SONDAJ/ Se destramă coaliția de guvernare? Care sunt pronosticurile?

În coaliția de guvernare apar noi fisuri. Marți, 2 octombrie, deputatul Iurie Reniță a anunțat că analizează posibilitatea de a părăsi fracțiunea parlamentară din cadrul Blocului ACUM, aducând critici membrilor din fracțiune pentru că l-a făcut pe Dodon „vedeta politicii externe”. Anterior, deputatul Octavian Țîcu s-a retras din Blocul ACUM. El a menționat că a avut o colaborare „frumoasă” cu blocul ACUM, dar care „nu s-a păstrat în condițiile guvernării”.

Dionis CENUȘĂ, expert asociat, Centrul Analitic Independent Expert Grup

Coaliția de guvernare (încă) nu se destramă. Nici PSRM-ul și nici Blocul ACUM nu vor acest lucru, chiar dacă se ceartă cu regularitate. Manifestările lui Iurie Reniță, ca și cele ale lui Octavian Țîcu denotă o țesătură neuniformă în interiorul Blocului ACUM. Alegerile locale și cele parlamentare noi vor confirma cât de stabil este ACUM.

Recomandări pentru o guvernare mai eficientă: stabilirea unui mecanism de comunicare în interiorul Blocului ACUM, formarea unui secretariat funcțional. Pentru a contrabalansa acțiunile PSRM-ului, este necesară o coordonare eficientă a pozițiilor în interiorul Blocului, în prezent, acest lucru nu are loc.

Angela GRĂMADĂ, expertă spațiul ex-sovietic, Asociația Experts for Security and Global Affairs

I-aș îndemna pe membrii Blocului ACUM să revadă promisiunile făcute înainte și după scrutinul electoral. Evident, în politica mare trebuie să ajungi la consens, să creezi alianțe, fie ele și de conveniență. Dar! Există aici un „dar” extrem de important. PSRM se ascunde după Blocul ACUM neasumându-și nimic din ceea ce contează în acest act de guvernare, mai ales cu rele, pentru că bune se resimt prea puțin. De asemenea, PSRM nu ezită să critice și să lovească subtil în Blocul ACUM, punând sub semnul întrebării chiar și unele inițiative bune în domeniul justiției, multe dintre ele, sabotându-le intenționat. Ce face Blocul ACUM? Reacționează tardiv, comunică prost, pentru că nu a gândit pe termen lung un plan de acțiuni. Programul de guvernare este una, dar supraviețuirea în politica din R. Moldova este cu totul altceva.

Nu suntem în secolul al XIX-lea să ne duelăm cu metafore și comparații. Se apropie alegerile locale, vor urma cele prezidențiale. Fiecare actor politic sau partid este pe cont propriu. Toți observă acest lucru, mai puțin cei care și-au asumat actul de guvernare.

Victor CIOBANU, comentator politic 

Poate să placă, poate să nu placă, dar o altă alternativă nu este, pentru că orice altă formulă, include PD-ul la guvernare. Cu socialiștii nu e o alianță firească, dar cu PD-ul ar fi? PD-ul e o grupare criminală în raport de 50%, căreia nu i-a venit încă rândul să stea la dubă. Așadar, așa cum este această coaliție, cu tot felul de „împunsături pe sub masă”, „scârțâind”, coaliția trebuie să meargă înainte. 

Vedem unele inițiative în justiție, greu, dar se face ceva. În economie, lucrurile încep să se miște: a fost deblocată finanțarea externă. Este de nominalizat și deschiderea partenerilor externi față de guvernul Sandu, care este privită cu ochi mai buni în Occident. Să nu uităm de Igor Dodon, care între timp și-a schimbat retorica și încearcă să combine ideile Uniunii Europene și cele din Uniunea Eurasiatică.

Igor BOȚAN, analist politic

Cei care și-au asumat această coaliție de guvernare trebuie să fie responsabili pentru ceea ce fac, iar cei care fac declarații tari trebuie să-și asume consecințele. Să admitem că această guvernare se prăbușește, care este soluția? Probabil urmează alegeri anticipate.  Este puțin probabil ca Blocul ACUM să facă coaliție cu PDM, căci în actualul Legislativ sunt trei comisii parlamentare care investighează niște ilegalități în care, se bănuiește că ar fi implicați membri ai PD-ului. Ar fi straniu ca blocul ACUM care conduce aceste comisii să accepte o coaliție cu PD-ul. Și invers, este puțin probabil ca socialiștii să facă coaliție cu democrații, pentru că ne amintim bine: curcanii aruncați peste gard, amenințările și toate celelalte. 

De ce să meargă în continuare împreună dacă ei ies pe rând la rampă și se acuză reciproc? Problemele trebuie rezolvate în interior. Dacă nu au soluții, trebuie să-și asume înfrângerea. Ori trebuie să spună public că regretă că PD-ul a plecat de la guvernare, că ar fi bine ca Plahotniuc să se întoarcă în țară, să preia pârghiile statului în mâinile sale și să rezolve problemele. Mulți ies la rampă, dar nu se prea înțelege ce vor până la urmă. 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *