Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Războiul s-a încheiat pe…

[sondaj] Războiul s-a încheiat pe 8, nu pe 9 mai

Din acest an, pe 9 mai, R. Moldova va sărbători oficial, alături de întreaga comunitate europeană, Ziua Europei. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament la 28 aprilie. Ziua Europei va fi marcată în R. Moldova paralel cu ziua victoriei armatei sovietice împotriva fascismului. Fracţiunile parlamentare ale socialiştilor şi comuniştilor au dezaprobat decizia, iar Igor Dodon şi-a rezervat dreptul de a nu o promulga.

9 Mai: Ziua Victoriei sau Ziua Europei?

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor

Pe 8 mai, când a capitulat Germania, toată Europa marchează ziua biruinței asupra fascismului, iar pe 9 mai – Ziua Europei. Aşa e corect. Însă nu văd nimic grav nici în faptul ca aceste două evenimente să fie consemnate în aceeași zi. Decizia parlamentului e un compromis, o șansă egală şi pentru adepții Zilei Europei, şi pentru cei care ţin să marcheze Ziua Victoriei. Dodon nu are motive legale să nu promulge legea. Faptul că el vrea ca 9 mai să fie ca la sovietici nu e un argument. E un moft. De ce ar trebui să ne urmăm calea istoriei doar după cum îşi dorește Moscova?

Ion Costaş, ex-ministru al Apărării

Chestia asta cu 9 mai – Ziua Victoriei este un fals propagandistic, prin care Stalin şi urmaşii săi au încercat zeci de ani la rând să ne bage în cap că victoria în cel de-al Doilea Război Mondial aparţine URSS şi poporului sovietic, deşi în război au fost implicate peste 30 de ţări şi peste 100 de milioane de oameni. Germania a capitulat pe 8 mai şi în Europa victoria împotriva fascismului este consemnată pe 8, şi nu pe 9 mai. Ruşii, însă, au vrut să se separe de restul lumii şi să aibă ziua biruinței lor în acest război, pe care ei l-au denumit „pentru apărarea patriei”. Însă imperiul sovietic nu mai este, cortinele în Europa au căzut, suntem parte a civilizației europene, trebuie să dăm la o parte toate falsurile legate de acest război şi să fim una cu Europa: pe 8 mai consemnăm sfârșitul războiului, iar pe 9 mai – Ziua Europei. 8 şi 9 mai nu ar trebui contrapuse. Ele îşi au logica lor: pe 8 mai s-a sfârșit războiul, iar 9 mai a fost prima zi de pace. Ce înseamnă Ziua Europei? Ziua Păcii şi Unității Europei. Dodon vrea altceva? Să pună mâna pe carte şi să se lase de speculații.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Femeilor 50×50

Pentru cei trecuți prin război, 9 mai va fi aşa cum au fost deprinși: Ziua Victoriei, chiar dacă nu e aşa. Dar pentru cei care vor să meargă înainte şi să construiască o Europă fără războaie, 9 mai este Ziua Europei. Dacă în spatele războiului şi în manualele sovietice de istorie nu ar fi existat atâta neadevăr despre acest război, noi de mult depășeam această stare de confuzie. Dar aşa rămânem o societate în conflict. Războiul este o temă prea politizată şi speculată de partidele de stânga de la noi. Parlamentul a votat o decizie conciliantă. Ea lasă loc de alegere şi pentru unii, şi pentru alţii.

Grigore Plămădeală, pictor

Niciun fel de Ziua Victoriei. Care victorie? Războiul l-au făcut Hitler şi Stalin. S-au înțeles, banditește, să împartă Europa între ei, iar când nu le-a reușit – au pornit război între ei. Taţii, fraţii, buneii noştri, luaţi cu de-a sila pe front, au luptat în armata sovietică, dar au luptat din partea unui teritoriu ocupat. Rusia ocupase Basarabia pe 28 iunie 1940. Ce avem noi cu biruinţa armatei sovietice, sărbătorită pe 9 mai? Ce ne-a dat ea nouă? Înstrăinare de Ţară, deportări, antihrism, foamete, exil, lagăre de muncă… Noi suntem Europa. Punct. Şi pe 9 mai trebuie să sărbătorim Ziua Europei: o Europă paşnică, unită, comună pentru noi şi toţi cei de după noi.

Ion Negrei, istoric

Ziua Victoriei sau Ziua Europei? Războiul împotriva Germaniei s-a încheiat în 1945, pe 8 mai. Istovită de două războaie mondiale, Europa a fost pusă în faţa faptului de a găsi o soluţie de solidarizare împotriva războaielor. Şi soluţia a fost găsită: crearea unei Europe Comune, fără graniţe rigide şi războaie, iar pentru sărbătorirea evenimentului a fost aleasă 9 Mai, prima zi de pace după un mare şi sângeros război. Asta este Ziua Europei. 9 mai, ca zi a victoriei, e o confuzie, este varianta rusească a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial. Păcat că parlamentul a legiferat prin decizia sa din 28 aprilie această confuzie. Guvernanții vor să pară în fața europenilor proeuropeni, iar a rușilor – proruşi.