta.

“Nu am decât regrete faţă de decizia Rusiei cu privire la vinuri. De pe poziţia mea de francez, vreau să vă spun că francezii apreciază vinul moldovenesc”, a declarat preşedintele APCE care spune că are şi un regret legat de R. Moldova. “Regret că nu am reuşit să reunim la o masă de lucru deputaţii din Parlamentul R. Moldova cu aleşii din regiunea transnitreană. Sper să facem asta până la urmă”, a mai spus Mignon.

Miercuri seara, acesta s-a mai întâlnit şi cu Igor Dodon, liderul Socialiştilor, dar şi cu premierul Iurie Leancă. Oficialul european a declarat că joi, 19 septembrie, se va afla la Tiraspol, unde, de la 11.00, se va întâlni cu liderul separatist, Evgheni Şevciuk. Mignon a precizat că R. Moldova este o ţară integră şi aşa trebuie să rămână, subliniind şi faptul că zona transnistreană e doar o regiune a R. Moldova. “Sperăm că şi cei din regiune să aibă beneficii de pe urma semnării Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi UE”, a conchis Mignon.

V.M.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. victor

  eu cred ca la asta spera intreaga populatie a Rep. Moldova, avem lideri buni, ca Corman, avem popor muncitor, putem rupe si ajunge in UE

 2. Mihai

  Dupa titlul D-stra reiese ca ca la Vilnius nu v-a fi semnat nimic? Credeam ca Acordul de Asociere va fi semnat deja in noiembrie la Vilnius, iar apoi Acordul de Liberizare a vizelor. Insa D-stra spuneti alte lucruri. Ori sunteti analfabeti, ori provacatori, ori nu stiti despre ce este vorba!!!

 3. Vera

  Pentru Mihai!
  In noiembrie la Vilnius va fi parafat Acordul de Asociere. Acordul mai intii se PARAFEAZA, apoi se SEMNEAZA. Cam te grabesti sa numesti pe cineva “analfabet”, “provocator” s.a.m.d.

 4. nicolaie

  Odata ce avem o guvernare cu adevarat democrata in frunte cu specialistii si diplomatii din PD cred ca toate aceste planuri se vor realiza cu succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *