Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Vilnius şi atitudinea Rusiei…

[sondaj] Vilnius şi atitudinea Rusiei în problema transnistreană

După Summitul de la Vilnius, potrivit preşedintelui Nicolae Timofti, „atitudinea Rusiei în problema transnistreană se va schimba”.
Cât de posibil, cât de real este acest lucru?

Veaceslav-UntilaVeaceslav Untilă, vicepreşedinte al Partidului Liberal

E greu de spus ce a avut în vedere preşedintele Timofti, cert este că schimbări în ceea ce ţine de problema transnistreană se impun, şi aici nu e vorba doar de schimbări din partea Rusiei. Am menţionat în repetate rânduri că, pentru soluţionarea cu succes a diferendului transnistrean, este necesar să fie revizuit în primul rând formatul de negocieri – Rusia urmează a fi recunoscută parte în conflict, statutul UE şi al SUA trebuie schimbat din observatori în participanţi cu drepturi depline, de asemenea, fiind binevenită şi atribuirea unui statut similar României. E necesar de schimbat şi actualul format al forţelor de pacificare, dar şi multe alte lucruri. Fără îndoială, avem nevoie de schimbări şi această idee ar trebui promovată insistent inclusiv de către primele persoane în stat.

nicolencoOlga Nicolenco, expertă în ştiinţe politice

Cred în astfel de afirmaţii doar atunci când ele se bazează pe argumente. Ultimele, la rândul lor, fiind urmate de acţiuni. Preşedinte Timofti este încrezător că Ucraina, în raport cu Rusia, „îi va obliga moral şi legal pe cei de la Tiraspol să respecte anumite reguli impuse de UE”. Cred, însă, că mai benefică ar fi o conjugare a eforturilor noastre comune, politice, vamale, diplomatice, cu Ucraina. Cât despre Rusia, nu cred că, în timpul apropiat, vom fi martorii unei metamorfoze valoroase a acesteia. Încerc să-mi amintesc vreo faptă, realizată de Rusia în ultimii 20 de ani, care să fi avut o tentă pozitivă, dar nu reuşesc. Hărţuirea militară a Moldovei, hărţuirea termo-energetică a partenerilor europeni, hărţuirea democraţiei şi a propriilor cetăţeni… Cine să o mai creadă?

Roman-MihaiesRoman Mihăeş, analist politic

E posibil ca atitudinea Rusiei să se schimbe în sensul în care să fie folosite măsuri noi de presiune asupra conducerii R. Moldova ca aceasta să renunţe, până la urmă, la cursul de integrare europeană. Tocmai în acest context am putea să ne aşteptăm la anumite provocări din partea separatiştilor transnistreni. Administraţia separatistă, cu siguranţă, va fi folosită şi în continuare pentru a încerca torpilarea cursului proeuropean al R. Moldova. Nu cred că putem aştepta schimbări în bine, din partea Federaţiei Ruse, după Summitul de la Vilnius. De altfel, direct şi indirect, Moscova i-a dat de înţeles Chişinăului că ar trebui să accepte o singură direcţie – spre Est, dacă aspiră la accesul produselor moldoveneşti pe piaţa Rusiei, dar şi în contextul securităţii muncitorilor migranţi.

Veaceslav Berbeca, expert IDIS Viitorul

Atitudinea Rusiei faţă de problema transnistreană nu se va schimba, deoarece această situaţie, a conflictului îngheţat, convine intereselor Moscovei. Conflictul transnistrean este un instrument al Federaţiei Ruse de a exercita presiune, de a influenţa politica externă a R. Moldova, dar şi procesele politice interne. Soluţia Moscovei pentru conflictul transnistrean a fost Memorandumul Kozak, care este inacceptabil în contextul intereselor R. Moldova. Cu alte cuvinte, atitudinea Rusiei faţă de conflict se raportează în continuare la principiile formulate anterior prin Memorandumul Kozak. Moscova va folosi şi în continuare regimul din stânga Nistrului în interesele sale, de aceea nu putem spera că lucrurile se vor schimba în bine nici până, nici după Summitul de la Vilnius.

Vitalia-PavlicencoVitalia Pavlicenco, preşedintă PNL

Atitudinea Rusiei faţă de R. Moldova în problema transnistreană se poate modifica doar în mai rău, împotriva interesului nostru major de unitate naţională românească. Asta ar putea să nu se întâmple, însă, dacă Chişinăul va renunţa la integrarea europeană şi euroatlantică, la aspiraţia de identitate românească şi la Unirea cu România, despre care ruşii şi comuniştii vorbesc tot mai des în ultimul timp. Dar, orice greutăţi ne călesc. Actualii guvernanţi nu se mai pot ascunde după deget şi echipa de la conducere a Rezidentului Moscovei la Chişinău, Piotr Lucinschi, a ajuns în capcană. Europa vrea să vadă dacă ei doar vorbesc ori se şi doresc în UE. Dacă se şi doresc, trebuie să reziste, cu ajutorul Vestului, în faţa presiunilor Moscovei.

zp8497586rq