Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] „Un stat terorist și…

[sondaj] „Un stat terorist și o guvernare criminală”

De la începutul săptămânii, toate serviciile medicale în R. Moldova, inclusiv taxele de spitalizare, s-au majorat de câteva ori, unele de două, trei şi chiar cinci ori. O serie de investigaţii, mai performante, vor costa de la câteva mii până la zeci de mii de lei. Tarifele vor lovi în toţi – spun experţii, iar cel mai mult vor avea de suferit persoanele fără poliţă medicală de asigurare, costul căreia e de 4056 de lei.

Sănătate mai scumpă. Din ce bani? Cu ce plătim?

Profir Tanasciuc, inginer

Aş vrea să ştiu şi eu cu ce şi din ce bani vom putea plăti pentru sănătate, când salariile şi pensiile sunt de nimic, iar tarifele şi preţurile cresc în lanţ… Eu am o pensie de 1600 de lei. Cum să te descurci, mal ales iarna, la Chişinău, cu 1600 de lei? Nu zic, sănătatea peste tot în lume costă, dar acolo şi leafa e leafă, şi pensia e pensie, şi garanţiile sociale sunt garanţii. Noi ce avem? Ei îşi fac palate de milioane, salarii şi pensii pentru ei, pentru poliţie, procurori, judecători, ca să se spele mână pe mână, iar hoţiile lor ni le bagă nouă în tarife. Asta fac. E ceva anormal. Dar, de fapt, ce e normal în R. Moldova? Degrabă spitalele vor rămâne goale, lumea, care va mai rămâne, va reveni la ierburi şi la alte remedii populare, că altă ieşire nu-i. Eu nu văd o altă soluţie decât să ne ia cineva, România, Germania, poate America, numai nu Rusia, că Rusia e plină şi ea de probleme.

Valentina Sturza, Asociaţia Foştilor Deportaţi

Tarifele la servicii s-au mărit, dar calitatea serviciilor? Dar responsabilitatea medicilor pentru serviciile acordate? Aici, ce va fi? Au scumpit medicamentele, acum şi serviciile. Cei din Sănătate şi de la Guvern se acoperă cu faptul că aceste majorări i-ar viza pe cei fără poliţă de asigurare. Mai degrabă cred că e un truc de a sili toată lumea să procure poliţe. Numai că, la noi, poliţa nu te scuteşte de plăţi suplimentare. Toate consultaţiile la medicii de specialitate în policlinică, internările în spital, investigaţiile de profil, toate se fac cu înscrieri prealabile de două şi mai multe luni, iar dacă situaţia te grăbeşte, trebuie să plăteşti. Pentru pensiile şi salariile noastre, preţurile sunt foarte mari. S-a întrecut orice limită. Nu e bine. Lumea nu cred că va rezista acestor tarife şi, la prima chemare, va ieşi în stradă.

Gheorghe Răileanu, primar de Cimişlia

Dacă am fi avut o medicină autentică prin asigurare, posibil că nu se ajungea la situaţia de azi. Dar nu o avem. O spun ca om din domeniu, fiind medic de profesie. Noi şi azi rămânem la început de cale, deşi acest început ţine de prin 2001- 2002. În primul rând, pentru că nu am avut, la nivel central, o conducere suficient de îndrăzneaţă şi profesionistă, care să-şi asume nişte riscuri. Reformele presupun riscuri, dar, din păcate, nu a avut cine să şi le asume. Doi: nu a existat, după cum nu există nici azi, un management calificat în domeniul ocrotirii sănătăţii. Nimeni sau foarte puţini ştiu ce fonduri există din asigurare, unde şi cum sunt folosiţi acesti bani. Transparenţa lasă de dorit. Şi trei: sănătatea, ca orice altă sferă, a fost şi ea, de-a lungul anilor, politizată. Partidele ajunse la putere au avut grijă să schimbe miniştrii, dar nu să facă reforme. De eficienţă nu s-a interesat nimeni. Toţi au preferat să se concentreze pe investiţii. Ca şi acum. Şi, fiindcă acestea nu ajung sau nu sunt folosite eficient, s-a considerat că majorarea tarifelor la servicii ar fi cea mai simplă cale de a redresa situaţia în medicină. Greşit.

Ştefan Sofronovici, cercetător ştiinţific AŞM

Eu cred că guvernul şi toată clica asta pe care o avem la guvernare şi care este una anti-umană, anti-creştină şi anti-naţională şi-au ieşit din balamale şi fac experimente pe noi, văzând că lumea nu le pune zăbală. Au furat miliardul, iar după ce l-au dosit prin băncile din Rusia, s-au apucat de alte tâlhării, pentru că ceea ce au făcut ei cu tarifele la sănătate e tâlhărie curată. Cum să măreşti costurile la serviciile medicale cu până la 400%, când sporurile la salarii şi pensii se fac – şi atunci sub presiune, cu 6, 9, cel mult 20%. Avem un stat terorist şi o guvernare criminală. Clica asta de la putere vrea să ne aducă la disperare totală, după care lumea să zică, gata, ne-am săturat de libertate, nu mai vrem nimic, vrem înapoi cu Rusia.