[sondaj] Unul din doi

Trei partide de dreapta şi centru-dreapta, PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate), „DA” (Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr) şi PLDM (Partidul Liberal Democrat din Moldova), au anunţat public că vor merge la prezidenţialele din 30 octombrie cu un singur candidat. Potrivit unei declaraţii comune, făcută luni, alegerea se va face între Maia Sandu şi Andrei Năstase.

3 partide, un singur candidat: Şanse şi neşanse

Arcadie-SuceveanuArcadie Suceveanu, Uniunea Scriitorilor, președinte

„3 partide, un singur candidat” nu e rău. Ba e mult mai bine, decât dacă fiecare din cei 3 ar merge cu propriul candidat. Acuma trebuie să vedem ce va urma pe stânga politică. Șansele dreptei le vom putea aprecia în funcţie de cum se vor organiza „trupele” pe centru-stânga, dar şi după scenariile care urmează să fie puse în joc de către partidele de la guvernare. În septembrie lucrurile vor arăta mult mai clar. Din păcate, ar trebui să ne așteptăm că se vor face tot felul de încercări pentru a-i certa pe Năstase cu Sandu. Mecanismele de compromitere deja funcționează. Şi prioritatea va fi de partea acelui candidat, care va avea mai multe şanse să nu fie compromis.

553-ion-dolganiucIon Dolganiuc, primar de Colibaşi, Cahul

La țară, și la Colibaşi la fel, lumea – dacă vreți să mă credeți, e cu gândul acum oriunde, numai nu la alegeri. Toţi sunt pe câmp. Ţăranul, de când e el, de la câmp se hrănește, nu din politică. Despre alegeri vom discuta ceva mai târziu, dar dacă vreţi să ştiţi părerea mea, logic ar fi ca toate partidele care se consideră (nu doar se declară) pro-europene să susţină ideea unui singur candidat.

Alecu-RenitaAlecu Reniță, Asociația Primul Parlament

Cetățenii nu au avut, de la Snegur încoace, un președinte al lor. Dacă toate formațiunile de dreapta ar putea să se organizeze pe o platformă comună cu un singur candidat, iar acest candidat să fie Maia Sandu, șansele ar fi mult mai mari pentru M. Sandu, decât dacă ar candida de una singură… Această încercare de unificare a dreptei e un mare test pentru cei care vor, într-o perspectivă imediată, să-și asume actul guvernării. Dar lucrurile nu trebuie lăsate doar pe seama celor 3. Partidele parlamentare de centru-dreapta, partidele neparlamentare de centru-dreapta și societatea civilă trebuie să constituie această platformă comună, ca să nu ajungem în turul doi cu 2 candidați ai stângii.

Ion-NegreiIon Negrei, istoric

Acordul celor 3 e mai degrabă un exercițiu electoral decât o acțiune cu efect practic. Efortul lor e lăudabil, că încearcă să distrugă șandramaua asta de la guvernare, însă două din cele 3 partidele, care au intrat în acest mariaj electoral sunt cu o pondere nesemnificativă în viața publică, iar cel de-al treilea, PLDM, este în criză de imagine. Nici axa guvernamentală nu este într-o situație mai bună. E la pământ. Nu degeaba se vehiculează varianta renunțării la alegerea directă a președintelui în favoarea alegerii lui în parlament. Confuziile sunt foarte mari. Riscul că ne-am putea pomeni cu un vid de putere, care ar conduce la falimentarea R. Moldova ca stat, sunt și mai mari. Electoratul devine tot mai sceptic, nu are o claritate pentru aceste alegeri, și nici forțele politice, nu toate, înțeleg riscurile. Interesele în zona politicului sunt atât de fracționate, încât e imposibil să prognozezi ceva.

579-sondaj-veronica-abramciucVeronica Abramciuk, Fondul „Alternativa”, expert politic

Înțelegerea celor 3 nu a fost ușoară, știind că ambițiile prezidențiale sunt ambiții mari. Dar este o decizie corectă, pentru că în mod separat niciunul nu ar ajunge în turul doi. S-ar putea ca „celor 3” să li se alăture și partide mai mici, dar ponderea lor nu va fi semnificativă. Urmează să vedem cine va fi candidatul, iar dacă ținem cont că „artileria electorală grea” a fost focusată pe Năstase, șansele sunt de partea Maiei Sandu. Există pericolul ca Alianța să fie aruncată în aer? Da. Când Usatîi, Dodon și Năstase amenință cu proteste comune de stradă, jocul este pentru Dodon. Dacă Alianța va rezista, șansele partidei pro-europene se vor egala cu cele ale stângii pro-ruse. În caz contrar, dreapta s-ar putea să eșueze.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. slava

  N-au sanse. Unul este un magar corupt. Alta este catea care prin tacerea sa devine complicele lui Filat la furtul miliardului. Cetatenii o sa o sanctioneze grav la alegeri.

 2. alex kooper

  Si va esua calea acestor 3 partide care vor u candidat comun, si mai ales ca cel care vroia tare poae si vrea Andrusa Nastase care a fost gasit cu milioanele de lei pe contul mamei sale , acum nu pre cred sa fie increzut ca lumea il mai crede.

 3. Dracon

  Eu inca nu-s sigur ca o sa mearga treaba asta, oare nu este posibil ca Andrei Nastase si Maia Sandu sa doreasca ambii sa fie “candidatul unic”? Eu cred ca nu o sa cedeze asa usor.

  • Victor Grigoriu

   Tzopa o sa fie candidatul unic! Am vazut asta intr-o stire pe Facebook. El s-o zaibit sa bage bani si in Maia si in Nastase si fara nimic folos

 4. Jora

  Eu tot aș fi de părerea să avem un singur candidat din partea UE, PAS și PDA se zbat prea tare să cîștige vor să instaureze regimul criminal cum a fost și cu Filat!

 5. Jora

  Eu tot aș fi de părerea să avem un singur candidat din partea UE, PAS și PDA se zbat prea tare să cîștige vor să instaureze regimul criminal cum a fost și cu Filat!

 6. Iacob Tofan

  Părerea mea. Nu trebuie de oprit la acești doi candidați. Nu de aceea că-s răi. sînt foarte buni. De format un Consiliu Civic la care de precăutat și alte candidaturi de oameni onești din RM. Sînt sigur că-i mai avem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *