Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   În Europa fără vize: sondaj

În Europa fără vize: sondaj

„… Sunteţi cei mai performanţi din cele 12 state ex-sovietice, cu cele mai mari şanse de aderare la UE”
(din declaraţia spicherului suedez, Per Westerberg, la întrevederea cu preşedintele Parlamentului M. Lupu)

Cât de mari sunt şansele moldovenilor de a călători fără vize în UE până la sfârşitul anului 2012?

Ghenadie Vaculovschi, expert în drept

Nu prea sunt. Uitaţi-vă cum funcţionează instituţiile de stat. Nu s-a reuşit, elementar, excluderea controlului politic asupra instituţiilor statului, ca să nu mai spunem de alte reforme. Plus – criza politică şi sărăcia. Plus – criza economică din Europa. Nu va vrea UE să-şi asume o durere de cap în plus. Liberalizarea regimului de vize înseamnă o şansă sigură de a pleca din R. Moldova. Şomaj există şi în Europa. Toate declaraţiile de bine la adresa R. Moldova sunt pentru a încuraja cursul reformelor. Au făcut-o şi alţii, o fac şi suedezii. De aici şi dotaţiile care vin din Occident. Este adevărat, dacă actualul regim nu s-ar fi bucurat de încrederea partenerilor euro-occidentali, nu ar fi fi venit nici fonduri. Dar schimbările întârzie. Dacă moldovenii nu vor putea intra în UE fără vize de la 1 ianuarie 2013, numărul euro-scepticilor ar putea să crească.

Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL

Nu avem şanse, pentru că nu suntem pregătiţi. Ştiu că ministrul Leancă a promis acest lucru, dar va trebui fie să-şi schimbe opinia, fie să-şi dea demisia, după cum a promis. Alianţa e în derivă. Şi la Nistru nu e bine. A căzut Smirnov. Atât. Problema noastră cea mai mare sunt reformele. Suedezii, pe lângă complimentele pe care le-au făcut Chişinăului, au anunţat şi un sprijin de peste 50 milioane de euro. Pentru ce? Pentru democratizarea R. Moldova – dovadă că la acest capitol stăm prost. Şi nu de ieri. Moldovenii aşteaptă liberalizarea vizelor pentru a pleca de acasă, dar Europa nu pentru asta dă bani. Ea vrea să ne europenizeze viaţa aici, pe loc, ca să nu umblăm prin lume. Numai că nu are cu cine. Din păcate, R. Moldova e condusă de lideri pro-ruşi, compromişi şi şantajabili. R. Moldova are o singură soluţie de integrare în UE: unirea cu România.

Alecu Reniţă, preşedinte MEM

Nu cred că va fi posibil. Lucrurile în R. Moldova sunt prea încurcate şi Alianţei nu prea i-a reuşit să le descurce. Declaraţia cu «luna de miere», deşi foarte abilă, a fost, totuşi, un reproş, iar «R. Moldova – o istorie de succes» — un credit pe care Chişinăul l-a ratat. Aşteptările Europei au fost mult mai mari, la fel ca şi ale populaţiei. Însă, nici UE, nici populaţia nu au azi o alternativă la AIE. Dacă UE ar fi avut în persoana opoziţiei un partener mai credibil, situaţia ar fi arătat altfel în R. Moldova. Cu toate astea, AIE, chiar dacă nu a făcut mare lucru, ea nu trânteşte uşa Europei, aşa cum au făcut-o comuniştii. UE nu-şi va schimba opţiunile faţă de R. Moldova, însă va fi mai rezervată. AIE are de recuperat nişte restanţe. Mai sunt 11 luni până la sfârşitul anului, depinde cât de mult va vrea Alianţa să se schimbe.

Roman Mihăeş, analist politic

Regimul liberalizat de vize e un proces care cumulează mai mulţi factori. În primul rând, contează dacă va fi AIE la guvernare, dacă vom alege preşedintele, plus securitatea frontierei de est, plus reformele… Eu nu cred că UE se teme că moldovenii vor lua cu asalt Europa. Există destule mecanisme de filtrare. Şi apoi, cine a vrut să plece a plecat şi pleacă în baza paşapoartelor româneşti, bulgăreşti, poloneze… Ca să putem circula liber în Europa, R. Moldova trebuie să devină un stat euroconform… Şi aici, pericolul major, care poate răsturna situaţia – şi nu doar pentru 2012, este schimbarea regimului de guvernare. Intrarea la putere a unei alianţe de stânga ar însemna restabilirea cortinei de fier pe Prut, reorientarea spre spaţiul Euroasiatic şi transnistrizarea R. Moldova. Dacă va fi 2012 sau 2013 contează mai puţin. Important e să ne menţinem pe acest curs. Asta este cel mai important.