Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rusia, gata de război?

Rusia, gata de război?

Chişinăul îşi “consolidează activ componenta militară cu ajutorul SUA şi al României”. Dacă R. Moldova îşi va pierde neutralitatea militară, „va fi timpul să analizăm un Plan B, care ar putea consta în recunoaşterea independenţei Transnistriei” (Din declaraţia ambasadorului rus în problema transnistreană, S. Gubarev)

Renunţarea Chişinăului la neutralitatea militară ar putea determina Rusia la o nouă agresiune?

Andrei Covrig, colonel, Asociaţia Drept Umanitar

Declaraţia lui Gubarev miroase urât, pentru că vine din partea unui diplomat, şi nu din partea unor tipi gen Jirinovski sau Rogozin. La sovietici exista expresia „imperialisticeskii iastreb” („şoim imperialist”), cu care erau etichetate SUA pentru politica lor globală. Apoi, acest Gubarev apare tocmai pe acest rol de „iastreb”. Spusele lui sunt o ameninţare la adresa securităţii şi suveranităţii statale a R. Moldova. „Planul B” nu-i exclus să fie un scenariu militar, cum a fost cel din 1991-92 la Nistru, sau din 2008 – în Georgia. Va recunoaşte oficial Kremlinul Transnistria? Dar ce mai are de recunoscut, dacă o ţine în acelaşi pachet cu Abhazia şi Osetia de Sud? Nu cred că Rusia va merge prea departe. A trecut destul timp după 1992, situaţia e alta, însă Moscova vrea şi caută să frâneze avansarea R. Moldova spre UE. E regretabil că, la nivel oficial, Chişinăul nu a reacţionat în niciun fel la acest „mesaj”.

Vitalia Pavlicenco, preşedinta PNL

Deşi, de 21 de ani, ni se tot spune să nu „zădărâm” Rusia, cred că politica aceasta nu a adus nici dram de demnitate R. Moldova. Dacă putem avea o bază NATO şi renunţa la neutralitatea militară, trebuie să o încheiem cu timiditatea şi neverticalitatea în faţa Moscovei. Dacă Rusia va recunoaşte Transnistria, soluţia noastră este integrarea într-o Românie euroatlantică. Asta ne va salva, inclusiv pe transnistreni — plecarea spre Vest, care ar trebui – şi el — să fie cu noi. În caz contrar, va rezulta că acceptăm şantajul rusesc. Pentru că ăsta e şantaj. Ori de câte ori am avut parte de o guvernare democratică, Rusia a făcut totul ca să ne oprească din demersul proeuropean. Avem nevoie de lideri cu adevărat naţionali, dar pe care, deocamdată, nu-i avem. Ar grăbi recunoaşterea Transnistriei aderarea R. Moldova la NATO şi UE? Nu ar fi rău. Nu-i poţi ţine mereu pe basarabeni ostatici ai intereselor ruseşti.

Ion Costaş, ex-ministru al Apărării

Nu cred că va recurge la forţă şi nici nu va recunoaşte Transnistria. Moscova nu vrea să scape R. Moldova de sub influenţa sa. E un nou şantaj. Am fost şantajaţi cu războiul de la Nistru, cu blocaje economice, iar acum ne şantajează pentru colaborarea cu NATO. E un nonsens. Dacă vor neutralitate militară, ce caută armata rusă la Nistru? Azi toţi colaborează, în diferite programe, cu NATO, inclusiv Rusia. De ce Rusiei i se poate, iar nouă nu, mai ales că e vorba de programul „Parteneriat pentru pace”? Sau Rusia nu vrea pace? Eu cred că neutralitatea noastră militară, aşa cum o vrea Rusia, nu este o garanţie a securităţii militare a R. Moldova. Noi avem nevoie de o umbrelă internaţională de securitate, şi asta ar fi NATO. Locul R. Moldova e în UE, iar Rusiei trebuie să i se condiţioneze  respectarea integrităţii teritoriale a R. Moldova, aşa după cum am fost recunoscuţi pe plan internaţional.

Mihai Cernenco, analist politic

Motive pentru o agresiune militară nu există, dar asta nu înseamnă că Rusia nu le caută. Nu putem exclude repetarea anului 1992 sau precedentul georgian din 2008.  După ce a văzut că pierde poziţie după poziţie în lumea arabă, ea caută să se revanşeze pe frontul ex-sovietic. Şi caută nod în papură. Pe de o parte, ţine trupe la Nistru, iar pe de alta, condamnă Chişinăul de nerespectarea neutralităţii militare. Declaraţiile lui Gubarev arată clar că Moscova caută pretexte pentru a se consolida militar dincolo de Nistru şi a-şi explica, ulterior, o eventuală agresiune împotriva R. Moldova, cu toate că Chişinăul nu a dat niciun motiv pentru astfel de declaraţii, iar faptul că preşedintele Timofti a cerut în APCE  retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, e un angajament pe care Moscova şi l-a asumat încă în 1999, la Istanbul. La ce ar trebui să ne aşteptăm în relaţiile cu Rusia? La orice.