[sondaj] Republica Moldova: hărțuită de Rusia sau reunită cu România

Parlamentarii au revenit din vacanţă și au intrat într-o nouă sesiune de lucru. Deşi Andrian Candu, şeful Legislativului, nu a reuşit să anunţe nici măcar ziua primei şedinţe, Ig. Dodon s-a grăbit să declare că, în sesiunea de toamnă-iarnă, va lua Parlamentul „din urmă” cu mai multe iniţiative legislative, care ar schimba în bine situaţia social-economică în R. Molova şi speranţa de viaţă a populaţiei.

O nouă sesiune: ce nu se va schimba?

Ion Oprea, meşter popular

E puțin să spui. Nu se va schimba nimic, tot aşa cum nu s-a schimbat şi până acum. Vorbe. Poveşti pentru proşti. Lucrurle se pot schimba în ţări dezvoltate, care ştiu ce vor, în care legile şi pușcăriile sunt pentru toţi. R. Moldova e altceva. Această guvernare e la putere de peste șapte ani. Dacă şi-ar fi bătut capul de lume, făceau ceva şi pentru noi, dar așa se gândesc doar la ei. Ei sunt cu toții slugoii Moscovei. Rusia a avut interesul să ne pună, pentru „neascultare”, pe brânci şi a făcut-o cu mâna lor, fie că-i vorba de Dodon, fie că-i vorba de Plahotniuc şi PD-ul lui Plahotniuc. Altfel nu s-ar fi comportat ca niște netrebnici. Cum să crezi în Dodon, dacă el de aproape un an, de când e președinte, merge mereu împotriva acestui stat, se pupă cu criminalii de la Tiraspol şi de la Moscova şi cu „lăturaşii” lui Putin de la Comrat. Ăsta-i şef de stat? El de mult trebuia judecat. Dacă aş avea putere, l-aş da afară din Moldova. Părerea mea: mulţi aşteaptă alegerile din 2018 şi cred că lucrurile se vor schimba. Pe naiba. Noi nu de alegeri trebuie să ne pregătim, ci de Unire cu Ţara.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor

Nu se va schimba nimic. Nu are cum. Credite mai multe decât ni s-au promis nu au de unde veni, granturi – la fel. E uşor să stai pe Facebook şi să lansezi iniţiative. Nu zic, ar fi minunat să se schimbe în bine nivelul de viaţă, pensiile, salariile, indemnizațiile sociale, bursele, dar din ce resurse? Dacă președintele Dodon a dat cumva de niște rezerve nevalorificate, să le anunțe, ca să vedem că există posibilități reale de a schimba situația. Dar așa, e o chestie de PR. Atât. E important ca guvernul să-şi urmeze programul de guvernare pentru 2017, să facă reformele pe care şi le-a asumat, inclusiv în economie, şi atunci, pentru 2018, ar putea apărea şi rezerve din care să se investească mai mult în nivelul de viață.

Andrei Strâmbeanu, scriitor

Ce nu se va schimba? Vechea tradiție de a rămâne la declarații. Asta face guvernarea. Pe mine mă întristează enorm comportamentul lui Plahotniuc. El a pus mâna pe R. Moldova. Şi nu pentru că ar fi un geniu sau un mare strateg, ci pentru că R. Moldova este de mai multă vreme în derivă, cu o opoziție improvizată, cu deputați care se vând şi cu foarte multă corupție. În toate. În fine, să admitem că dacă nu o făcea Plahotniuc, făcea altcineva ceea ce a făcut el. Dar dacă ai vrut și ai pus mâna pe ea, condu-o, dă-i viață. Nu. Nu vor. Ei trăiesc în lumea şi cu grijile lor, lansează periodic inițiative, azi unul, mâine celălalt, şi cred că conduc Moldova, dar, de fapt, noi nu suntem conduși de nimeni. Lumea e lăsată de izbeliște. Eu mă îngrozesc de atâta sărăcie pe fundalul marilor bogății şi al marilor bogați de la noi. E o mare nenorocire. La noi de mult nu se mai schimbă nimic, pentru că legile, Constituția noastră e un poem, nu lege. Am senzația că trăim într-o lume, în care toate anotimpurile trec, dar primăvară (schimbare), aşa şi nu avem.

Alexandra Cann, Asociația Patronală APIUS, președinte

Avem nevoie, mare nevoie de schimbări, dar nu se va schimba nimic. Situația economică – nu, categoric. Nu avem bază. Unde-s investițiile străine, unde-s locurile noi de muncă? Unde-s reformele în economie? Se face tot mai simțită criza forței de muncă. Lumea pleacă. Iar dacă situația economică este proastă de unde schimbări pe domeniul social? Nici măcar Dodon nu se va schimba. Va rămâne la fel de nesuferit, jucând tananica în fața lui Putin. Parlamentul trebuie să ia în serios acest lucru, că miroase a trădare. Nu schimbăm nimic fără reforme, în primul rând, în administrarea publică. Și la nivel central, și local. Prea mulți funcționari. Reforma guvernului e bine, dar e puțin. Întârzie prea mult reforma administrativ-teritorială. Așa cum este, R. Moldova nu va putea exista. Ori va fi hărțuită și mai departe de Rusia, ori se va uni cu România.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Traian Harașosfetiuc

  PLAHOTNIUC NU ESTE UNIONIST! (3)

  Plahotniuc nu numai că nu este unionist, dar este printre
  cei mai interesați indivizi din R.M. în împiedicarea Unirii.
  Bâlciul ieftin înscenat de Plahotniuc și creația lui
  idiotul carierist Dodon are anume acest scop, să distragă
  atenția oamenilor de la faptul că în realitate Plahotniuc
  și Dodon sunt două capete ale unuia și aceluiași monstru.

 2. Lupul

  Plahotniuc și Dodon sunt două capete ale aceluiași balaur
  bolșevic. Așa se fac că se luptă între ei pentru prostălanii
  moldoveni. Pe de o parte pârțul mărunt Plahotniuc pe de
  alta umflatul în fund Dodon, un adevărat duet Jerry și Tom
  moldovenesc.

 3. Traian Harașosfetiuc

  PLAHOTNIUC – BALAURUL CU DOUĂ CAPETE (1)

  Primul cap al pârțului Vlad Plahotniuc este cel odios, cel din
  umbră, pe care se stărue să-l ție ascuns, ca broasca țestoasă în
  caz de pericol, capul pe care pârțul se stăruie să nu-l afișeze,
  zicând că nu-i al lui, ci-i al monstului Dodon. În realitate este
  pe cât se poate de al lui și asta s-a văzut la ultimile alegeri
  prezidențiale, când pârțul, făcând câteva manevre primitive pentru
  prostălani l-a susținut cu toată puterea holdingului mediatic și a
  lepădăturilor din jurul său pe care le finanțează, asigurând cele
  5 % care au hotărât victoria monstrului bolșevic.

 4. Traian Harașosfetiuc

  PLAHOTNIUC – BALAURUL CU DOUĂ CAPETE (2)

  Cel de-al doilea cap al pârțului Vlad Plahotniuc este cel care se
  afișează uman, european, ba chiar uneori tinde să-l promoveze ca
  fiind unionist și acesta-i capul cumătrului său Adrian Candu.
  Despre aceia, că că un cap al balaurului Plahotniuc nu poate fi
  unionist am spus de mai multe ori și am arătat și de ce, acesta
  fiind incompatibil cu România Mare Europeană. Însă pentru a năuci
  o parte din prostălani, scăpați din ghiarele monstrului bolșevic
  Dodon, cel puțin la etapa actuală este foarte util.

  Adevărul este că pârțul Vlad Plahotniuc este un balaur cu două
  capete și celui care încă n-a înțeles acest lucru îi dedic
  această modestă prelegere a mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *