În Europa fără vize: sondaj

“… Sunteţi cei mai performanţi din cele 12 state ex-sovietice, cu cele mai mari şanse de aderare la UE”
(din declaraţia spicherului suedez, Per Westerberg, la întrevederea cu preşedintele Parlamentului M. Lupu)

Cât de mari sunt şansele moldovenilor de a călători fără vize în UE până la sfârşitul anului 2012?

Ghenadie Vaculovschi, expert în drept

Nu prea sunt. Uitaţi-vă cum funcţionează instituţiile de stat. Nu s-a reuşit, elementar, excluderea controlului politic asupra instituţiilor statului, ca să nu mai spunem de alte reforme. Plus – criza politică şi sărăcia. Plus – criza economică din Europa. Nu va vrea UE să-şi asume o durere de cap în plus. Liberalizarea regimului de vize înseamnă o şansă sigură de a pleca din R. Moldova. Şomaj există şi în Europa. Toate declaraţiile de bine la adresa R. Moldova sunt pentru a încuraja cursul reformelor. Au făcut-o şi alţii, o fac şi suedezii. De aici şi dotaţiile care vin din Occident. Este adevărat, dacă actualul regim nu s-ar fi bucurat de încrederea partenerilor euro-occidentali, nu ar fi fi venit nici fonduri. Dar schimbările întârzie. Dacă moldovenii nu vor putea intra în UE fără vize de la 1 ianuarie 2013, numărul euro-scepticilor ar putea să crească.

Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL

Nu avem şanse, pentru că nu suntem pregătiţi. Ştiu că ministrul Leancă a promis acest lucru, dar va trebui fie să-şi schimbe opinia, fie să-şi dea demisia, după cum a promis. Alianţa e în derivă. Şi la Nistru nu e bine. A căzut Smirnov. Atât. Problema noastră cea mai mare sunt reformele. Suedezii, pe lângă complimentele pe care le-au făcut Chişinăului, au anunţat şi un sprijin de peste 50 milioane de euro. Pentru ce? Pentru democratizarea R. Moldova – dovadă că la acest capitol stăm prost. Şi nu de ieri. Moldovenii aşteaptă liberalizarea vizelor pentru a pleca de acasă, dar Europa nu pentru asta dă bani. Ea vrea să ne europenizeze viaţa aici, pe loc, ca să nu umblăm prin lume. Numai că nu are cu cine. Din păcate, R. Moldova e condusă de lideri pro-ruşi, compromişi şi şantajabili. R. Moldova are o singură soluţie de integrare în UE: unirea cu România.

Alecu Reniţă, preşedinte MEM

Nu cred că va fi posibil. Lucrurile în R. Moldova sunt prea încurcate şi Alianţei nu prea i-a reuşit să le descurce. Declaraţia cu «luna de miere», deşi foarte abilă, a fost, totuşi, un reproş, iar «R. Moldova – o istorie de succes» — un credit pe care Chişinăul l-a ratat. Aşteptările Europei au fost mult mai mari, la fel ca şi ale populaţiei. Însă, nici UE, nici populaţia nu au azi o alternativă la AIE. Dacă UE ar fi avut în persoana opoziţiei un partener mai credibil, situaţia ar fi arătat altfel în R. Moldova. Cu toate astea, AIE, chiar dacă nu a făcut mare lucru, ea nu trânteşte uşa Europei, aşa cum au făcut-o comuniştii. UE nu-şi va schimba opţiunile faţă de R. Moldova, însă va fi mai rezervată. AIE are de recuperat nişte restanţe. Mai sunt 11 luni până la sfârşitul anului, depinde cât de mult va vrea Alianţa să se schimbe.

Roman Mihăeş, analist politic

Regimul liberalizat de vize e un proces care cumulează mai mulţi factori. În primul rând, contează dacă va fi AIE la guvernare, dacă vom alege preşedintele, plus securitatea frontierei de est, plus reformele… Eu nu cred că UE se teme că moldovenii vor lua cu asalt Europa. Există destule mecanisme de filtrare. Şi apoi, cine a vrut să plece a plecat şi pleacă în baza paşapoartelor româneşti, bulgăreşti, poloneze… Ca să putem circula liber în Europa, R. Moldova trebuie să devină un stat euroconform… Şi aici, pericolul major, care poate răsturna situaţia – şi nu doar pentru 2012, este schimbarea regimului de guvernare. Intrarea la putere a unei alianţe de stânga ar însemna restabilirea cortinei de fier pe Prut, reorientarea spre spaţiul Euroasiatic şi transnistrizarea R. Moldova. Dacă va fi 2012 sau 2013 contează mai puţin. Important e să ne menţinem pe acest curs. Asta este cel mai important.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Marele Analist Politic

  astia din vest sunt f.sensibili la apararea si securizarea frontierei de est,frontiera cu slavii de rasarit..
  moldova poate sa-si determine frontierele si sa-si asume imensa responsabilitate de paznic la hotarele uniunii,cu toate implicatiile..
  daca nu-si asuma aceasta responsabilitate,romania va prelua acest rol,dar pe prut.
  neutralitatea este o himera..
  cu parere de rau,spun ca orice schimbare,fata de situatia actuala,nu poate fi decat in bine..

 2. Alexia

  Valeriu / Suna ibuacmrutor! Sa dea Dumnezeu sa se si implineasca, avem insa mult de munca si nu vom obosi, pentru ca asa este firesc sa se intimple , asa cum suntem un popor, sa fim si un singur stat. Putem concepe o noua forma de organizare, orice civilizatie, oricat de avansata ar fi ea, are nevoie de schimbare la un moment dat, asa se gasesc solutii la problema adaptarii noilor cerinte europene, democratice, surse ale prosperitatii! Basarabie este pamant romanesc!!! Ne unesc mai multe decat ne despart, dreptatea va triumfa inevitabil si vom munci pentru asta! Sincer sa fiu ma asteptam sa gasesc si comentarii mai putin etice, contrarii chiar, sansa lor de reusita insa ar fi precara, cei ce pun o lumina in dulap si nu in camera, multa minte nu au ! curaj romani de pretutindeni, avem dreptul la o viata mai buna! acum avem dreptul de a alege, in aceste conditii, meritam ce avem!

 3. Odilon

  Se zice ca in iavlrtneul [17-21] ani omul se transforma in ceea ce va fi de-a lungul vietii. E o perioada schimbatoare, nu esti sigur de nimic si incerci sa iti creezi niste principii de viata(asta daca vrei sa le creezi). Din punctul meu de vedere, pentru ca o relatie sa tina , ar trebui creeata cand esti mai copt la minte, dupa 20 de ani . Pana la aceasta varsta, e mai mult impuls hormonal pe care creierul il interpreteaza ca fiind dragostea vietii lui . Desigur, unii sunt copii chiar si dupa 20 dar asta e alta discutie. Adevarata dragoste si relatie se testeaza cand amandoi munciti, mergeti la serviciu , stati 10 ore la un birou, te intorci acasa, faci ceva de mancare, in graba, halesti iar daca la sfarsitul zilei , amandoi isi pot spune te iubesc ,pot da share unei imbratisari, unui moment de tandrete, atunci e ok, aceea e relatie bazata pe dragoste care are toate sansele sa tina(iar acest comportament sa fie unul constant, nu de o zi sau o saptamana). Viata reala caleste orice relatie (servici, oboseala, stress,probleme) dar daca se trece cu bine , cu siguranta nu se vor certa nici cand vor merge in concediu .Concluzionand, orice relatie care nu este testata in campul muncii , e doar ceva de ocazie de care nu vei putea fii niciodata sigur 100%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *