[sondaj] Va fi Plahotniuc extrădat? Va face puşcărie?

Luni, 22 iulie, ministrul de Interne, Andrei Năstase, a solicitat Procuraturii Generale eliberarea mandatului de arest pe numele ex-liderului PDM, Vlad Plahotniuc şi anunţarea acestuia în căutare internaţională pentru spălare de bani şi uzurpare a puterii în stat. Cu o săptămână mai devreme, aceeași solicitare venea şi din partea PL şi a premierului Maia Sandu. „După ce va fi dat în urmărire, colegii mei vor duce la îndeplinire mandatul de aducere a lui Plahotniuc în faţa justiţiei… El nici nu bănuiește cât de repede se va întâmpla acest lucru”, declara Năstase.

Ion Costaş, ex-ministru al Apărării

E posibil. Plahotniuc – şi acest lucru îl ştiu cei care trebuie să ştie, este undeva în America. Va fi sau nu exrădat? Depinde. Să ne amintim ce declara ambasadorul SUA la Chişinău, când a fost întrebat, dacă Plahotniuc are protecţie americană. Răspunsul a fost: America nu are nici o obligație faţă de Vlad Plahotniuc şi dacă vor exista demersuri oficiale din partea R. Moldova şi Guvernul SUA va constata că există probe că e vinovat, e posibil să fie extrădat. Dar ce, probe nu-s? Cu duiumul. Vagoane. Numai să se vrea. Eu cred că atâta rău, atâta ură a adunat acest Plahotniuc împotriva sa şi a echipei sale, că nu are cum se salva. Cred că Parlamentul îi va ridica imunitatea şi lui, şi lui Şor, chiar dacă unii socialişti se vor eschiva, fiind implicați şi ei în furtul miliardiului… Mai departe contează ce va face Guvernul, SIS, Internele…

Valentina Sturza, Asociaţia Foştilor Deportaţi

După câte a făcut, trebuie arestat şi judecat. Şi Plahotniuc, şi Şor. Şi nu doar ei. Toată lumea stă acum cu gura pe Plahotniuc şi Şor. Dar ceilalţi, ce facem cu ei? Dacă am zis să facem curăţenie generală, să fie curățenie generală, că tare s-a mai înmulțit hoția. În R. Moldova, s-a furat şi până la ei, dar ceea ce au făcut ei, întrece orice măsură. Bandiţi adevăraţi. Pentru deportaţi, ca să le compenseze averile sau să le dea nişte indemnizaţii, nu au de unde. Pentru pensii, salarii, pentru alte nevoi sociale, nu au bani, dar de furat fură cu miliardele. Trebuie aduşi în Moldova şi judecaţi. Nu au nici o scuză. Au ştiut ce fac, să și plătească. Eu i-ași judeca în ședințe publice de judecată, cu transmisiuni în toată republica. Să fie de învățătură şi pentru alţii. Dar vor fi prinși şi judecaţi, nu ştiu. Nu trebuia să li se dea voie să plece. Acum, probabil, va fi mai greu să-i readucă. Lucrurile trebuiesc grăbite.

Sergiu Musteaţă, istoric

Aşteptările oamenilor sunt mari. Este o problemă pe cât de importantă pentru societate, pe atât de complicată. Procuratura, demult, trebuia să intervină. Inacțiunea ei dă de bănuit, mai ales, că există suficiente bănuieli sau, şi mai mult, probe. La noi s-au dat jos guverne, s-au îngrădit drepturi fundamentale doar pentru suspiciuni, dar aici s-a mers atât de departe. Faptul că guvernarea actuală a preluat inițiativa, e bine, ar trebui doar dusă la capăt. Nu cred că aceste solicitări, indiferent că vin de la PL, de la Maia Sandu sau de la Andrei Năstase, ar fi o chestie de piar politic, deşi acolo unde există probleme serioase pentru societate, există şi interes politic. Nu prea cred că cineva vrea să culeagă dividente de pe urma unei astfel de probleme. Ar fi cel puţin neserios.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar

Orice declaraţie oficială, indiferent cine o face, privind arestarea şi extrădarea, fie a lui Plahotniuc, fie a lui Şor, rămâne pură declarație, dacă nu întrunește anumite proceduri speciale. Prima: contra persoanei, în ţara de origine, trebuie să fie pornit dosar penal, care prevede o pedeapsă penală, pe un termen nu mai mic de 3 ani. Doi: acest dosar trebuie să ajungă la Interpol. Abia după asta, cei de acolo analizează, dacă există sau nu temeiuri ca persoana să fie dată în urmărire internațională. Mai depinde şi în ce ţară se află cei doi şi ce statut au: de refugiat, cetățean etc… Şi încă: persoana poate fi extrădată, dacă între R. Moldova şi ţara în care se află, există un acord de cooperare în materie penală, care prevede şi angajamentul celor două state de extrădare a cetățenilor săi. Şi Plahotniuc, şi Şor cunosc foarte bine acest lucru. Şor este în Israel, are cetățenia Israelului, iar Israelul nu își extrădează propriii cetățeni… De ce spun toate astea? Ca să ne dăm seama că chestia nu e simplă şi Şor, şi Plahotniuc s-ar putea să ajungă în pușcărie, dar s-ar putea şi să nu ajungă.

Pentru conformitate, P.G.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *