[sondaj] Siguranţa noastră este NATO

Între Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană are loc o concurenţă intensă pentru influenţa asupra Europei de Est, din care fac parte Belarus, Ucraina, R. Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan. Rusia se opune apropierii acestor ţări de UE, scrie publicaţia The News York Times.

Vilnius-2013, şanse pentru Moldova: ne rupem în Vest?
Revenim în Est?

 

378-BolboceanuLudmila Bolboceanu, profesor universitar

Dorinţa e spre UE, şi asta îşi doreşte majoritatea, mai cu seamă generaţia în creştere. Dar riscurile rămân. Rusia nu cred că e dispusă să cedeze prea uşor. Presiunile vor fi mari. Şi din afară, şi pe interior. Unii au ameninţat cu revoluţie, alţii cu anticipate. Manipulări, provocări care să destabilizeze situaţia vor fi din plin. Paravanul, după care se vor face tot felul de jocuri de-a Vestul şi Estul, este atât de mare, încât e greu să vin cu un răspuns exact. Dacă „mai-marii zilei” nu vor da înapoi, înseamnă că „Vilniusul e al nostru”, dar dacă vor începe a da din „coadă”, atunci Rusia va prinde la curaj.

Ion-CostasIon Costaş, ex-ministru al Apărării

Şansele de a ne rupe în UE sunt mari. Vizitele occidentalilor la Chişinău şi viceversa arată clar că Moldova are sprijin internaţional. E adevărat că Rusia va căuta să încurce iţele, aşa cum o face de 20 şi ceva de ani, dar nu cred că ea va recurge la forţă, deşi nu-i exclus. Depinde dacă se va lăsa provocat Chişinăul. Cred că cei care au mandatul constituţional de a guverna în R. Moldova trebuie să-şi caute de „drum” şi să-şi urmeze programul de guvernare. Schimbări de macaz la guvernare? Puţin probabil. Eu cred că lucrurile au fost puse la punct încă la etapa constituirii Coaliţiei de guvernare.

anatol-petrencuAnatol Petrencu, istoric

Fiind la Moscova, şefa Externelor de la Chişinău, N.Gherman, a declarat cu text deschis şi la întâlnirile oficiale, dar şi în faţa presei că: Unu – aderarea R. Moldova la UE este o decizie care exprimă voinţa majorităţii populaţiei. Şi doi: că şi actuala coaliţie de guvernare are aceeaşi opţiune. Dacă pornim de aici, lucrurile sunt clare: mergem în Vest. Numai că de la parafare până la aderare mai este. Şi aici nu putem exclude tot felul de scenarii şi provocări din partea Rusiei, care va încerca să ne întoarcă din drum. Singura noastră garanţie reală că ne putem rupe de Rusia ar fi aderarea la NATO.

Anatol-TaranuAnatol Ţăranu, analist politic

Parafarea la Vilnius a documentelor pentru UE, cel puţin la această etapă, e o certitudine pentru R. Moldova. Trebuie să se întâmple ceva extraordinar ca parafarea să nu ia foc. Eu, însă, nu cred că Vilniusul este punctul care ne garantează că întoarcerea înapoi nu mai e posibilă. Mai avem multe de făcut, iar Rusia va căuta să păstreze destule oportunităţi ca să ne readucă în zona sa de influenţă. Asocierea Ucrainei la UE ar fi un mare plus şi pentru R. Moldova. Asta ar însemna că noi, în mod automat, ne prefacem într-o ţară-parte a spaţiului UE, aşa că trebuie să-i urăm succes Ucrainei.

Alexandra-CanAlexandra Cann, vicepreşedinta PNL

În Est am fost. Ajunge. Ce ne poate oferi Rusia, în locul UE? Uniunea Euroasiatică? – un alt CSI, în care Rusia taie şi spânzură? Ce a decis CSI-ul în cazul războiului de la Nistru sau al celui din Georgia? Noi avem şansa să ne rupem de Rusia şi trebuie s-o facem. Rusia este mama corupţiei şi banditismului. Dacă treci puţin mai departe de marile oraşe, te îneci în sărăcie. Noi avem peste un milion de populaţie plecată în Europa, practic, sunt cetăţeni UE cu acte în regulă. Şi ruşii din Rusia fac acelaşi lucru: au umplut lumea. La ce ne trebuie Rusia? Să robim în locul celor care au plecat?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. petru

  Ce stiti voi toti cinci despre NATO,despre occident,despre SUA?.Ati trait,ati muncit aic sa simtiti pe pelea voastra sclavia la capitalisti?Manati poporul,ca pe o turma de oi, in alt inperiu si mai distrugarator decit imperiul sovetic.In cel sovetic am supravetuit macar fizic,insa in cel american nu va ramine nic numele.Dovada este Romania, cotropita si populatia alungata dupa cersit prin Europa.Desigur,voi lingaii,ati trait bine si atunc si acum.Paraziti pe schinarea nostra .

 2. =SAKARTVELO=

  RE-VENIREA NOASTRA LA NORMALITATE:
  RE-UNIREA CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE EUROPEANA !
  ——————————————————————————————
  – Lasati-va de biserica moscaleasca ocupanta terorista
  si iubiti-va credinta si obiceiurile strabunilor din Dacia!
  – Lasati-va de numele rusificate si de râs-facatoare
  si corectati-va numele voastre materne si stramosesti !
  ————————————————————————
  Numai Re-Venirea la legalitatea istorică –
  – Re-Stabilirea “Actului Unirii ” pt. TOTDEAUNA
  a Basarabiei cu Patria-mamă România,
  votat de “Sfatul Ţării” de la Chişinău la 27 Martie 1918
  ne va Re-Aduce la NORMALTATEA europeană democratică
  şi ne va scăpa de ocupaţia ruso-comunistă !

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 3. ion

  Pai daca vreti sa faceti un sondaj adevarat, intrebati oamenii de rand ce cred despre asta. Ce sa ne spuna noua un politician ratat,ca Anatol Taranu, care sa scremut din rasputeri sa faca o noua doctrina socialista in Moldova si dupa ce a dat cu oistea in gard, acu se crede drept mare analist politic.Sau ce sa ne spuna marele istoric care o citeaza pe Natalia Gherman crescuta si educata de taticul ei Mircea Snegur in spiritul socializmului multilateral dezvoltat. Mai nenea istoricul de doi bani mai bine ai lamuri populatiei ca noi o ducem prost fiindca suntem un popor de prosti. I-am acceptat pe Lucinskii, Snegur,Diakov,Gutu ca mari propagandisti ai marxism leninizmului si acu odraslele lor Kiril,Natasica,Natalia et compania ne vorbesc despre beneficiile democratiei de tip european.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *