Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Poze cu americani pe…

[sondaj] Poze cu americani pe bani publici?

Vizite în lanţ. După ce a mers luni, cu o cursă charter, la Strasbourg, alături de ministrul de Externe şi cel al Justiţiei, Andrei Galbur şi Vladimir Cebotari, marți, coordonatorul Coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc, a plecat să conducă o delegaţie oficială în SUA. Dacă e să credem comunicatelor de presă ale PDM, şi într-un caz, şi în altul, Plahotniuc s-a întâlnit cu oficiali ai Consiliului Europei, Comisiei de la Veneţia şi ai administraţiei americane.

Ce caută Vlad Plahotniuc la Strasbourg şi la Washington?

Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL

Cum adică, ce caută? Vrea să se arate lumii, să se demonstreze, să fie plimbat pe la marile cancelarii și tot așa. Fiind liderul partidului care controlează situația în R. Moldova, el tot mai greu acceptă ideea că trebuie să stea în plan secund, el se vrea în faţa unui public internațional, chiar dacă are imaginea de corupt şi oligarh. Contestat la noi, el vrea, mergând în Europa şi SUA, să ne arate că nu e contestat şi de partenerii noștri de dezvoltare și că ei nu-l consideră o problemă pentru R. Moldova. Jocuri. Aceste vizite nu rezolvă nimic pentru R. Moldova, sunt nişte aranjamente de imagine, fie că el pozează alături de președintele Consiliului Europei, de președintele Comisiei de la Veneția sau de oficiali americani. Plahotniuc a prins firul că americanii, dar şi europenii, discută nu atât cu cei cu funcții în stat, cât cu cei care controlează puterea în stat. Şi caută să îşi facă loc în relația cu ei. Plahotniuc vrea să se asigure că va ajunge cu bine la alegerile din 2018. Nu-i exclus că are în plan şi o funcție publică serioasă, după alegeri, şi pregătește terenul, ca să nu eșueze, ca şi în cazul pe care l-a avut cu Timofti. Îşi așterne ca să cadă moale.

Valentin Krîlov, comentator politic

Și vizita la Strasbourg, și cea de la Washington sunt acțiuni de promovare a imaginii strict politice a lui Vlad Plahotniuc. Cred că el a plecat să aranjeze mai multe lucruri din perspectiva alegerilor parlamentare din 2018. Nu e prima sa vizită în Europa, este a treia, pare-mi-se, în America și de fiecare dată a mers cu același scop: să își facă imagine. Vrea să-i deprindă ori să-i convingă pe europeni și pe americani că el este atotputernicul care decide în R. Moldova și de care depind relațiile de mai departe cu ea. Dar… deși se consideră mare și tare în R. Moldova, Plahotniuc este conștient că nu va reuși nimic fără sprijinul Occidentului. Iar el are nevoie de acest sprijin, pentru ca să câștige, așa cum vrea, alegerile din 2018. Nu cred că în America va avea întâlniri la nivel înalt, dar, pe contul vizitei unei delegații oficiale, va reuși să mai facă niște poze și să mai zâmbească cuiva la întrevederile care vor avea loc.

Tudor Deliu, deputat

Eu, ca și mulți alții, am aflat din presă că Vlad Plahotniuc a fost la Strasbourg, după care a plecat „în fruntea unei delegații oficiale” în SUA. Ce reprezentativitate are această delegație și de ce Plahotniuc în fruntea ei? Și în ce calitate? Din câte știu, cu V. Plahotniuc au mai plecat Andrian Candu și Iurie Leancă, de la parlament. Au mai plecat și alții, pe cât și cu ce agendă? – nu e clar, deși a fost anunțat că prilejul vizitei sunt 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice SUA-RM. Eu cred că e o nouă aventură a lui Plahotniuc, o vizită de imagine pentru el și partidul pe care-l guvernează. Mai mult nimic.

Sergiu Mocanu, Mişcarea Antimafie

E greu să judecăm despre valoarea acestor vizite. Nu s-a spus mare lucru despre ele, iar ceea ce scrie mass-media controlată de Plahotniuc nu e serios. Eu cred că sunt două vizite care au fost programate. În SUA nu cred, dar la Strasbourg, care e o anticameră a UE, Vlad Plahotniuc era posibil să se întâlnească la orice nivel oficial. Dar asta nu înseamnă că i s-a dat tot ce a cerut, mai mult, sunt sigur că i s-a spus să renunţe la aventura cu votul mixt. În R. Moldova se face prea multă presiune şi există prea multă stare negativă de spirit în jurul acestui vot mixt, ca el să nu fie luat în calcul şi de partenerii noştri de dezvoltare, fie europeni, fie americani. Aceste vizite nu-l salvează pe Plahotniuc de la cădere. El e într-o criză acută de imagine. E ca o mireasă bolnavă de moarte, dar care se mai ține doar ca să nu strice nunta. Cred că până la alegeri se va retrage din prim-planul vieții politice în favoarea lui Andrian Candu, deşi va continua să dirijeze lucrurile din umbră. Locul cel mai bun pentru el ar fi pușcăria.