Sondaj politic

«PCRM, ca o cârtiţă, sapă sub Alianţă.., vor anticipate şi, deci, distrugerea Alianţei…» (Ion Hadârcă, vicepreşedinte PL)

Vor reuşi sau nu comuniştii să arunce în aer AIE-2?

Vitalia Pavlicenco, Partidul Naţional Liberal

Dacă PLDM ar respecta Acordul Alianţei şi nu ar discuta cu Voronin separat, pe la spatele partenerilor de alianţă, ar putea exista mai puţine dubii. Aşa, însă, întrebările rămân. Această deschidere periculoasă a lui Filat către PCRM ar putea arunca Alianţa în aer. Prin cercuri mai restrânse, Filat nu se jenează să vorbească despre o posibilă reformatare a Alianţei şi venirea sa în funcţia de preşedinte. Problema e că societatea civilă tace. După alegeri s-au făcut atâtea întruniri şi presiuni, inclusiv în presă, ca să existe Alianţa, iar acum toţi tac. Toţi aşteaptă ca Filat să aducă pomeni de la comunişti. Dacă liderii Alianţei ar fi fost mai puţin orgolioşi şi previzibili şi ar fi acceptat crearea blocurilor electorale în alegeri, nu am fi pierdut voturile AMN, MAE, PNL şi azi nu am fi depins de Voronin. Se vede că cuiva i-a convenit să se meargă pe alte scenarii.

Dumitru Ivanov, Sindicatele Educaţiei

Acolo unde în faţă stau ambiţiile şi orgoliile, se poate întâmpla orice. Aşa că nu am mari suspiciuni că lui Voronin nu i-ar putea reuşi să facă ceea ce şi-a pus în cap. Problema e că Voronin nu prea dă, el s-a deprins să ia. Personal nu văd mare pericol în faptul că liderul PLDM, V. Filat, se întâlneşte cu cel al comuniştilor, V. Voronin. Într-o democraţie e posibil să fie şi asta o normalitate. Parcă nu s-a întâlnit şi Lupu cu Voronin, la fel ca şi Filat? Altceva e pentru ce se întâlnesc şi despre ce discută şi dacă ceea ce discută merită să ţină lumea în stare de stres. În situaţia în care suntem, eu consider că modificarea Constituţiei ar fi singura cale valabilă pentru alegerea preşedintelui. Asta e soluţia din care am avea şi lupul sătul, şi oaia întreagă. Politicienii noştri trebuie să înţeleagă că lumea mai vrea şi să trăiască, nu doar să umble la alegeri. Altfel, ar fi trist de tot.

Veaceslav Untilă, Mişcarea Acţiunea Europeană

AIE-2 nu lasă impresia că ar fi o construcţie „beton”, după cum s-a afirmat cu mai multe ocazii. Încă nici nu se constituise de-a binelea, că au şi apărut certuri şi conflicte. Pe anumite segmente este vizibil interesul separat al unui sau altui partid din Alianţă. Dacă aceste partide nu vor da dovadă de înţelepciune şi coeziune politică, ar putea să apară şi unele fisuri în angrenajul puterii. Voronin şi comuniştii au avut şi, evident, vor avea în continuare grijă să speculeze aceste momente în folosul lor şi să bage cât mai multe strâmbe între liderii Alianţei. Oricum, dacă AIE-2 nu va rezista, Republica Moldova va avea de suportat o lovitură dureroasă şi pe plan intern, şi pe plan extern, iar deziluzia alegătorilor va fi enormă. Sper ca acest lucru să-l înţeleagă şi politicienii care şi-au asumat povara şi responsabilitatea unei guvernări democrate.

Andrei Covrig, Asociaţia George C. Marschall

Există suficiente temeiuri pentru ingrijorare, numai că o eventuală prăbuşire a Alianţei nu va fi „meritul“ comuniştilor, ci al liderilor AIE-2. PDM şi-a permis din start o politică de sucire a mâinilor în raport cu partenerii. A umblat şi la stânga şi la dreapta. Şi Ghimpu, şi Filat au facut mai multe cedari pentru a reconstitui Alianţa. Faptul că V. Filat şi-a permis să se întâlnească cu Voronin, fără ştirea colegilor de Alianţă, poate fi un semn de întrebare, dar parcă Lupu nu a făcut acelaşi lucru, şantajând PLDM-ul şi PL-ul? Să ne aducem aminte că formarea Alianţei, în mare măsură, a fost meritul societăţii civile, care a obligat PD-ul să accepte apropierea de PLDM şi PL… Lumea a obosit de incertitudine şi intrigi, interese personale sau de partid, de aceea nu prea cred că ea se va mira dacă ar apărea o coaliţie într-un format uşor de presupus.

Valeriu Saharneanu, Uniunea Jurnaliştilor

Nu, nu cred… Motive pentru discuţii, da, există, şi ele au la bază cazuri concrete, să zicem, întrevederile Filat-Voronin, despre care nu se ştie, cel puţin, în Consiliul Alianţei, dar, mă rog, este vorba şi de interese de partid, şi de egoism politic, pe alocuri. Concurenţa între partide, în condiţii de incertitudine politică, rămâne chiar şi între partidele-partenere. Ceea ce face PLDM nu este decât o continuare a campaniei electorale, în eventualitatea unor anticipate sau chiar a alegerilor locale. Aşa a fost şi după alegerile din 2009. Până unde va merge PLDM nu e clar. Nu-i exclus că Filat încearcă să-şi extindă spaţiul de manevră pe stânga politică, pentru că pe dreapta nu prea are unde. Oricum, suntem într-un proces vulcanic, care erupe periodic. Pacea şi stabilitatea ar putea interveni doar în cazul modificării sau adoptării unei noi Constituţii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Strigator la cer

  La 01.03.2011 intr-o emisiune la TV-7 dl. Ionita a declarat un lucru foarte grav “Eu, am dat interpretarea cum trebuie sa fie interpretată legea şi i-am dat-o ministrului Lazar. Acesta are tot intrumentariul necesar sa actioneze.” Dumnezeul pe pamint nu alta. Ca extista lege, ca exista diferite interpretari cu diferita valoare, pe naiba. Unde mergem oameni buni. Ce inseamna eu am dat interpretarea cum trebuie aplicata legea. Pentru dl. Ionita – interpretarea oficiala este data de parlament. Iar parlamentul nu inseamna Eu, ci plenul unde se aproba intepretarea prin alta lege. Stimati juristi va chem sa analizam acest subiect.

 2. Valentina Cușnir

  pentru ca Parlamentul să dea interpretarea unui sau mai multor articole ale unei sau altei legi, trebuie să existe o solicitare. Dar nu se fac legi peste legi pentru fiecare ministru!!! Un președinte de comisie are dreptul să dea unele explicații, pe care, posibil, dl. Ioniță le-a numit interpretare. Mai departe dl. Ioniță a vorbit despre un instrumentariu și nu despre interpretare.
  mai grav este cea fac judecătorii, cînd violează deschis și intenționat legea!!! Aici e chiar prăpăd!!!! Asta la noi se numește independența justiției!!!

 3. Valentina Cușnir

  Lupu nu a plecat de la comuniști!!! el este cîrtița care sapă sub AIE!!! comuniștii au rămas în toate structurile și s-au întărit prin prezența pd=voronin! PL a căzut în capcana pd=voronin!!!

 4. Strigator la cer

  Pentru Valentina Cusnir. Nu doresc sa abordez problema prin comparatie- unde este mai grav. Este grav si intr-un caz si in altul. Ce insemna intrumentariu. Nu an gasit in DEX explicatia, dar prezum ca s-a avut in vedere un document care are forta suprema la interpretare, deoarece este data de un presedinte de comisie. De fapt ceea ce am si spus anterior. FALS. Nu doresc sa critic pe nimeni, dar nu cred ca trebuie sa spunem regelui ca este imbracat atunci cind el este gol.Trebuie sa-l ajutam sa se comporte civilizat si in limitele cadrului legal servind drept exemplu pentru altii.

 5. Valentina Cușnir

  pentru Strigător la cer! Am socotit mult mai gravă violarea(interpretarea) legilor în judecată, deoarece pentru Lazăr nu erau obligatorii instrumentariile(mecanizme de emplementare, cred eu) lui Ioniță, pe cînd hotărîrile și deciziile judecătorești trebuie executate fără crîcnire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *