Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Republica Moldova: hărțuită de…

[sondaj] Republica Moldova: hărțuită de Rusia sau reunită cu România

Parlamentarii au revenit din vacanţă și au intrat într-o nouă sesiune de lucru. Deşi Andrian Candu, şeful Legislativului, nu a reuşit să anunţe nici măcar ziua primei şedinţe, Ig. Dodon s-a grăbit să declare că, în sesiunea de toamnă-iarnă, va lua Parlamentul „din urmă” cu mai multe iniţiative legislative, care ar schimba în bine situaţia social-economică în R. Molova şi speranţa de viaţă a populaţiei.

O nouă sesiune: ce nu se va schimba?

Ion Oprea, meşter popular

E puțin să spui. Nu se va schimba nimic, tot aşa cum nu s-a schimbat şi până acum. Vorbe. Poveşti pentru proşti. Lucrurle se pot schimba în ţări dezvoltate, care ştiu ce vor, în care legile şi pușcăriile sunt pentru toţi. R. Moldova e altceva. Această guvernare e la putere de peste șapte ani. Dacă şi-ar fi bătut capul de lume, făceau ceva şi pentru noi, dar așa se gândesc doar la ei. Ei sunt cu toții slugoii Moscovei. Rusia a avut interesul să ne pună, pentru „neascultare”, pe brânci şi a făcut-o cu mâna lor, fie că-i vorba de Dodon, fie că-i vorba de Plahotniuc şi PD-ul lui Plahotniuc. Altfel nu s-ar fi comportat ca niște netrebnici. Cum să crezi în Dodon, dacă el de aproape un an, de când e președinte, merge mereu împotriva acestui stat, se pupă cu criminalii de la Tiraspol şi de la Moscova şi cu „lăturaşii” lui Putin de la Comrat. Ăsta-i şef de stat? El de mult trebuia judecat. Dacă aş avea putere, l-aş da afară din Moldova. Părerea mea: mulţi aşteaptă alegerile din 2018 şi cred că lucrurile se vor schimba. Pe naiba. Noi nu de alegeri trebuie să ne pregătim, ci de Unire cu Ţara.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor

Nu se va schimba nimic. Nu are cum. Credite mai multe decât ni s-au promis nu au de unde veni, granturi – la fel. E uşor să stai pe Facebook şi să lansezi iniţiative. Nu zic, ar fi minunat să se schimbe în bine nivelul de viaţă, pensiile, salariile, indemnizațiile sociale, bursele, dar din ce resurse? Dacă președintele Dodon a dat cumva de niște rezerve nevalorificate, să le anunțe, ca să vedem că există posibilități reale de a schimba situația. Dar așa, e o chestie de PR. Atât. E important ca guvernul să-şi urmeze programul de guvernare pentru 2017, să facă reformele pe care şi le-a asumat, inclusiv în economie, şi atunci, pentru 2018, ar putea apărea şi rezerve din care să se investească mai mult în nivelul de viață.

Andrei Strâmbeanu, scriitor

Ce nu se va schimba? Vechea tradiție de a rămâne la declarații. Asta face guvernarea. Pe mine mă întristează enorm comportamentul lui Plahotniuc. El a pus mâna pe R. Moldova. Şi nu pentru că ar fi un geniu sau un mare strateg, ci pentru că R. Moldova este de mai multă vreme în derivă, cu o opoziție improvizată, cu deputați care se vând şi cu foarte multă corupție. În toate. În fine, să admitem că dacă nu o făcea Plahotniuc, făcea altcineva ceea ce a făcut el. Dar dacă ai vrut și ai pus mâna pe ea, condu-o, dă-i viață. Nu. Nu vor. Ei trăiesc în lumea şi cu grijile lor, lansează periodic inițiative, azi unul, mâine celălalt, şi cred că conduc Moldova, dar, de fapt, noi nu suntem conduși de nimeni. Lumea e lăsată de izbeliște. Eu mă îngrozesc de atâta sărăcie pe fundalul marilor bogății şi al marilor bogați de la noi. E o mare nenorocire. La noi de mult nu se mai schimbă nimic, pentru că legile, Constituția noastră e un poem, nu lege. Am senzația că trăim într-o lume, în care toate anotimpurile trec, dar primăvară (schimbare), aşa şi nu avem.

Alexandra Cann, Asociația Patronală APIUS, președinte

Avem nevoie, mare nevoie de schimbări, dar nu se va schimba nimic. Situația economică – nu, categoric. Nu avem bază. Unde-s investițiile străine, unde-s locurile noi de muncă? Unde-s reformele în economie? Se face tot mai simțită criza forței de muncă. Lumea pleacă. Iar dacă situația economică este proastă de unde schimbări pe domeniul social? Nici măcar Dodon nu se va schimba. Va rămâne la fel de nesuferit, jucând tananica în fața lui Putin. Parlamentul trebuie să ia în serios acest lucru, că miroase a trădare. Nu schimbăm nimic fără reforme, în primul rând, în administrarea publică. Și la nivel central, și local. Prea mulți funcționari. Reforma guvernului e bine, dar e puțin. Întârzie prea mult reforma administrativ-teritorială. Așa cum este, R. Moldova nu va putea exista. Ori va fi hărțuită și mai departe de Rusia, ori se va uni cu România.