[SONDAJ] Relațiile lui Dodon cu vecinii R. Moldova

Scandal fără precedent în relaţiile cu Ucraina. Kievul şi-a convocat pentru consultări ambasadorul de la Chişinău, după ce candidatul la prezidenţiale, Ig. Dodon, a declarat într-o dezbatere TV că „Crimeea este teritoriu rusesc”. Dodon a fost catalogat de Kiev  drept pericol pentru securitatea Ucrainei şi pacea din regiune. Rada a cerut Serviciului Ucrainean de Securitate să-l declare persona nongrata în Ucraina, iar R. Moldova a fost ameninţată cu o blocadă economică în cazul în care Dodon va fi votat preşedinte. Pe durata campaniei, „candidatul Moscovei” şi-a permis declaraţii necugetate nu doar la adresa Ucrainei, ci şi a României, UE şi SUA. 

Dodon, certat cu toată lumea.  Ce va fi, dacă ajunge preşedinte?

Sergiu-ChircaSergiu Chircă, economist, profesor universitar

Dacă ajunge Dodon preşedinte, vom avea probleme. Şi probleme mari. Cu România încă ne mai putem împăca, dar Ucraina va fi foarte dură cu noi. Aţi văzut poziţia Radei? Un preşedinte pro-rus la Chişinău înseamnă pericol pentru securitatea Ucrainei. Şi Kievul va tăia în carne vie pentru interesele sale. Rada se pregătește să introducă şi un regim de vize foarte sever în cazul în care câştigă Dodon… Declaraţiile lui Dodon că va deschide piaţa rusă pentru Moldova sunt poveşti. Relaţiile cu Rusia şi CSI trec prin Ucraina. Şi punctum. Nu ştim cum va acţiona nici Vestul… E o nenorocire acest Dodon pentru R. Moldova. Sper să câştige Maia Sandu, dar împotriva ei s-a ridicat şi această biserică păgână rusă, care face politică, nu apostolat. Asta-i realitatea. Altă salvare decât reunirea cu România nu cred că avem. Şi cu cât mai repede, cu atât mai bine.

tudor-deliuTudor Deliu, deputat

E un caz ieşit din comun, când o persoană, încă la etapa de candidat electoral, a reuşit să ne facă probleme cu toţi vecinii, chiar dacă o veche vorbă populară spune: „cu vecinii trebuie să trăieşti mai bine decat cu rudele”. Dodon a încălcat până şi cea mai elementară regulă de relaţie, dar se vrea preşedinte. Şi problema nu e că el vrea, problema e în cei care se iau după Dodon, fără să se întrebe unde ar ajunge cu el? În 2009, lumea a strigat „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”, printre acei comuniști fiind şi Dodon, care în 3 ani de ministru al Economiei şi-a făcut averi de milioane şi el, şi fraţii, şi toate neamurile. Credeţi că, dacă a plecat de la Voronin şi s-a „vopsit” în socialist, e altul? „Lupul păru-şi schimbă…”.

591-gheorghe-raileanGheorghe Răileanu, primar de Cimişlia

Dodon trebuie declarat persona nongrata nu doar în Ucraina, dar şi în R. Moldova. E un candidat mincinos şi periculos. Minciuna şi falsurile, cu care operează candidatul oligarhului Plahotniuc, pun în pericol corectitudinea turului doi al alegerilor prezidenţiale. Un candidat mincinos va fi şi un preşedinte mincinos… Este de neînţeles că CEC tace. Noi, la Cimişlia şi în raionul Cimişlia, l-am declarat pe Dodon persona nongrata, ceea ce ar însemna un fel de „cod galben”, ca să ne putem apăra concetăţenii de propaganda murdară a lui Dodon. Doar protejând oamenii de un mincinos, le oferim şansa să aleagă un preşedinte pentru popor, curajos, nepătat, devotat naţiunii. Maia Sandu este noul tip de politician, tânăr, bine instruit, bine intenţionat, ambiţios, pus să dea jos sistemul. Dodon nu are nici caracter şi nici nu va lupta cu sistemul, pentru că el, ca şi cei care ne guvernează, vine din acelaşi sistem corupt, prin care s-au îmbogățit. Ca să lupte cu sistemul, Dodon va trebui să întoarcă statului tot ce-a furat. Credeți că o va face?

osmochescuNicolae Osmochescu, profesor universitar

O gafă mai mare, făcută de un pretendent la şefia statului, e greu să ne imaginăm. Conform uzanţelor diplomatice, faptul că Kievul şi-a convocat pentru consultări şeful misiunii sale diplomatice la Chişinău, e un semnal că în relaţiile Ucrainei cu R. Moldova nu e bine şi că ar putea urma schimbări. Pe cât de serioase, vom vedea după alegeri, dar vor urma, pentru că declaraţia lui Dodon afectează interesele teritoriale ale Ucrainei. Dacă Dodon ajunge preşedinte, relaţiile R. Moldova cu Ucraina vor avea de suferit, pe toate planurile, iar Dodon, cu siguranţă, va fi interzis pentru Ucraina. Avem nevoie de un preşedinte care nu va fi recunoscut în vecinătate? Şi care va face probleme de relaţie R. Moldova? Eu unul cred că nu. Dodon a vrut, probabil, să pară de la ecran mai mult decât este, dar, de fapt, a arătat cât de nepregătit este pentru preşedinţie. S-o fi gândit că, din momentul în care poate spune orice la adresa Maiei Sandu, ar putea face acelaşi lucru la adresa oricui. Vedem că nu e aşa. Eu cred că electoratul trebuie să-i dea lui Dodon o pauză de gândire şi de pregătire pentru alegerile din 2020. Poate se mai schimbă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ivan cel groaznic

    Dodon – perikol pentru tara ! Nu e nevoe de mankurti vinduti pentru tara noastra ! Dak iese, impichment pentru el in skurt timp !
    Dar, sa nu iasa !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *