Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Vom vedea sau nu…

[sondaj] Vom vedea sau nu raportul Kroll-2?

Raportul Kroll-2 rămâne sub sechestru. La două săptămâni de la intrarea (7 martie 2018) în posesia Băncii Naționale a Moldovei (BNM), acesta a fost transmis Procuraturii Anticorupție. La toate solicitările partidelor politice și ONG-urilor ca Raportul să fie făcut public, BNM a răspuns cu refuz, motiv din care „Partidul Nostru” a acționat Banca Națională în judecată, cerând instanței s-o oblige să dea publicității Raportul.

Va da BNM înapoi? Va fi publicat Kroll-2?

Fiodor Ghelici, Asociația „Moldova Mea”

Glumiți? Kroll-2 este un fel de joc de-a ascunselea. Și va fi, cel puțin, atât cât vor mai fi la putere sau vor avea relații cu puterea cei care au fost implicați în furtul miliardului. Nu vom ști nimic mai mult decât am știut. Poate în anumite circumstanțe va mai putea transpare vreun nume din cei vizați în Raport, dar nu și rechinii acestui jaf. Raportul Kroll a fost comandat nu pentru noi, furații, ci pentru cei care ne-au furat, ca să știe ce să facă și cum să facă ca să șteargă mai bine urmele hoției. Faptul că Raportul a fost transmis Procuraturii Anticorupție nu rezolvă nimic. Procuratura e cu ei. Parcă Procuratura nu știe ce a fost și cum a fost? Știe și a știut înainte de Kroll. Pur și simplu trag de timp. Nu va schimba nimic nici adresarea în judecată din partea Partidului Nostru. Cine să judece? La noi instanțele acționează la comandă. Raportu-i la zăvor. În furtul miliardului este implicată prea multă lume și prea mulți cu funcții mari. Iar „micii” care ar putea vorbi, vor tăcea, altfel – ar putea fi lichidați. Toată speranța e la partenerii externi.

Valentin Dolganiuc, analist politic

Atât timp cât vom avea acest regim oligarhic la guvernare, Raportul va rămâne unde este, deși în toate declarațiile vizavi de furtul miliardului, guvernarea s-a obligat să găsească făptașii, să restituie banii și să-i pună la pușcărie pe cei care au furat. Și ce avem?. Avem investigația, cu nume, scheme etc., dar nu avem acces la ele. Nu va face Procuratura Anticorupție nimic, așa cum nu a făcut și nu au făcut nici CNA, Procuratura Generală, SIS… Pentru că sunt sub „stăpân”. În ceea ce ține de judecată. Depinde. Dacă e o acțiune sinceră din partea „Partidului Nostru” e una, dacă e vorba de PR politic, e altceva. Dar și aici, puțin probabil să existe vreo decizie. Vor spune că nu e în competența lor să oblige BNM, din momentul în care BNM are obligații față de Kroll să nu facă publice rezultatele investigației fără voia lor. E un cerc vicios, care le convine și cu care se acoperă. Vinovații sunt la guvernare și până nu cade această guvernare toate vor rămâne pe vechi.

Grigore Plămădeală, artist plastic

Să fim serioși. Parcă după ce s-a furat miliardul, nu mai suntem furați? Suntem. La tot pasul. Din orice: din pensii, tarife, prețuri, servicii, medicamente… Toate au devenit businessul lor. Cu miliardul furat trebuia să mergem până la capăt în 2016, când lumea a ieșit la proteste. Dar nu a existat un lider. Și de acum încolo, tot în stradă va trebui rezolvată problema. Altă ieșire nu-i. Procuraturile, judecătoriile servesc interesele lor, nu pe ale noastre. Chiar credeți că se va găsi judecătorul care să oblige BNM să publice Raportul? Nu Banca decide. Banca execută comenzi. Așa a fost când s-a furat, asa e și acum. Aveam speranța că măcar partenerii externi, americanii, îi vor constrânge cumva să vedem ce e cu Raportul. Dar și aici s-a întâmplat ceva. Rămâne strada.

Natalia Moloșag, avocată

Noi cu toții vrem că știm – și cât mai repede, unde-i miliardul, făptașii să fie judecați, banii recuperați, dar există anumite proceduri legale, care trebuie respectate. Refuzul Băncii Naționale de a face public Raportul este unul motivat. Raportul conține mai multe informații și nume care pot deveni obiectul unei anchete penale, dar care nu pot fi divulgate decât după încheierea anchetei. Și cei de la PN nu cred că nu au știut asta, pur și simplu, bravează în fața presei. Informațiile care se conțin în Raport sunt probe foarte valoroase, care pot da start unei anchete ample la nivel național, însă de ele trebuie să se ocupe ancheta. Altfel, ele nu sunt decât acuzații verbale. BNM a procedat corect că a transmis Raportul Procuraturii Anticorupție. Ea va trebui să se ocupe de caz. Să vedem ce va urma.