Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sondaj politic

Sondaj politic

PLDM a anunţat că, în septembrie, când deputaţii vor reveni din vacanţă, va propune modificarea Acordului de constituire a AIE.

Ce ar putea urma după revizuirea Acordului?

 

Veaceslav Ioniţă, deputat PLDM

În opinia mea, astăzi oricine înţelege că modul în care acţionează AIE este ineficient. Din această cauză, nu doar lumea politică este nemulţumită, ci şi cetăţenii simpli, care nu sunt implicaţi în actul guvernării. E devreme, deocamdată, să discutăm despre punctele din Acord care ar trebui modificate. În septembrie, va fi constituit un grup de lucru care va elabora proiectul respectiv. Cât mă priveşte, alegerea preşedintelui mă preocupă doar în proporţie de 3%… În calitatea mea de economist, sunt îngrijorat de felul în care, în economie, funcţionează schemele pe care noi, fiind în opoziţie, le-am condamnat. Va trebui să ne clarificăm din ce cauză aceste scheme rămân în picioare.

Vladimir Ţurcan, Partidul Moldova Unită

Cred că modificările vor fi propuse reieşind din conţinutul declaraţilor recente, făcute de preşedintele PLDM, Vlad Filat. S-ar putea ca, după modificările propuse, în Acordul de funcţionare a AIE subiectul alegerii preşedintelui să nu mai fie bătut în cuie, adică nu va mai exista o candidatură concretă. Probabil vor fi stipulate mai multe despre constituirea Prezidiului Guvernului, dar şi mai multe subiecte legate de partajarea funcţiilor. Bunăoară, dacă se vorbeşte despre reorganizarea CCCEC, atunci PDM ar putea rămâne fără funcţia de director al acestei instituţi, care i-a revenit în urma partajărilor anterioare.

Ecaterina Mardarovici, Asociaţia 50/50

În urma revizuirii acordului ne-am putea alege cu două situaţii: AIE ar putea deveni mai eficientă, o alianţă cu reguli bine stabilite, în cadrul căreia ar exista mai puţine intrigi politice, sau ar putea fi şi mai complicat decât e în prezent. Astăzi e dificil să determinăm unde anume ne aflăm. Bănuiesc că ar putea apărea o posibilitate de alegere a şefului statului. Teamă îmi e că, aşa cum s-a mai întâmplat, o formaţiune din AIE, împreună cu deputaţii PCRM, ar putea alege un şef de stat, chiar dacă există riscul să fie sancţionaţi de electorat. Dacă au scandat „Moldova fără comunişti”, nu cred că o cooperare cu ei ar trece neobservată de electorat.

Dumitru Diacov, deputat PDM

Nu cred că e o iniţiativă oficială, mai degrabă e o părere, o idee nelămurită până la capăt de către colegi noştri din AIE. Astăzi, deocamdată, nimănui nu îi este clar dacă se doreşte resetarea, reformarea sau relansarea AIE. Pare mai degrabă o iniţiativă psihologică, în urma căreia se doreşte iniţierea unor discuţii politice mai ample. Cât despre alegerea preşedintelui, personal aş dori ca acesta să fie ales de toţi cei 101 de deputaţi, alegi de cetăţenii R. Moldova, or, şeful statului urmează să îi reprezinte pe toţi aceşti cetăţeni. Pentru acest lucru, nu cred că e nevoie de resetarea AIE. Mai degrabă ar fi nevoie de mai multă responsabilitate din partea politicienilor.

Petru Lucinschi, ex-preşedinte RM

Orice încercare de a identifica un mecanism funcţional care ar permite exercitarea neîngrădită a actului guvernării ar trebui salutată. Mai multe momente nu au fost puse la punct de actuala AIE. Bunăoară, PL nu deţine nicio funcţie în conducerea Parlamentului, iar asta e o problemă. Art. 6 din Constituţie spune că puterile sunt separate, la noi, însă, această prevedere nu se respectă. Cât despre reformatarea AIE… Noi, alegătorii, am ales 101 deputaţi. În prezent, deşi alegătorii sunt nemulţumiţi de felul în care funcţionează partidele parlamentare, nu am văzut ca cele 4 fracţiuni să se adune şi să discute problemele acumulate, inclusiv alegerea şefului statului.