Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sondaj politic

Sondaj politic

«PCRM, ca o cârtiţă, sapă sub Alianţă.., vor anticipate şi, deci, distrugerea Alianţei…» (Ion Hadârcă, vicepreşedinte PL)

Vor reuşi sau nu comuniştii să arunce în aer AIE-2?

Vitalia Pavlicenco, Partidul Naţional Liberal

Dacă PLDM ar respecta Acordul Alianţei şi nu ar discuta cu Voronin separat, pe la spatele partenerilor de alianţă, ar putea exista mai puţine dubii. Aşa, însă, întrebările rămân. Această deschidere periculoasă a lui Filat către PCRM ar putea arunca Alianţa în aer. Prin cercuri mai restrânse, Filat nu se jenează să vorbească despre o posibilă reformatare a Alianţei şi venirea sa în funcţia de preşedinte. Problema e că societatea civilă tace. După alegeri s-au făcut atâtea întruniri şi presiuni, inclusiv în presă, ca să existe Alianţa, iar acum toţi tac. Toţi aşteaptă ca Filat să aducă pomeni de la comunişti. Dacă liderii Alianţei ar fi fost mai puţin orgolioşi şi previzibili şi ar fi acceptat crearea blocurilor electorale în alegeri, nu am fi pierdut voturile AMN, MAE, PNL şi azi nu am fi depins de Voronin. Se vede că cuiva i-a convenit să se meargă pe alte scenarii.

Dumitru Ivanov, Sindicatele Educaţiei

Acolo unde în faţă stau ambiţiile şi orgoliile, se poate întâmpla orice. Aşa că nu am mari suspiciuni că lui Voronin nu i-ar putea reuşi să facă ceea ce şi-a pus în cap. Problema e că Voronin nu prea dă, el s-a deprins să ia. Personal nu văd mare pericol în faptul că liderul PLDM, V. Filat, se întâlneşte cu cel al comuniştilor, V. Voronin. Într-o democraţie e posibil să fie şi asta o normalitate. Parcă nu s-a întâlnit şi Lupu cu Voronin, la fel ca şi Filat? Altceva e pentru ce se întâlnesc şi despre ce discută şi dacă ceea ce discută merită să ţină lumea în stare de stres. În situaţia în care suntem, eu consider că modificarea Constituţiei ar fi singura cale valabilă pentru alegerea preşedintelui. Asta e soluţia din care am avea şi lupul sătul, şi oaia întreagă. Politicienii noştri trebuie să înţeleagă că lumea mai vrea şi să trăiască, nu doar să umble la alegeri. Altfel, ar fi trist de tot.

Veaceslav Untilă, Mişcarea Acţiunea Europeană

AIE-2 nu lasă impresia că ar fi o construcţie „beton”, după cum s-a afirmat cu mai multe ocazii. Încă nici nu se constituise de-a binelea, că au şi apărut certuri şi conflicte. Pe anumite segmente este vizibil interesul separat al unui sau altui partid din Alianţă. Dacă aceste partide nu vor da dovadă de înţelepciune şi coeziune politică, ar putea să apară şi unele fisuri în angrenajul puterii. Voronin şi comuniştii au avut şi, evident, vor avea în continuare grijă să speculeze aceste momente în folosul lor şi să bage cât mai multe strâmbe între liderii Alianţei. Oricum, dacă AIE-2 nu va rezista, Republica Moldova va avea de suportat o lovitură dureroasă şi pe plan intern, şi pe plan extern, iar deziluzia alegătorilor va fi enormă. Sper ca acest lucru să-l înţeleagă şi politicienii care şi-au asumat povara şi responsabilitatea unei guvernări democrate.

Andrei Covrig, Asociaţia George C. Marschall

Există suficiente temeiuri pentru ingrijorare, numai că o eventuală prăbuşire a Alianţei nu va fi „meritul“ comuniştilor, ci al liderilor AIE-2. PDM şi-a permis din start o politică de sucire a mâinilor în raport cu partenerii. A umblat şi la stânga şi la dreapta. Şi Ghimpu, şi Filat au facut mai multe cedari pentru a reconstitui Alianţa. Faptul că V. Filat şi-a permis să se întâlnească cu Voronin, fără ştirea colegilor de Alianţă, poate fi un semn de întrebare, dar parcă Lupu nu a făcut acelaşi lucru, şantajând PLDM-ul şi PL-ul? Să ne aducem aminte că formarea Alianţei, în mare măsură, a fost meritul societăţii civile, care a obligat PD-ul să accepte apropierea de PLDM şi PL… Lumea a obosit de incertitudine şi intrigi, interese personale sau de partid, de aceea nu prea cred că ea se va mira dacă ar apărea o coaliţie într-un format uşor de presupus.

Valeriu Saharneanu, Uniunea Jurnaliştilor

Nu, nu cred… Motive pentru discuţii, da, există, şi ele au la bază cazuri concrete, să zicem, întrevederile Filat-Voronin, despre care nu se ştie, cel puţin, în Consiliul Alianţei, dar, mă rog, este vorba şi de interese de partid, şi de egoism politic, pe alocuri. Concurenţa între partide, în condiţii de incertitudine politică, rămâne chiar şi între partidele-partenere. Ceea ce face PLDM nu este decât o continuare a campaniei electorale, în eventualitatea unor anticipate sau chiar a alegerilor locale. Aşa a fost şi după alegerile din 2009. Până unde va merge PLDM nu e clar. Nu-i exclus că Filat încearcă să-şi extindă spaţiul de manevră pe stânga politică, pentru că pe dreapta nu prea are unde. Oricum, suntem într-un proces vulcanic, care erupe periodic. Pacea şi stabilitatea ar putea interveni doar în cazul modificării sau adoptării unei noi Constituţii.