[SONDAJ] Salariile de deputat, comuniştii, chiulangiii şi Curtea Constituţională

“Deputaţii care vor lipsi nemotivat de la şedinţele Parlamentului vor fi sancţionaţi lunar prin reţineri din salarii” (Din decizia Legislativului de la 1 martie, curent)

Deşi nu au participat la nicio şedinţă din sesiunea de primăvară-vară, comuniştii pretind salariile de deputaţi şi cer Curţii Constituţionale să le facă dreptate. Cum comentaţi?

Vladimir BEŞLEAGĂ, scriitor, ex-deputat
Există un Regulament de activitate a Parlamentului – unul pentru toţi, inclusiv pentru opoziţie. Ceea ce fac comuniştii este o abatere de la norma parlamentarismului. Şi orice abatere de la normă trebuie sancţionată. Salarile nu sunt pomeni, ele trebuie muncite. Întrebaţi pe oricine, cine îi plăteşte dacă stau acasă? Mandatul de deputat e o obligaţie, nu un moft. Încercarea asta a comuniştilor de a se acoperi cu lucrul în teritoriu e cusută cu aţă albă, pentru că, în afară de teritoriu, deputaţii mai sunt membri de comisii şi au şi obligaţia de a participa la adoptarea deciziilor. Comuniştii vor doar ceea ce le convine lor. Sunt în opoziţie, dar nu se pot dezvăţa să dicteze. Poziţia lor este una foarte periculoasă. Ei au luat-o pe direcţia nesupunerii civice, vor să scindeze societatea şi s-o aducă la război civil. Şi cel mai grav e că o fac pe contul şi sub acoperirea mandatului de deputat.

Parascovia HÂNCU, bibliotecară, mama lui Damina Hâncu
Lumea e revoltată. După ce au anunţat public că nu mai revin în Parlament să-şi facă munca de deputat, poftim, vor salarii… şi încă ce salarii, de la 8 mii de lei în sus, când lumea la ţară numără fiecare bănuţ. Zic că lucrează în teritoriu. Dar pentru teritoriu sunt toate zilele, în afară de joi şi vineri, mai ales că ceea ce fac ei în teritoriu nu e activitate parlamentară, dar propagandă anti-parlamentară. Ei îndrumă lumea să facă ceea ce fac şi ei: boicot, sabotaj, nesupunere civilă. Dacă acest parlament este, aşa cum zic ei, nelegitim, de ce nu renunţă la mandatele de deputat? Să-şi depună mandatele, să se retragă din Parlament şi să lucreze liberi în teritoriu, din contul partidului, nu din contul nostru. Ei, însă, profită de mandate, de imunitate, de salarii foarte bune, de transport gratuit şi îşi caută de interesele lor de familie şi de partid. Trebuie să existe o normă şi pentru ei.

Gheorghe SUSARENCO, avocat, ex-deputat
Nu cred că e corect ca deputaţii care nu participă la lucrările Parlamentului să fie sancţionaţi prin limitarea salariilor… Nici din punct de vedere juridic nu e bine şi nici politic. Deputatul este ales de popor şi este în slujba poporului, şi dacă el nu-şi face obligaţiile faţă de cei care l-au ales, ei trebuie să-l sancţioneze. Când? La următoarele alegeri. Acest soi de deputaţi trebuie discreditaţi. În locul celor de la guvernare aş organiza o campanie serioasă de presă, i-aş urmări ce fac în teritoriu, cu ce maşini pleacă, unde se întălnesc, cu cine se întâlnesc, i-aş arăta cum se îmbulzesc la Parlament în ziua salariului şi scaunele goale în sală în zilele de şedinţă a Legislativului sau în comisiile de specialitate. Lumea trebuie să-i vadă aşa cum sunt, nu cum povestesc ei despre ei. Ori nu i-aş lua în seamă deloc. Dar decizia, până la urmă, va trebui să revină Curţii Constituţionale.

Valentina STURZA, Asociaţia foştilor deportaţi şi deţinuţi politici
Nu au ruşine. Nu merg la lucru şi cer salarii. E mare obrăznicie. Şi ăştia sunt comuniştii, care, la mitinguri, se dau mari luptători pentru interesele poporului. I-am auzit plângându-se că ei lucrează în teritoriu. Să lucreze, dar nu din contul Parlamentului. Ceea ce fac ei în teritoriu e activitate de partid, nu parlamentară, e agitaţie, propagandă, uneltire  împotriva statului, cheamă lumea la nesupunere civică, îşi bat joc de Drapelul de Stat, sub care au jurat credinţă Patriei, amăgesc lumea, manipulează opinia publică. Locul principal de muncă, unde deputatul trebuie şi poate face ceva pentru oameni, e în Parlament. Dar ei şi-au făcut vacanţă, se primblă prin teritoriu cu maşinile statului, îşi fac interesele de partid şi mai vor şi plătiţi. Partidul să-i plătească. Că în 8 ani au furat destul. Ei trebuie scoşi în afara legii. Chiar e interesant, ce o să zică Curtea Constituţională?

Pentru conformitate, P.G.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. regret

  de acord,niste javre comunistii,dar vezi ca nu toti 101 deputati sunt comunisti.si eu nu fac diferenta conform rezultatelor pe care le avem sau mai degraba NU le avem.sunt toti la o cocina si ex si de azi si de la 89 incoace:mananca,beau,se distreaza,se iubesc si totul pe gratis.nu pomenim de averi colosale peste noapte,dar mai ales li se face greata de robi cu petice in fund,pe care ii fura ziua in amiaza mare si-i iau in ras precum ca totul se face intru binele terfosilor.de fapt totul e in folosul lor,al jefuitorilor de ani si ani.cei de rand nu mai ies din rapa de atata grija a marlanilor de deputati de orice legislatura.

 2. vera

  Decizia luata la 1 Martie 2012 e buna, dar au uitat sa se exprime si in privinta altor privilegii, care le revin comunistilor.
  Comunisti, de rind cu toti tradatorii si coruptii trebuie de scos pe poarta tarii si de alungat in Siberiile de gheata, la munca!

 3. Cozianu Alex

  Credeti ca Dna. Abramburica are nevoie de banii de la parlament ? E pe statele banilor EUROPENI ca cercetatoare la INSTITUTUL DE MEDICINA si ridica cate 70.000 ron lunar . Androneasca mai e si RECTOR la Politehnica unde plange studetilor de mila. Si ca EA sunt marea majoritate a CHIULAILOR. RUSINE inca un congres ….si iar RUSINE ….. vor sa creasca numarul deputatilor si senatorilor la dublu ce platim noi ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *