Sondaj politic

Premierul a chemat la sfat societatea civilă, clerici, patronate, sindicate, partide şi ambasadori străini pentru a vedea de ce merg prost treburile în R. Moldova (din agenda prim-ministrului)

Ce se va schimba în R. Moldova în urma consultărilor iniţiate de Vl. Filat?

Dumitru Braghiş, ex-prim ministru
E bine că au fost pornite aceste consultări. Ele dau un plus de speranţă. Schimbul dur de declaraţii între partenerii de Alianţă nu poate duce la nimic bun. Identificarea unor soluţii de depăşire a crizei cu care se confruntă R. Moldova, este posibilă doar prin consultări. Eu vreau – şi nu doar eu, să se ajungă la o stabilitate politică, economică, socială în R. Moldova. Nu e simplu deloc. Avem o situaţie excepţională. Totul e blocat. Acest lucru descurajează pe plan intern, dar şi extern. De doi ani nu poate fi ales preşedintele, reformele stau pe loc. Trebuie găsită o soluţie. Am avut şi alegeri locale şi în această situaţie alegerea şefului statului este de neamânat. O consultare pe plan mai larg, inclusiv cu opoziţia, poate aduce la o conciliere în societate. Aşteptăm să vedem.

Valentin Krîlov, Partidul Socialiştilor
Dacă negocierile nu sunt o simplă formalitate, rezultatele vor fi pozitive. Mă refer la reformarea cursului de guvernare. Până acum doar s-a vorbit de reforme, dar nu s-a făcut aproape nimic, vorbim de stat de drept, dar hoţia e universală, mergem în continuare pe repartizarea aritmetică a funcţiilor în stat, care nu dă nimic… Filat este prim-ministru şi el are cea mai mare responsabilitate pentru mersul lucrurilor la guvernare. El a înţeles că stăm pe loc, că R. Moldova a amorţit în criză. Dacă lucrurile rămân aşa, R. Moldova degradează, ea îşi pierde autoritatea pe plan internaţional, dar fără sprijin extern reformele sunt imposibile. Filat a hotărât să ia o decizie. Cred că el va face nişte concluzii clare şi dure. El are scopul să se impună ca lider naţional. Şi vrea s-o demonstreze.

Alexandru Corduneanu, Grupul Acord Civic
Trebuie să aşteptăm să vedem ce va spune V. Filat după încheierea consultărilor, însă un dialog, o cooperare între opoziţie şi putere sunt iminente. Altfel, riscăm să ne duelăm pe loc gol. Consultările cu societatea civilă sunt o practică mai veche, dar durata de o săptămână a acestor consultări, cu atâta lume, predispune la schimbări. În Alianţa de guvernare lucrurile merg din inerţie. Aplicarea unor instrumente de influenţă trebuia să vină din partea unuia dintre liderii AIE şi a venit. Filat pregăteşte opinia publică pentru anumite schimbări. Problemele R. Moldova sunt foarte mari, de la reforme şi corupţie până la cele de securitate a statului. Însă, nu cred că aceste probleme le poate rezolva o singură persoană. E nevoie de un consens naţional.  V. Filat este în căutarea lui.

Lilia Carasciuc, Transparency International Moldova
Pentru noi este important că am înţeles mai bine ce se întâmplă la guvernare. Efectul pozitiv pe care îl aşteptăm de la premierul Filat ar fi o luare de atitudine în raport cu propunerile noastre. S-a vorbit despre prevenirea şi combaterea corupţiei. Transparency a venit cu propuneri ce ţin şi de activitatea Executivului. Am vorbit despre importanţa implementării Legii privind conflictul de interese, or, la noi, funcţionarii de stat nu fac declaraţii de interese şi nici de conflicte de interese, motivând că nu există un model al acestor declaraţii. Am propus să „ne inspirăm” din experienţa României, ea are deja o experienţă în acest sens.  Mi-am amintit de o soluţie ce ţine de confiscarea averii provenienţa căreia este ilegală. Premierul a fost de acord cu unele propuneri.

Gheorghe Paladi, Asociaţia Istoricilor
Nu cred că vor fi schimbări serioase. Consultările pe care le-a lansat premierul sunt mai mult un joc de imagine. V. Filat a avut totdeauna pretenţia de a fi Nr.1 în politică. Şi rămâne obsedat de acest gând. Consultarea societăţii civile este un exerciţiu democratic, care trebuie practicat mereu, nu doar atunci când vrei să te răzbuni ori să-ţi satisfaci nişte ambiţii şi interese în politică. Nu vor da nimic aceste consultări, dacă nu va exista un dialog constant şi un parteneriat serios şi stabil în cadrul Alianţei de guvernare. Ciondănelile sunt la îndemâna comuniştilor. Asta trebuie să înţeleagă Filat din consultările pe care le face. Se va întâmpla sau nu, vom vedea. În tot cazul, şedinţele Parlamentului de săptămâna aceasta dau speranţe că există loc de relaţie şi conlucrare în AIE.

Pentru conformitate, P.G.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. vera

  Din partea societatii civile,primiti Dle Filat un asa p a p o r t:
  1.Treburile in RM merg prost,deoarece, rotile la masinile poporului- de jos, nu sunt unse bine si des ca la voi, acei – de sus.Motivul:lipsa de finante!
  2. La MAI stau cu stele pe umeri si cu judecata ca la “cucla Barbi”, multi contrabanditi, intre banditi-neidentificati, cum a fost tata-comunistul, “imparatul” si hotul RM – jeneralul Voronin!
  3. Legea constitutionala a RM nu functioneaza pentru acei cu imunitate, din rindul alesilor poporului! JOS IMUNITATEA LOR!!
  4. Cand o sa fie mai multi copii cu zimbetul pe fata, carturari,satui si incaltati,liberi de nevoi si suferinte, cu parintii alaturea, incadrati in campul muncii si o sa se produca schimbarea,promisa poporului!
  5. Cand, cinovnicii de stat, mai mult o sa dee poporului, decit o sa-l golesca, sugindu-l incontinuu,prin intermediul avizurilor de plata,amenzilor..!
  6. Cand Justitia o sa puie Legea in capul mesei!
  7.De coruptie nu mai pomenesc: ea va disparea atunci, cand va raminea numai un singur om pe pamint. Aicea rolul i-i revine acelui, caruia toti “Crestinii” se inchina,astazi, fara frica!
  Asa stau treburile la noi,- JOS! Cu respect!

 2. vera

  O vorba de spirit,oricat de stralucitoare,isi are si ea mormantul…in urechile prostului. L.Blaga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *