[SONDAJ] Igor Dodon, tot mai „goluț”

Partidul Liberal condamnă participarea militarilor ruși la parada de 9 mai la Tiraspol şi îl acuză pe Igor Dodon de „trădare de patrie”. Moscova a ignorat demersul Chişinăului, iar Igor Dodon, „în timp ce trupele ruse mărșăluiau pe străzile Tiraspolului, se distra la parada militară de la Moscova şi bea şampanie cu V. Putin”, deşi „era obligat să ceară Rusiei să oprească aceste abuzuri”, se spune într-un Apel PL, adresat organelor de resort ale R. Moldova, prin care li se cere „să pornească o anchetă penală împotriva celor vinovaţi de încălcarea suveranităţii R. Moldova, inclusiv a lui Igor Dodon, pentru trădare de patrie”.

Preşedintele Igor Dodon între onoare şi trădare

Anatol Croitoru, combatant la Nistru

Cu onoarea, cu regret, preşedintele stă mai prost decât cu trădarea. Şi nu că am vrea cineva să-l vorbească de rău, dar aşa a ales să fie el. Şi nu doar de 9 mai, dar din primele clipe de când e în funcţie. Amintiți-vă, unde a mers Dodon în prima vizită? La separatistul de Krasnoselski, s-au întâlnit la Bender, a alergat să-l felicite cu câştigarea alegerilor şi – culmea obrăzniciei, să depună flori la mormântul cazacilor, care au luptat de partea Rusiei în războiul de la Nistru! Nimeni, până la el, nu şi-a permis aşa ceva. Este o insultă adusă luptătorilor Independenței. Și celor vii, și celor morți. Așa trebuie să fie un președinte? Pentru noi el nu a făcut nimic, iar faptul că de 9 mai a făcut ceea ce a făcut, ne mai arată o dată cui şi pe cine slujește. Personal, sprijin Apelul liberalilor.

Ion Costaş, ex-ministru al Apărării

Onoarea este o chestie de noblețe. Unde vedeți nobleţe la Dodon? Nu-i, pentru că ea nu crește peste tot. În afară de a face „sluj”, el nu știe a face altceva. Şi asta e problema lui. Problema noastră e că a ajuns președinte, ajutat de Rusia şi de complicii Rusiei la Chişinău. Ceea ce şi-a permis Rusia de 9 mai la Triaspol, nu e pentru prima dată. Rusia se comportă ca un imperiu şi trebuie să ai un aliat puternic, care s-o pună „în bancă”. De ce credeţi că lui Dodon, una-două şi nu-i place NATO? Sau UE? Pentru că parteneriatul cu NATO și UE nu convine Rusiei. Pentru că Moldova, alături de NATO și UE, e una şi fără ele e alta. Dodon face jocurile Moscovei şi prin asta trădează. Deschis. De 9 mai şi în toate zilele. Nu am avut un președinte mai slugarnic decât Dodon. E bine să fie condamnat pentru trădare, dar cine să-l condamne? Justiția controlată de PD?

Valentina Cuşnir, ex-deputată, membră a Diasporei

Să mergi şi să te guduri pe lângă Putin la parada de 9 mai, în timp ce armatele ruse mărșăluiesc pe teritoriul statului al cărui președinte ești, e întâi de toate o lipsă de bun-simț. De onoare nici nu mai vorbim. Și nu e vorba doar de Dodon, nici cei de până la el nu au fost mai rafinați. Dar Dodon a depășit orice normă. Singurul dintre președinți, care și-a permis să-i riposteze lu Putin, a fost Timofti. Deși i s-au reproșat alte lucruri, aici a fost tare. Deci, se poate. Rusia e într-u război neterminat cu noi din 1992. Dacă Rusia a ignorat avertismentul Ministerului de Externe să nu admită participarea trupelor ruse la parada de la Triaspol, Dodon avea toate motivele să nu plece la paradă. Nu a făcut-o. Mă întreb ce ar fi fost dacă pleca Poroşenko al Ucrainei? Cred că nu ar mai fi avut drum înapoi. Un dosar penal e bine, dar cine să-l judece pe Dodon la noi? Eu cred că mai degrabă parlamentul ar trebui să se convoace într-o ședință extraordinară, în care președintele Dodon să fie chemat la raport. Și atunci se va vedea ce șanse există ca Dodon să fie judecat pentru trădare.

Ludmila Bolboceanu, profesor universitar, doctor

„Vaca e tărcată pe dinafară, iar omul pe dinăuntru”, spune o vorbă populară. Bănuiesc că e și cazul lui Igor Dodon. Eu nu știu ce așteptări au avut cei care l-au adus în funcție, dar din urma lui nu se vede nimic. Declarații pe Facebook, vizite private în Italia, plimbări la Moscova și aport în fața lui Putin. Un președinte, care trebuie să fie cartea de vizită a R. Moldova, ce imagine ne face el în lume? Nu cred că Igor Dodon a fost singurul invitat al lui Putin de 9 mai. Și dacă nici măcar Lukașenko nu a mers, Dodon ce a căutat? Fală. Dacă ar exista niște măsurători ale stării de spirit, am fi văzut că Putin nu s-a simțit deloc onorat de prezența lui Dodon. Era scris pe fața lui. Eu nu știu dacă ceea ce a făcut Dodon e trădare, infidelitate sau prostie. Știu însă că uneori răul aduce mai mult bine decât ne așteptăm. Dodon, prin tot ce face, se developează și apare în fața lumii tot mai goluț, așa cum este și nu cum și l-au închipuit unii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ciubuciu ion

    Dodon se arata asa cum este si anume in halat de baie cu stema tarii pe buzunar,o incalcare a insemnelor de stat care ne spune multe despre omul care merge sa serbeze cu Putin de Ziua Victoriei,in timp ce trupele ruse marsaluiau pe un teritoriu independent si neutru,diferit de cel al Rusiei,denumit Transnistria,parte a Moldovei,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *