Sondaj politic

Pe 29 iulie se împlinesc 17 ani de la adoptarea Constituţiei R. Moldova. AIE acuză faptul că imperfecţiunea Constituţiei generează criza din societate.

Avem nevoie de o nouă Constituţie, pentru o mai bună guvernare?

Gheorghe Susarenco, ex-judecător CC

Răspunsul meu este «da». Avem nevoie de o nouă Constituţie, dacă vrem să fim un stat funcţional. Modificările nu schimbă situaţia. E ca şi cum a-i schimba o piesă la avion cu una de «Jiguli». Ceea ce a rămas după modificările din 2000, e o Constituţie peticită, care nu corespunde nici regimului parlamentar, nici celui prezidenţial… Cred că trebuie să avem o republică prezidenţială, cu un şef de stat puternic, ales de tot poporul. Republicile parlamentare sunt pentru o democraţie aşezată. Riscuri? Mă rog, ele există în toate regimurile de guvernare. Important e să înţelegem că deblocarea actualei situaţii politice e imposibilă prin modificări la Constituţie, pentru că modificările trebuie votate în Parlament, iar o Constiutuţie nouă poate fi adoptată prin referendum sau Adunarea Constituantă.

Ghenadie Vaculovschi, expert în drept

Actuala Constituţie, cu toate neajunsurile ei, este o cucerire esenţială în dezvoltarea sistemului democratic. Este bine ca partidele politice să discute, pe cât e posibil, chestiunea îmbunătăţirii actualei Constituţii. Actualul sistem politic trebuie păstrat. Alegerea preşedintelui prin vot universal nu salvează situaţia. Garanţiile de securitate ale statului şi cele de colaborare între ramurile puterii vor avea de pierdut. Să ne amintim de perioada preşedinţiei Lucinschi. Sau, cum ar fi evoluat lucrurile în cazul «planului Kozak»? Pentru eficientizarea actului de guvernare ar fi nevoie de un premier şi nu de un preşedinte puternic. Cât priveşte procedura de alegere a şefului statului, ea trebuie gândită în aşa fel încât să excludă dizolvarea unui parlament care întruneşte o majoritate legală.

Victor Popa, deputat PL, preşedintele Comisiei juridice

Nu putem spune că Constituţia pe care o avem nu e bună, dar lucrurile bune se învechesc şi ele şi devin o frână. În doi ani, trei campanii parlamentare şi stăm pe loc, fără şef de stat, pentru că norma constituţională blochează lucrurile. Şi nu e vorba doar de art. 78… Vreo 70 de articole, din 143, sunt cu probleme. Aşa că schimbarea Constitituţiei a devenit o necesitate imperativă. Va fi schimbată sau nu şi forma de guvernare, se va vedea la referendum. Părerile s-au divizat. Unii vor republică prezidenţială, alţii – parlamentară. Personal, sunt adeptul regimului parlamentar, care e mai sigur pentru statele în tranziţie. Un preşedinte ales de parlament poate fi supus controlului parlamentar, pe când alegerea unui preşedinte de către tot poporul s-ar putea să ne ofere surpriza unui dictator.

Nicolae Osmochescu, doctor în drept

Aş fi un pic mai moderat. În actuala Constituţie, 70–75% din stipulări sunt conforme normei şi corespund etapei actuale, dar şi pentru viitor. Ceea ce urmează a fi supus unor concretizări sau modificări mai serioase sunt cele 25-30%. Aş zice că noi avem nevoie nu de o nouă Constituţie, ci de o Constituţie într-o nouă redacţie. Problema nr. 1 este azi alegerea şefului statului. Din momentul în care parlamentul nu poate întruni 2/3 din voturi, Curtea Constituţională trebuie să dea o interpretare extensivă procedurii de alegere a preşedintelui şi să deblocheze situaţia. Celelalte probleme – când va exista consens. Oricum, în Alianţă nu există acum o unitate de opinii vizavi de sistemul de guvernare, alegerea şefului statului, atribuţiile, competenţele etc…

Anatol Ţăranu, analist politic

Da, avem nevoie de o nouă Constituţie. Actuala are mai multe lacune. Şi nu e vorba doar de art. 78, care vizează alegerea şefului statului, chiar dacă acest articol a devenit extrem de vulnerabil pentru stabilitatea actului de guvernare. Adoptarea unei noi Constituţii ar fi un lucru benefic, inclusiv, sub acest aspect. Însă, ar fi o naivitate să se creadă că adoptarea unei noi Constituţii ar rezolva toate problemele din societate. Noua Constituţie ar fi doar cireaşa de pe tort, nu şi tortul. Nu Constituţia este cauza nenorocirilor noastre. Există state, cu Constutuţii adoptate cu două secole în urmă, dar în care se guvernează stabil, fără excese. La noi e ca la noi. Este greu să spunem ce va urma. Pe de altă parte, nici anticipatele nu sunt soluţia care trebuie refuzată cu orice preţ.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. vera

  Atita timp ,cat vor avea imunitate si nu vor fi pedepsiti, acei ce incalca legea, Constitutia noua n-o sa se respecte, iar coruptia se va dubla,in folosul: celor, ce-o practica!

 2. DACUL

  Inainte de constitutie dati o lege de condamnarea comunismului si scoaterea lui in afara legii.

 3. TTT

  bla-bla.te crucesti cat de redus e omul nostru,masele,poporul,lumea,noi.mult si multi,dar oameni f.putini.
  E vorba de legea lustratiei,care include condamnarea comunismului si escluderea com-lor,sec-lor,sustinatorilor,toti cei care au avut si au tangente cu mizeria si infectia care se numeste comunism,din functii publice de administrare si conducere.”dati” legea,dom-lor filat,lupu,diakov,lucinschi,plahotniuc,democrati facuti peste noapte,instalati bine mersi in fruntea statului la dirijarea turmei,care,in afara de a se speti si a da din urechi,altceva nu stie,cu respect vorbind.dati legea,domnilor,si … mars la coada vacii dupa ce v-ati taiat creanga.
  cand vom intelege,ca lupu-l e stapan la oi,ca n-avem nicio sansa cu naivitatea,chiar prostia,cu care tratam evenimente primordiale,care ne decid destinul? ne punem speranta in niste borfasi,care toata viata s-au balacit in jeg comunist.ce asteptam de la smenarii astia,dupa care plange puscaria?
  treziti-va,faceti o judecata sanatoasa,puneti creierul in miscare.maturitate,decizii, inteligenta nu se vad de la noua generatie,nici nu vorbim de cei imbroboditi cu kila de macaroane… pe urechi.
  sa intelegem clar,nu bla-bla:ei fac,ei desfac,ei scriu,ei anuleaza,ei,luuuupiiii stapani la oi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *