Sondaj politic

În vizita sa la Chişinău, Patriarhul Rusiei, Kiril, a fost decorat de către preşedintele interimar, M. Lupu, cu cea mai înaltă distincţie de stat, Ordinul Republicii. Pentru ce merite?

Ion Manole, preşedinte “Promo-Lex”

Nu ştiu pentru care merite, că Biserica Rusă – şi pe timpul Patriarhului Alexii al II-lea, şi după el — a fost şi este pe aceleaşi poziţii cu Kremlinul în politica sa secesionistă faţă de R. Moldova. Cine nu ştie că Biserica Rusă a dat dezlegare la crime în Transnistria, că ea a blagoslovit cazacii şi armatele regulate la război? Cele mai multe decoraţii ale Bisericii Ruse cine le are? Igor Smirnov. Pentru ce, nu e greu să ne imaginăm, dacă ştim ce face Smirnov. Aşa că ceea ce a făcut M. Lupu e un non-sens. S-ar fi putut trece, poate, peste toate, dacă Kiril şi-ar fi dat străduinţa, cel puţin, pentru eliberarea din detenţie a lui Ilie Cazac. Părinţii lui s-au adresat cu scrisori şi la Mitropolia Moldovei, şi la Patriarhia Rusă. “Zero” contribuţie. Atunci, care-s meritele? Separatismul, războiul de la Nistru, dezintegrarea Moldovei?

Sandu Grecu, preşedinte UNITEM

Nu văd merite. Decorarea Patriarhului Kiril a devalorizat şi mai mult Ordinul Republicii. Meritele pentru această distincţie trebuie să fie deosebite, ieşite din comun. Ce a făcut Kiril deosebit pentru Moldova? Că a venit în vizită? Că ne pune în aceeaşi oală cu ruşii, belaruşii şi ucrainenii şi ne declară “poporul Sfintei Rusii”? Nu-i exclus, însă, ca în situaţia politică de la noi, când toţi umblă şi aşteaptă blagoslovire de la Moscova, decorarea lui Kiril să fie un avans făcut de Lupu, ca să-şi facă cale spre inima patriarhului, care-i foarte apropiat de Putin. Dacă-i aşa, atunci Lupu l-a decorat din raţiuni strict politice… Vizita Patriarhului Kiril aminteşte de cea a lui S. Narîşkin. Primul a venit de la Moscova să dea ton negocierilor, al doilea a venit, tot de la Moscova, să le încheie. Ăsta e, cred, meritul.

Viorica Olaru-Cemortan, istoric

Pe mine şi pe colegii mei gestul ne-a şocat, la fel ca şi decorarea lui Voronin de către Kiril. Lumea a dat ultimul ban de la casă pentru reconstrucţia mănăstirilor, iar mulţumirile Patriarhului au mers spre Voronin. Pe timpul sovieticilor, prim-secretarii erau ridicaţi în slăvi pentru că distrugeau bisericile, şi acum tot ei (culmea!) – pentru renaşterea lor. Cred că subtextul decorării Patriarhului, la fel ca şi cel al vizitei, este unul mai mult politic. S-a văzut, după cum umblau şi se gudurau în jurul lui şi M. Lupu, şi V. Filat. Parcă ei nu ştiu cine este Kiril şi ce a făcut pe timpul lui Alexie al II-lea? Numai cazul Mitropoliei Basarabiei cât face? Dar războiul de la Nistru, pe care Biserica Rusă l-a încurajat? Dar cazacii pe care i-a elogiat şi decorat? Să fim sinceri: nu a făcut Kiril nici-un sacrificiu pentru Moldova.

Anatol Mătăsaru, disident

Nu are niciun merit. E un show politic. Lupu l-a decorat pe Kiril, ca să-i câştige simpatia. Alegerea preşedintelui rămâne la noi o problemă şi nu este exclus să avem noi anticipate. M. Lupu a crezut, probabil, că-şi va face în acest fel drum spre inima Patriarhului, ca să aibă, în caz de alegeri, sprijinul Bisericii Ruse. Însă decorarea lui Voronin, de către Kiril, a arătat că lucrurile stau altfel… În tot cazul, Ordinul Republicii nu i s-a dat lui Kiril pentru merite faţă de Moldova. Ar fi fost ceva dacă Kiril, ca Mare Ierarh al Bisericii Ruse, ar fi condamnat ori şi-ar fi exprimat regretul penttru crimele regimului comunist, comise aici, şi ar fi trecut, peste drum de Catedrală, cu o floare la Piatra Comemorativă din PMAN. Dar nimic din asta nu s-a întâmplat. Rusia rămâne Rusie. Kremlinul şi Biserica Rusă sunt la fel.

Alexandru Corduneanu, Grupul Civic “Patrimoniu Cultural”

Nu prea avem ce spune în cazul meritelor. Nu noi am decis. Decizia e a celor care au dat Ordinul. Vizita Patriarhului Kiril este una pe care au aşteptat-o mai mulţi la Chişinău şi, cu siguranţă, au aşteptat-o şi domnii Lupu şi Filat. O vizită de acest gen trebuia să se încheie într-un mod mai special şi acest special a fost schimbul de decoraţii. Numai că Lupu l-a decorat pe Kiril, iar Kiril l-a decorat pe Voronin… În rest, nu cred că s-a întâmplat ceva ieşit din comun. Decorări, în acest stil, în R. Moldova, au fost mai multe, dar, desigur, gestul făcut de Lupu are componentă de linguşeală. Mă rog, e vorba de Kiril, totuşi. Se cunoaşte faptul că Kiril este omul apropiat Kremlinului şi lumea caută să profite de acest fapt. Să fie clar: distincţia acordată lui Kiril este o distincţie acordată Rusiei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *